Gesponsord

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie
Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Kennemervis Groep (KVG) heeft op 20 mei 2020 de acquisitie van Bobeldijk Food Group (BFG) voltooid. Het doel is Bobeldijk in staat te stellen om in de markt van plantaardige producten een groeiversnelling te realiseren. De bedrijven zijn complementair aan elkaar. Met activiteiten in vis en plantaardig bevindt KVG zich in twee sterke groeimarkten. Directeur Remko Vogelenzang van BFG legt in een interview met VMT uit dat de nieuwe eigenaar volledig inzet op de beste en duurzame machines. "Het moet state of the art zijn, terwijl we in het verleden nog wel eens gebruikte machines kochten", graaft Vogelenzang in de geschiedenis.

Duurzaamheid

Al in 2010 is het Deventer bedrijf begonnen met het produceren en verpakken van vegetarische producten voor retail en foodservice. Rijkelijk vroeg. Inmiddels is plantaardig bijna mainstream aan het worden. Vogelenzang richt zich met zijn team dan ook volledig op producten als vegetarische balletjes, vega-burgers en falafel.

De inzet van machines van GEA Food Solutions helpt bij de plannen die KVG en BFG hebben voor de toekomst. Remko Vogelenzang: "Daarbij speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. Zo investeerden we voorheen in stikstoftunnels, maar dat is niet de meest duurzame techniek. Nu maken we dan ook gebruik van een spiraalvriezer met een gesloten CO2-systeem."

Braadlijn

Het is slechts één voorbeeld van de machinerie die BFG in de productiefaciliteit op A1 bedrijvenpark in Deventer toont. "GEA heeft voor ons alles in huis, van paneerlijn tot braadlijn tot gaarlijn. Dat is natuurlijk heel praktisch en voor ons een belangrijke motivatie om bij hen uit te komen", verklaart Vogelenzang. Hij legt verder uit dat een groot pluspunt van de nieuwe machinerie betrekking heeft op het instellen van de programma’s door de medewerkers. "Bij standaardproducten als een vegan hamburger of vegan schnitzel hoeft slechts een keer de machine ingesteld te worden. Voorheen kwam het aan op het fingerspitzengefühl van de medewerkers."

Stabiliteit

"En dat programmeren zorgt voor stabiliteit en het waarborgt de kwaliteit van de producten", vult Marcel van den Heuvel, Senior Area Sales Manager bij GEA, aan. "Continu zijn de juiste waardes beschikbaar en dat is belangrijk omdat bijvoorbeeld de kerntemperatuur van 72 graden bereikt moet worden." Duurzaam zijn de machines ook. Anno 2023 ook wel een vereiste. Zo doet BFG bij sommige types twee dagen langer met de olie omdat er sprake is van minder vervuiling. De isolatie-waarden zijn namelijk beter en warmtewisselaars vertonen door elektrolytisch polijsten weinig tot geen aankleving. Hierdoor nemen onderhouds- en reinigingskosten af.

De warmte die vrijkomt op de braadlijnen bij het produceren van de producten, wordt teruggewonnen en hiermee wordt het water voor de schoonmaak van de fabriek verwarmd. Hierdoor hoeft BFG minder fossiele brandstoffen (aardgas) te gebruiken. De machines zijn ontworpen om het maximale rendement uit de olie te halen, door de vloeistof te beschermen tegen bezinksel, water en oxidatie. Het waarborgt de hoogste kwaliteit van gefrituurde producten. GEA-machines, zoals bijvoorbeeld de friteuses, hebben dus een minimale hoeveelheid olie nodig, dankzij compacte warmtewisselaars, maar ook vanwege geïntegreerde filtersystemen. Dit leidt tot een snelle olieomloop en voedingsmiddelen met een constante hoge kwaliteit.

