Terugblik: het Food Future Event in beeld

Terugblik: het Food Future Event in beeld

Meer dan 160 jonge en ervaren productontwikkelaars kwamen op 26 september naar het Food Future Event. Bekijk de fotoreportage van het geslaagd event.

Jonge productontwikkelaars konden kiezen voor een ontbijtsessie speciaal voor hen voor het hoofdprogramma. Zeker 30 kozen ervoor om extra vroeg op te staan. Onder leiding van Ruben Drummer van Duwtje genoten ze van een lekker ontbijtje en leerden ze over gedragsverandering.

Fotocredit voor alle foto's: Koos Groenewold

Frustraties eruit gooien

Op het hoofdpodium trapte dagvoorzitter Annemarie Bruning de dag af. Als eerste was trendwatcher Eveline van Dam aan de beurt. Ze vroeg de zaal om hun grootste innovatiefrustratie er letterlijk uit te gooien! Daarna vertelde ze op welke trends productontwikkelaars zich moeten focussen.

Young&Experienced

Jong en ervaren productontwikkelaars met elkaar in gesprek: dat was het doel van deze sessie. We gaven de aanwezigen een aantal dilemma's om over te praten. Dat waren onder andere:

1 Hoe geef ik aandacht aan de innovaties die er echt toe doen? 

2 Was het vroeger gemakkelijker om een nieuw product te ontwikkelen? 

Ze gingen enthousiast in gesprek!

Zelf aan de slag

Op het programma stonden drie workshops waar de deelnemers of zelf aan de slag konden of konden proeven.

Dat laatste kon in de workshop van Yama over de rol van umami bij zoutreductie. Proeven kon van broodsticks, tomaat, komkommer, chips, ketchup en bouillon. Smaakbeleving bestaat zowel uit het smaakpalet van zoet, zuur, zout, bitter en umami, maar heeft voor een heel groot deel te maken met kleur, geur en structuur.

Andere workshops waren:

  • Het ontwikkelen van een duurzaam concept van Antien Zuidberg van de HAS Green Academy
  • Productontwikkeling voor gen Z van Bart Veldhuizen van Kitchen Republic

Kennissessies

De bezoekers die meer de diepte in wilden, konden terecht bij de kennissessies. Renske Janssen praatte de bezoekers bij over de mogelijkheden van fermentatie. Wynand Alkema en Mark Lammers legden uit wat productontwikkelaars met Artificial Intelligence konden bereiken. En Rimmer Woudstra ging voor de liefhebbers de diepte in over suikerreductie.

Paneldiscussies

Weten hoe praktijkgenoten met actuele onderwerpen omgaan? Dat kon in de paneldiscussies. De toekomst van vleesvervangers werd besproken. Ook het vak van productontwikkeling zelf gaf interessante discussies net als herformulering in de praktijk: smaak blijft het allerbelangrijkste.

Netwerken

Tussen alle sessies door konden de bezoekers netwerken. Daarnaast konden ze langs bij de partners Yama Foods, Has Green Academy, Normec Foodcare, Nutrilab en Centric Software.

De afsluiter was Tim Zuidgeest die alles vertelde over hoe een verpakking kan verleiden tot aankoop. Daarna werd de dag afgesloten met een welverdiende borrel. Al met al een geslaagde dag! Schrijf maar vast in de agenda: 3 oktober 2024! Dan vindt de volgende editie plaats.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: VMT

Recalls België 2024 in beeld: wederom ruim 300 meldingen

In 2024 maakten het Belgische FAVV en VMT in totaal melding van 317 recalls en waarschuwingen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden deze producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in België overzichtelijk op een rij.

Nieuwe voedselmachines 2025: GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem

Nieuwe voedselmachines 2025: GEA introduceert CO₂-vrij...

Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem en Lewa introduceert modulair doseersysteem voor snoep productie.

Productinnovaties januari: Oatly en Nestlé introduceren koffiecapsule met plantaardige havermelk

Productinnovaties januari: Oatly en Nestlé introduceren koffiecapsule...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Oatly en Nestlé introduceren koffiecapsule met plantaardige havermelk, Vivera introduceert nieuwe tofu range en Hands Off introduceert chunky chocoladerepen.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consumentVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees 4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij

Zijn de gezondheidsrisico's van chemische stoffen vast te stellen? Het RIVM deed een poging, maar ziet ook dat er meer nodig is dan de bestaande methoden. In dit artikel een overzicht van alle chemische stoffen en de bevindingen uit het onderzoek.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.