Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot hersluitbare blikjes

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens voor minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, was een aantal innovaties te zien.

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij Jumbo in het schap

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij...

Op een regenachtige dag eind september is een klein gezelschap welkom op Harry's Farm in Flevoland. Op dat moment zitten de edamamepeultjes nog aan de plant, maar het zal niet lang meer duren voordat de boontjes worden geoogst. En deze vinden in het eerste kwartaal van 2025 hun weg naar het vriesversschap van Jumbo.

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24 op 25 en 26 september ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven in Kortrijk Xpo. De leveranciers presenteerden ingrediënten waarmee ze productontwikkelaars tegemoet komen als het gaat om de kosten van ingrediënten, gezonde voeding en duurzaamheid. Om de Nutri-Score kunnen de bedrijven niet heen.

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups opgericht tijdens of na de coronacrisis hameren juist op minimale bewerking en weinig ingrediënten. Fermentatie lijkt ook hier de weg.

Terugblik: het Food Future Event in beeld

Terugblik: het Food Future Event in beeld

Meer dan 160 jonge en ervaren productontwikkelaars kwamen op 26 september naar het Food Future Event. Bekijk de fotoreportage van het geslaagd event.

Linda ter Bogt - innovatiemanager - is verantwoordelijk voor veel innovaties in snoep bij Cloetta. Fotocredit: Peter Roek

Suikervrij, caloriearm, lekker zonder zoetstoffen én betaalbaar?...

Suiker reduceren in snoep, hoe complex is dat? Innovatiemanager Linda ter Bogt van snoepfabrikant Cloetta legt uit wat daarbij komt kijken. "Het is bij suikerreductie zoeken naar een balans tussen lekker, betaalbaar en caloriearm."

Directeur HAK Fresh: 'Door onze nieuwe high risk-zone bevatten onze gegrilde groentes geen conserveermiddelen'

Directeur HAK Fresh: 'Door onze nieuwe high risk-zone bevatten onze...

Het moederbedrijf achter groentefabrikant HAK nam vier jaar geleden groentesnijderij Peter van Halder over. De naam werd eind vorig jaar HAK Fresh en na een flinke verbouwing in coronajaar 2020 is het bedrijf klaar om de consumptie van verse groenten te laten toenemen. Directeur van HAK Fresh Rogier Hilkes: "Een plak gegrilde aubergine is niet duurder dan een plak rosbief, en oogt voor de consument wel als luxe."

Nostalgisch kauwgummerk BenBits weer tot leven gewekt, nu niet alleen suikervrij, maar ook plasticvrij

Nostalgisch kauwgummerk BenBits weer tot leven gewekt, nu niet alleen...

BenBits was in de jaren zeventig het eerste kauwgommerk dat met een suikervrije variant op de markt kwam. Daarna werd het ingehaald door de concurrenten. Met een nieuwe vorm (schildpad) en een nieuwe claim (plasticvrij) probeert ondernemer Milan Dontje een jongere doelgroep aan te spreken. "Ik vind het leuk om in een verzadigde markt in te stappen en een plekje te veroveren."

Aanbod in plantaardige alternatieven voor vis groeit, vooral tonijn populair

Aanbod in plantaardige alternatieven voor vis groeit, vooral tonijn...

Op de Anuga eind vorig jaar waren veel stands waar plantaardige alternatieven voor vis en andere zeedieren zoals krab en garnaal te proeven waren. De categorie is nog klein, maar sterk groeiende multinationals zoals Nestlé stappen erin, net als vele startups wereldwijd. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar net zoals bij vleesvervangers zijn smaak en textuur leidend.

PeelPioneers bouwt nieuwe fabriek in Den Bosch om reststromen te verwerken

PeelPioneers opent grootste schillenfabriek EU: 'Het is een...

Scale-up PeelPioneers opende recentelijk de grootste schillenfabriek van Europa in Den Bosch. De scale-up maakt functionele voedselingrediënten van weggegooide sinaasappelschillen. VMT ging langs, nam een kijkje in de nieuwe fabriek en sprak met medeoprichter Bas van Wieringen en zakenpartner Noud van Stekelenburg van FI&S.