Gesponsord

Het belang van schone, veilige en hygiënische proceslucht

Het belang van schone, veilige en hygiënische proceslucht

In de voedingsindustrie zien we overal pneumatische transportprocessen en andere toepassingen met proceslucht. Bij de selectie van procesluchtgeneratoren - blowers en compressoren - is het belangrijk om rekening te houden met de eisen op het gebied van hygiëne en productveiligheid.

Hoe veilig en zuiver is proceslucht daadwerkelijk? Als exploitant van een fabriek in de voedselproductie moet je je regelmatig deze vraag stellen en de samenstelling van het machinepark controleren. Zijn er machines die al jaren in bedrijf zijn? Komt er olie of absorptiemateriaal in de proceslucht terecht? Is de explosiebeveiliging gegarandeerd? Wordt het systeem regelmatig onderhouden? Werken de machines economisch verantwoord?

Als de antwoorden op deze vragen niet aan de verwachtingen voldoen, is het tijd om het machinepark te herzien en maatregelen te treffen. Bijvoorbeeld door oude luchtcompressoren te vervangen door efficiëntere modellen die gedurende hun hele levensduur met weinig onderhoud
voldoen aan de eisen van de voedingsindustrie.

De lucht is schoon

Zuivere proceslucht is van essentieel belang om productbesmetting te voorkomen. Omdat de lucht tijdens het productieproces direct of indirect in contact komt met het te transporteren medium, moet deze aan hoge kwaliteitsnormen voldoen.

Verontreiniging in de perslucht, zoals stof, vocht,
oliën of micro-organismen schaden de productkwaliteit. Om dit te voorkomen is een complete en zorgvuldig ontworpen installatie voor persluchtopwekking en -behandeling nodig. Daartoe behoort het gebruik van olievrije compressorblokken, reactieve geluiddempers zonder absorptiemateriaal en perfect op elkaar afgestemde filtersystemen, koelers en drogers.

Aerzen kent de speciale eisen van de voedingsindustrie op het gebied van procesveiligheid en hygiëne. Al meer dan 155 jaar is de fabrikant specialist in het genereren van proceslucht. De machines voldoen aan de strenge eisen van de verschillende richtlijnen en de hoge hygiëne-eisen voor voedselverwerking.

Kwaliteits- en hygiënevoorschriften

Als voedsel dat door productiefouten is besmet in de
detailhandel terechtkomt, wordt de fabrikant geconfronteerd met hoge kosten en imagoverlies. Ook legt de overeid ingrijpende sancties op bij dergelijke incidenten. Om dit te voorkomen moet de keuze van procesrelevante machines en
apparatuur gebaseerd zijn op de specificaties van de wetgever en de relevante organisaties.

Om markten buiten de landsgrenzen te kunnen bevoorraden, moeten nationale én internationale normen in acht worden genomen”

Om flexibel te blijven en ook de markten buiten de landsgrenzen te kunnen bevoorraden, moeten nationale én internationale normen in acht worden genomen. Er moet worden voldaan aan de EU-richtlijnen met betrekking tot de verordening inzake levensmiddelenhygiëne (EG) nr. 852/2004 en de machinerichtlijn 2006/42/EG. Daarom zijn olievrije machines met uitlaatdempers zonder absorptiemateriaal, gecombineerd met de nieuwste filtertechnologie, het meest geschikt.

Kennis en naleving van normen

In de EU-richtlijn inzake levensmiddelenhygiëne en de Machinerichtlijn zijn eisen vastgelegd op het gebied van procesbeheersing, materialen, oppervlakken en corrosiebestendigheid. Deze zorgen ervoor dat de proceslucht die in contact komt met de producten of het transport in zuivere vorm wordt opgewekt en naar het productie- of pneumatische
transportsysteem wordt gevoerd. Dit is ook de basis voor het ontwerp van de machines.

