Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie
Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.

Kennemervis Groep (KVG) heeft op 20 mei 2020 de acquisitie van Bobeldijk Food Group (BFG) voltooid. Het doel is Bobeldijk in staat te stellen om in de markt van plantaardige producten een groeiversnelling te realiseren. De bedrijven zijn complementair aan elkaar. Met activiteiten in vis en plantaardig bevindt KVG zich in twee sterke groeimarkten. Directeur Remko Vogelenzang van BFG legt in een interview met VMT uit dat de nieuwe eigenaar volledig inzet op de beste en duurzame machines. "Het moet state of the art zijn, terwijl we in het verleden nog wel eens gebruikte machines kochten", graaft Vogelenzang in de geschiedenis.

Duurzaamheid

Al in 2010 is het Deventer bedrijf begonnen met het produceren en verpakken van vegetarische producten voor retail en foodservice. Rijkelijk vroeg. Inmiddels is plantaardig bijna mainstream aan het worden. Vogelenzang richt zich met zijn team dan ook volledig op producten als vegetarische balletjes, vega-burgers en falafel.

De inzet van machines van GEA Food Solutions helpt bij de plannen die KVG en BFG hebben voor de toekomst. Remko Vogelenzang: "Daarbij speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol. Zo investeerden we voorheen in stikstoftunnels, maar dat is niet de meest duurzame techniek. Nu maken we dan ook gebruik van een spiraalvriezer met een gesloten CO2-systeem."

Braadlijn

Het is slechts één voorbeeld van de machinerie die BFG in de productiefaciliteit op A1 bedrijvenpark in Deventer toont. "GEA heeft voor ons alles in huis, van paneerlijn tot braadlijn tot gaarlijn. Dat is natuurlijk heel praktisch en voor ons een belangrijke motivatie om bij hen uit te komen", verklaart Vogelenzang. Hij legt verder uit dat een groot pluspunt van de nieuwe machinerie betrekking heeft op het instellen van de programma’s door de medewerkers. "Bij standaardproducten als een vegan hamburger of vegan schnitzel hoeft slechts een keer de machine ingesteld te worden. Voorheen kwam het aan op het fingerspitzengefühl van de medewerkers."

Stabiliteit

"En dat programmeren zorgt voor stabiliteit en het waarborgt de kwaliteit van de producten", vult Marcel van den Heuvel, Senior Area Sales Manager bij GEA, aan. "Continu zijn de juiste waardes beschikbaar en dat is belangrijk omdat bijvoorbeeld de kerntemperatuur van 72 graden bereikt moet worden." Duurzaam zijn de machines ook. Anno 2023 ook wel een vereiste. Zo doet BFG bij sommige types twee dagen langer met de olie omdat er sprake is van minder vervuiling. De isolatie-waarden zijn namelijk beter en warmtewisselaars vertonen door elektrolytisch polijsten weinig tot geen aankleving. Hierdoor nemen onderhouds- en reinigingskosten af.

De warmte die vrijkomt op de braadlijnen bij het produceren van de producten, wordt teruggewonnen en hiermee wordt het water voor de schoonmaak van de fabriek verwarmd. Hierdoor hoeft BFG minder fossiele brandstoffen (aardgas) te gebruiken. De machines zijn ontworpen om het maximale rendement uit de olie te halen, door de vloeistof te beschermen tegen bezinksel, water en oxidatie. Het waarborgt de hoogste kwaliteit van gefrituurde producten. GEA-machines, zoals bijvoorbeeld de friteuses, hebben dus een minimale hoeveelheid olie nodig, dankzij compacte warmtewisselaars, maar ook vanwege geïntegreerde filtersystemen. Dit leidt tot een snelle olieomloop en voedingsmiddelen met een constante hoge kwaliteit.

Verdamping

Marcel van den Heuvel legt uit dat plantaardige productie leidt tot meer verdamping in de ovens. "Hoe meer groente, hoe meer vocht. Dat geldt ook voor tarwe en soja. Ingrediënten die veel gebruikt worden bij BFG", aldus Van den Heuvel. "Met de waterhuishouding is alles net iets anders, verder zijn de processen hetzelfde. Zo wordt er hier nu gemengd met een vacuüm-functie, zodat het water sneller wordt opgenomen in de soja en tarwe." Cutteren heeft in geval van plantaardige productie volgens de twee heren ook wat meer voorbewerking nodig. "Daarvoor wordt nu de schotelcutter gebruikt, die blijkt het meest geschikt te zijn", stelt Vogelenzang. "Plantaardige eiwitten kunnen moeilijk als emulgator fungeren omdat ze niet oplossen in water. Dat betekent dat er meer energie ingebracht moet worden voor plantaardige emulsie. Daar zijn dan weer stabilisatoren voor nodig. Dat zijn bepaalde aanpassingen die we kunnen voorbewerken met de GEA CutMaster."