Verdamping

Marcel van den Heuvel legt uit dat plantaardige productie leidt tot meer verdamping in de ovens. "Hoe meer groente, hoe meer vocht. Dat geldt ook voor tarwe en soja. Ingrediënten die veel gebruikt worden bij BFG", aldus Van den Heuvel. "Met de waterhuishouding is alles net iets anders, verder zijn de processen hetzelfde. Zo wordt er hier nu gemengd met een vacuüm-functie, zodat het water sneller wordt opgenomen in de soja en tarwe." Cutteren heeft in geval van plantaardige productie volgens de twee heren ook wat meer voorbewerking nodig. "Daarvoor wordt nu de schotelcutter gebruikt, die blijkt het meest geschikt te zijn", stelt Vogelenzang. "Plantaardige eiwitten kunnen moeilijk als emulgator fungeren omdat ze niet oplossen in water. Dat betekent dat er meer energie ingebracht moet worden voor plantaardige emulsie. Daar zijn dan weer stabilisatoren voor nodig. Dat zijn bepaalde aanpassingen die we kunnen voorbewerken met de GEA CutMaster."

Hoe meer groente, hoe meer vocht. Dat geldt ook voor tarwe en soja.”

Plantaardige markt

Om de enorme groei van de plantaardige markt en daarmee de groei van het klantenbestand afzet te kunnen bijhouden moest de capaciteit van de productielijnen verhoogd worden. "Inmiddels zijn dan ook zo’n 10 verschillende machines van GEA geplaatst", zegt de directeur. De samenwerking tussen de twee bedrijven verloopt soepeltjes. "Dan heb ik het over het preventieve onderhoud, de vervanging van onderdelen, maar ook het opstellen van inspectie-rapporten", legt Vogelenzang uit. "Op dit moment is de beschikbaarheid van bepaalde componenten wel een punt van zorg. Daarin zijn wij niet de enige. Het speelt wereldwijd."

Volgens Marcel van den Heuvel wordt door GEA wel degelijk ingespeeld op het tekort aan bepaalde componenten en dat leidt tot een zeer intensieve samenwerking. "Wij weten exact wat niet beschikbaar is en daarom vervangen we bepaalde onderdelen preventief, door andere onderdelen waarvan we weten dat ze wél beschikbaar zijn. Dat vergt veel afstemming en overleg met BFG, omdat we dan ingrijpen terwijl het op het eerste oog niet nodig lijkt", aldus de Senior Area Sales Manager.

Die afstemming zal er in de toekomst zeker blijven. Hoewel de droom van Vogelenzang de 'zelflerende lijn’ is, waarbij een technische storing als vanzelf wordt opgelost. Zonder tussenkomst van een monteur zelfs. Zover is het nog niet. "Maar we gaan wel toe naar een situatie dat het preventieve onderhoud op afstand meetbaar is en dat we op voorhand in kunnen schatten wanneer er storingen optreden", legt Marcel van den Heuvel uit. Ook de bedieningspanelen zullen in de toekomst groter en gebruiksvriendelijker worden is de wens en verwachting.

Dit artikel is gesponsord door GEA Process Engineering.

Gesponsord
Gesponsord
Reiniging en desinfectie

Gesponsord Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke...

Besmette voedingsmiddelen brengen gezondheidsrisico's voor consumenten met zich mee en daarnaast levert het een bedrijf vaak negatieve media-aandacht en imagoschade op. Daarom zijn er protocollen om besmettingen tegen te gaan en wordt er altijd gekeken naar verbeteringen in het schoonmaakproces. Eén van die verbeteringen is het desinfecteren van het schoonmaakwater zelf. En dit kan op een milieuvriendelijke en veilige manier, zonder het gebruik van gevaarlijke chemicaliën.

Persluchtkwaliteit in het productieproces controleren. Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid

Gesponsord 'Perslucht is een serieuze contaminatiebron'

Voedselindustrie is zich onvoldoende bewust van de risico's: amper 10% meet perslucht op olie, stof, vocht en bacterie

Voedselverspilling

Voorkom voedselverspilling door validatie 'Houdbaarheid van zestig...

Voedselverspilling heeft zowel economische als ecologische gevolgen en er is steeds meer aandacht voor het voorkomen ervan. Producenten van kant-en-klare levensmiddelen kunnen een belangrijke rol spelen bij het verminderen van voedselverspilling, onder meer door de houdbaarheid van hun producten goed te borgen en zelfs te verlengen. Hoe dat kan, vertelt Hanna van Gool, projectleider microbiologie binnen het Challenge Team van Eurofins Food Safety Solutions in Deventer. 