De keuze en opstelling van de afzonderlijke componenten en de keuze en het gebruik van verbruiksmaterialen zoals smeermiddelen en reinigingsmiddelen worden nauwkeurig beschreven in de richtlijnen. Aerzen beschikt over een ISO 22000 certificering. In het kader van deze nieuwe norm kunnen risico’s in de directe en indirecte omgeving van de voedselproductieketen met eenduidige zekerheid op internationaal niveau worden geïdentificeerd. De gestructureerde identificatie van potentiële gevaren vormt de basis voor een effectief risicobeheer.

Zoals al met succes is toegepast in andere beheersnormen zoals ISO 9001, is het continue verbeteringsproces (CIP) een essentieel hulpmiddel voor duurzame procesverbeteringen in ISO 22000. Met name in de voedingsindustrie is het van cruciaal belang om te kunnen vertrouwen op proceslucht, die geen onzuiverheden zoals olie, slijtage- of isolatiemateriaal mag bevatten. De ISO 22000-certificering garandeert dat de machines van Aerzen voldoen aan de hoge eisen die worden gesteld aan de voedselveiligheid. Dit betekent dat de operator volledig op de aggregaten kan vertrouwen.

Een managementsysteem voor voedselveiligheid in de zin van ISO 22000 vormt immers een belangrijke bijdrage aan het risicomanagement van het bedrijf. Deze internationale certificering conform ISO 22000 betekent voor Aerzen een extra garantie voor de productveiligheid.

Olievrije machines

Met de machines van Aerzen is het geen probleem om te voldoen aan de specificaties voor machines in de voedselproductie. De blowers en compressoren werken volgens ISO 8573-1, klasse 0. Ze zijn olievrij waardoor het risico op productbesmetting door smeerolie in de proceslucht tot een minimum wordt beperkt. Producten in de voedingsindustrie komen immers heel vaak in aanraking met proceslucht.
Bijvoorbeeld tijdens het vullen, reinigen, mengen, spuiten, snijden, transporteren, koelen en verpakken. Alle werkzaamheden moeten met strikte inachtneming van de hygiënevoorschriften worden uitgevoerd.

Geen contaminatie door absorptiemateriaal

De Aerzen dempertechnologie draagt bij aan de functionele betrouwbaarheid door de afwezigheid van absorptiemiddelen, wat de zuiverheid van de proceslucht ten goede komt. De demping elimineert namelijk het geluid met behulp van de interferentiemethode. Er is dus geen vrijkomend absorptiemateriaal door abrasieve slijtage van de geluiddemper. Dit betekent dat de proceslucht niet kan worden verontreinigd met de zeer fijne deeltjes van het absorptiemateriaal die het voedsel kunnen besmetten.

De gepatenteerde reactieve geluiddemper van Aerzen verlengt niet alleen de levensduur van de machine, maar draagt ook bij aan het naleven van de zuiverheidseisen voor levensmiddelen. Extra leverbaar is een vonkenvanger die is ingebouwd in de onderbouw van de machine of de uitgaande zijde van de geluiddemper, waardoor in noodsituaties geen vonken in de gevaarlijke zone kunnen ontstaan. De TÜV-geteste vonkenvanger is gecertificeerd. De vonkenvangers hoeven niet ter plekke te worden geïnstalleerd, wat voor de klant een doorslaggevend voordeel oplevert.

Dit artikel is gesponsord door Aerzen Nederland.

Overzicht

Nieuwe voedselmachines 2025: GEA introduceert CO₂-vrij...

Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem en Lewa introduceert modulair doseersysteem voor snoep productie.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Botulisme

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Vogelgriep

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Voor abonnees
Voor abonnees
Halal

Voor abonnees Het oeroude worstenbroodje, maar dan Halal gecertificeerd

Halal is aan een stevige opmars bezig. Steeds meer retailers en producenten duiken in dit lucratieve gat in de markt. Daarmee gaat ook Halal-certificering een grotere rol spelen. Kadir Ahmed van Kadir's en Miran Ismael van het European Certification Centre for Halal praten ons bij over wat er allemaal bij komt kijken.

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Hygiëne

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de...

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA van ziekteverwekkende bacteriën en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van besmettingen in voedsel kunnen detecteren.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.