Hoe meer groente, hoe meer vocht. Dat geldt ook voor tarwe en soja.”

Plantaardige markt

Om de enorme groei van de plantaardige markt en daarmee de groei van het klantenbestand afzet te kunnen bijhouden moest de capaciteit van de productielijnen verhoogd worden. "Inmiddels zijn dan ook zo’n 10 verschillende machines van GEA geplaatst", zegt de directeur. De samenwerking tussen de twee bedrijven verloopt soepeltjes. "Dan heb ik het over het preventieve onderhoud, de vervanging van onderdelen, maar ook het opstellen van inspectie-rapporten", legt Vogelenzang uit. "Op dit moment is de beschikbaarheid van bepaalde componenten wel een punt van zorg. Daarin zijn wij niet de enige. Het speelt wereldwijd."

Volgens Marcel van den Heuvel wordt door GEA wel degelijk ingespeeld op het tekort aan bepaalde componenten en dat leidt tot een zeer intensieve samenwerking. "Wij weten exact wat niet beschikbaar is en daarom vervangen we bepaalde onderdelen preventief, door andere onderdelen waarvan we weten dat ze wél beschikbaar zijn. Dat vergt veel afstemming en overleg met BFG, omdat we dan ingrijpen terwijl het op het eerste oog niet nodig lijkt", aldus de Senior Area Sales Manager.

Die afstemming zal er in de toekomst zeker blijven. Hoewel de droom van Vogelenzang de 'zelflerende lijn’ is, waarbij een technische storing als vanzelf wordt opgelost. Zonder tussenkomst van een monteur zelfs. Zover is het nog niet. "Maar we gaan wel toe naar een situatie dat het preventieve onderhoud op afstand meetbaar is en dat we op voorhand in kunnen schatten wanneer er storingen optreden", legt Marcel van den Heuvel uit. Ook de bedieningspanelen zullen in de toekomst groter en gebruiksvriendelijker worden is de wens en verwachting.

Dit artikel is gesponsord door GEA Process Engineering.

Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke chemicaliën

Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke...

Besmette voedingsmiddelen brengen gezondheidsrisico's voor consumenten met zich mee en daarnaast levert het een bedrijf vaak negatieve media-aandacht en imagoschade op. Daarom zijn er protocollen om besmettingen tegen te gaan en wordt er altijd gekeken naar verbeteringen in het schoonmaakproces. Eén van die verbeteringen is het desinfecteren van het schoonmaakwater zelf. En dit kan op een milieuvriendelijke en veilige manier, zonder het gebruik van gevaarlijke chemicaliën.

Persluchtkwaliteit in het productieproces controleren.

'Perslucht is een serieuze contaminatiebron'

Voedselindustrie is zich onvoldoende bewust van de risico's: amper 10% meet perslucht op olie, stof, vocht en bacterie

Voorkom voedselverspilling door validatie 'Houdbaarheid van zestig naar negentig dagen bijgesteld'

Voorkom voedselverspilling door validatie 'Houdbaarheid van zestig...

Voedselverspilling heeft zowel economische als ecologische gevolgen en er is steeds meer aandacht voor het voorkomen ervan. Producenten van kant-en-klare levensmiddelen kunnen een belangrijke rol spelen bij het verminderen van voedselverspilling, onder meer door de houdbaarheid van hun producten goed te borgen en zelfs te verlengen. Hoe dat kan, vertelt Hanna van Gool, projectleider microbiologie binnen het Challenge Team van Eurofins Food Safety Solutions in Deventer. 

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen boekt de marktleider in de verse foodbranche grote vooruitgang met ultrasoon sealen. GEA heeft ook een warmtepomp geïnstalleerd zodat Vezet nu nagenoeg van het gas af is.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte (met goede smaak)

Trends in plantaardig: clean label, een goede voedingswaarde en een...

Plantaardige eiwitten waren dit jaar nog steeds volop te vinden op de Europese ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. De bekende focus op smaak en textuur was nog steeds te merken, maar er waren ook een paar opvallende veranderingen te noteren.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Beeld: Shutterstock

Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde procesonderdelen

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.