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.Gesponsord
Gesponsord
Verpakkingen

Gesponsord Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen boekt de marktleider in de verse foodbranche grote vooruitgang met ultrasoon sealen. GEA heeft ook een warmtepomp geïnstalleerd zodat Vezet nu nagenoeg van het gas af is.

Ceo Robert van Ballengooien van Van Loon Group. Foto Bert Jansen
hybride

Ceo Van Loon Group: 'Geen toekomst vleesvervangers, wel voor hybride'

Volgens ceo Robert van Ballegooijen (59) van Van Loon Group is het vrijwel onmogelijk voor supermarkten om de doelen van de eiwittransitie te behalen in 2030. Bovendien brengt het inzetten van vleesvervangers of het stoppen met vleesreclames, zoals Jumbo deed, deze transitie niet dichterbij, stelt Van Ballegooijen in gesprek met Distrifood. Meer tijd en andere oplossingen zijn nodig.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

Beeld: Stichting Week Zonder Vlees
Plantaardig

Nationale week zonder vlees & zuivel in maart focust extra op...

Van 3 tot 9 maart vindt de Nationale week zonder vlees en zuivel plaats. Dit is de achtste keer dat de organisatie deze week organiseert. Dit jaar richt de week zich op een lokale aanpak. Zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio's te stimuleren.

Overzicht

Nieuwe voedselmachines 2025: Arla Foods Ingredients installeert...

Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: Arla Foods Ingredients installeert elektrische ketel voor CO₂-reductie, GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem en Lewa introduceert modulair doseersysteem voor snoep productie.

Duurzame productie

Deze vier Belgische foodbedrijven zijn gekroond tot 'Factory of the...

Tijdens de elfde editie van awardceremonie 'Factory of the Future' selecteerde de jury 11 bedrijven voor de titel waarvan 4 voedingsbedrijven. De titel is bestemd voor de meest toekomstbestendige Belgische fabrieken.

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Beeld: Shutterstock
Duurzaamheidsclaims

ACM start handhaving duurzaamheidsclaims in de levensmiddelensector

COLUMN - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigt aan dat zij in 2025 haar focus legt op duurzaamheidsclaims in de levensmiddelensector. In dit artikel meer over wat de levensmiddelenindustrie kan verwachten en tips voor producenten.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Startup maakt met blockchain koffieketen transparant: 'Urgentiegevoel ontbossingswetgeving ontbreekt'
  2. 'Duurdere A-merk kipvervangers smaken slechter dan huismerken'
  3. Duurzaamheid versus voedselveiligheid: ongenoegen vanuit de horecabranche over SUP-richtlijn
  4. Nederlandse recalls en waarschuwingen september: ontbrekende allergenen grillworst
  5. Zeer zeldzaam serotype E. coli veroorzaakt tientallen zieken
  6. Voor abonneesCO2-footprint verlagen? Zo verzamel je betrouwbare data
  7. EU bant milieuclaims bij greenwashing
  8. Bijna 100 mensen in Europa en de Verenigde Staten ziek door besmette kerstomaatjes
  9. Tony's Chocolonely gaat Hema helpen om eigen chocolade 'slaafvrij' te maken
  10. Productinnovaties september: Oldtimers suikervrije dropjes, vegan borrelbox, THIS vleesvervanger
  1. Startup maakt plantaardige botervervanger voor industrie: 'Duurzaam banket moet nieuwe normaal worden'
  2. ClientEarth: 'NVWA blijft EU-visserijregels systematisch schenden'
  3. Voor abonneesVan biodiversiteit tot waterkwaliteit: totaaloverzicht toont alle ins & outs van 7 landbouwsystemen
  4. Van fermentatie tot conceptontwikkeling: het Food Future Event haakt aan bij actuele trends productontwikkeling
  5. Voor abonneesQA'ers over werkdruk door onaangekondigde audits: 'Een dagje vrij nemen is spannend'
  6. Wat verwachten supermarkten van leveranciers bij CSRD-wetgeving? 'Betrouwbare data is key'
  7. Wijnimporteurs reageren zuur op accijnsverhoging
  8. Onderzoek: leidt extra informatie over houdbaarheidsdata tot minder verspilling?
  9. 'Minder maar betere plantaardige producten die meer tijd krijgen om zich te bewijzen' (podcast)
  10. Safe met Michelle: 'Duurzaamheid is meer dan een claim'