Nieuwe voedselmachines 2025: GEA introduceert CO₂-vrij...
Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem en Lewa introduceert modulair doseersysteem voor snoep productie.
Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem en Lewa introduceert modulair doseersysteem voor snoep productie.
Wie zich bezig houdt met het texturiseren van plantaardige eiwitten of bezig is met het gebruik van getexturiseerde eiwitten in productontwikkeling, is wellicht het Duitse, maar wereldwijde opererende, bedrijf Coperion wel eens tegen gekomen. Dr. Ing. Patrick Wittek is Process Engineer bij Coperion en praat VMT bij over de ontwikkelingen.
Wat zijn de opvallendste verhalen en voedselveiligheidsissues van de eerste helft van 2024? In deze zomerserie blikt de redactie terug op een selectie meest gelezen artikelen. Deze keer: producenten van metaaldetectoren geven tips voor het detecteren van metaaldeeltjes.
Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp naar een praktische invulling is vrij complex. Dit artikel van Hygienic Design Network (HDN) geeft inzicht in alle aspecten. Onderaan een tiental tips.
Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd tot vegafabriek. De nieuwe geavanceerde productielijn voor braden, garen en frituren is afkomstig van GEA Food Solutions. "Het is tegelijkertijd de meest duurzame oplossing", stelt directeur Remko Vogelenzang.
European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG) pleit ervoor om gedetailleerd te kijken naar het restrictievoorstel om PFAS-stoffen te weren uit machines en processing equipment. Fluorpolymeren zouden moeten worden uitgezonderd om de 'continuïteit van essentiële (voedsel-)industriële processen te waarborgen'.
Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen boekt de marktleider in de verse foodbranche grote vooruitgang met ultrasoon sealen. GEA heeft ook een warmtepomp geïnstalleerd zodat Vezet nu nagenoeg van het gas af is.
In de voedingsindustrie zien we overal pneumatische transportprocessen en andere toepassingen met proceslucht. Bij de selectie van procesluchtgeneratoren - blowers en compressoren - is het belangrijk om rekening te houden met de eisen op het gebied van hygiëne en productveiligheid.
In de recent vernieuwde BRCGS Global Standard Food Safety is voor het eerst een vereiste opgenomen voor de zogenoemde 'commissioning' van nieuwe apparatuur. Dat is nieuw in de foodbranche, maar in de farmaceutische industrie is dat al veel langer een begrip.
Waar vindt hygiënisch ontwerpen zijn oorsprong? Wat is de rol van EHEDG? En hoe zit het met HDN-klassen? Moeten we daar nu wel of niet iets mee doen? Wouter Burggraaf geeft inzicht en zet alle ontwikkelingen op een rijtje in een historische tijdlijn.