Het belang van schone, veilige en hygiënische proceslucht

Het belang van schone, veilige en hygiënische proceslucht

In de voedingsindustrie zien we overal pneumatische transportprocessen en andere toepassingen met proceslucht. Bij de selectie van procesluchtgeneratoren - blowers en compressoren - is het belangrijk om rekening te houden met de eisen op het gebied van hygiëne en productveiligheid.

Hoe veilig en zuiver is proceslucht daadwerkelijk? Als exploitant van een fabriek in de voedselproductie moet je je regelmatig deze vraag stellen en de samenstelling van het machinepark controleren. Zijn er machines die al jaren in bedrijf zijn? Komt er olie of absorptiemateriaal in de proceslucht terecht? Is de explosiebeveiliging gegarandeerd? Wordt het systeem regelmatig onderhouden? Werken de machines economisch verantwoord?

Als de antwoorden op deze vragen niet aan de verwachtingen voldoen, is het tijd om het machinepark te herzien en maatregelen te treffen. Bijvoorbeeld door oude luchtcompressoren te vervangen door efficiëntere modellen die gedurende hun hele levensduur met weinig onderhoud
voldoen aan de eisen van de voedingsindustrie.

De lucht is schoon

Zuivere proceslucht is van essentieel belang om productbesmetting te voorkomen. Omdat de lucht tijdens het productieproces direct of indirect in contact komt met het te transporteren medium, moet deze aan hoge kwaliteitsnormen voldoen.

Verontreiniging in de perslucht, zoals stof, vocht,
oliën of micro-organismen schaden de productkwaliteit. Om dit te voorkomen is een complete en zorgvuldig ontworpen installatie voor persluchtopwekking en -behandeling nodig. Daartoe behoort het gebruik van olievrije compressorblokken, reactieve geluiddempers zonder absorptiemateriaal en perfect op elkaar afgestemde filtersystemen, koelers en drogers.

Aerzen kent de speciale eisen van de voedingsindustrie op het gebied van procesveiligheid en hygiëne. Al meer dan 155 jaar is de fabrikant specialist in het genereren van proceslucht. De machines voldoen aan de strenge eisen van de verschillende richtlijnen en de hoge hygiëne-eisen voor voedselverwerking.

Kwaliteits- en hygiënevoorschriften

Als voedsel dat door productiefouten is besmet in de
detailhandel terechtkomt, wordt de fabrikant geconfronteerd met hoge kosten en imagoverlies. Ook legt de overeid ingrijpende sancties op bij dergelijke incidenten. Om dit te voorkomen moet de keuze van procesrelevante machines en
apparatuur gebaseerd zijn op de specificaties van de wetgever en de relevante organisaties.

Om markten buiten de landsgrenzen te kunnen bevoorraden, moeten nationale én internationale normen in acht worden genomen”

Om flexibel te blijven en ook de markten buiten de landsgrenzen te kunnen bevoorraden, moeten nationale én internationale normen in acht worden genomen. Er moet worden voldaan aan de EU-richtlijnen met betrekking tot de verordening inzake levensmiddelenhygiëne (EG) nr. 852/2004 en de machinerichtlijn 2006/42/EG. Daarom zijn olievrije machines met uitlaatdempers zonder absorptiemateriaal, gecombineerd met de nieuwste filtertechnologie, het meest geschikt.

Kennis en naleving van normen

In de EU-richtlijn inzake levensmiddelenhygiëne en de Machinerichtlijn zijn eisen vastgelegd op het gebied van procesbeheersing, materialen, oppervlakken en corrosiebestendigheid. Deze zorgen ervoor dat de proceslucht die in contact komt met de producten of het transport in zuivere vorm wordt opgewekt en naar het productie- of pneumatische
transportsysteem wordt gevoerd. Dit is ook de basis voor het ontwerp van de machines.

De keuze en opstelling van de afzonderlijke componenten en de keuze en het gebruik van verbruiksmaterialen zoals smeermiddelen en reinigingsmiddelen worden nauwkeurig beschreven in de richtlijnen. Aerzen beschikt over een ISO 22000 certificering. In het kader van deze nieuwe norm kunnen risico’s in de directe en indirecte omgeving van de voedselproductieketen met eenduidige zekerheid op internationaal niveau worden geïdentificeerd. De gestructureerde identificatie van potentiële gevaren vormt de basis voor een effectief risicobeheer.

Zoals al met succes is toegepast in andere beheersnormen zoals ISO 9001, is het continue verbeteringsproces (CIP) een essentieel hulpmiddel voor duurzame procesverbeteringen in ISO 22000. Met name in de voedingsindustrie is het van cruciaal belang om te kunnen vertrouwen op proceslucht, die geen onzuiverheden zoals olie, slijtage- of isolatiemateriaal mag bevatten. De ISO 22000-certificering garandeert dat de machines van Aerzen voldoen aan de hoge eisen die worden gesteld aan de voedselveiligheid. Dit betekent dat de operator volledig op de aggregaten kan vertrouwen.

Een managementsysteem voor voedselveiligheid in de zin van ISO 22000 vormt immers een belangrijke bijdrage aan het risicomanagement van het bedrijf. Deze internationale certificering conform ISO 22000 betekent voor Aerzen een extra garantie voor de productveiligheid.

Olievrije machines

Met de machines van Aerzen is het geen probleem om te voldoen aan de specificaties voor machines in de voedselproductie. De blowers en compressoren werken volgens ISO 8573-1, klasse 0. Ze zijn olievrij waardoor het risico op productbesmetting door smeerolie in de proceslucht tot een minimum wordt beperkt. Producten in de voedingsindustrie komen immers heel vaak in aanraking met proceslucht.
Bijvoorbeeld tijdens het vullen, reinigen, mengen, spuiten, snijden, transporteren, koelen en verpakken. Alle werkzaamheden moeten met strikte inachtneming van de hygiënevoorschriften worden uitgevoerd.

Geen contaminatie door absorptiemateriaal

De Aerzen dempertechnologie draagt bij aan de functionele betrouwbaarheid door de afwezigheid van absorptiemiddelen, wat de zuiverheid van de proceslucht ten goede komt. De demping elimineert namelijk het geluid met behulp van de interferentiemethode. Er is dus geen vrijkomend absorptiemateriaal door abrasieve slijtage van de geluiddemper. Dit betekent dat de proceslucht niet kan worden verontreinigd met de zeer fijne deeltjes van het absorptiemateriaal die het voedsel kunnen besmetten.

De gepatenteerde reactieve geluiddemper van Aerzen verlengt niet alleen de levensduur van de machine, maar draagt ook bij aan het naleven van de zuiverheidseisen voor levensmiddelen. Extra leverbaar is een vonkenvanger die is ingebouwd in de onderbouw van de machine of de uitgaande zijde van de geluiddemper, waardoor in noodsituaties geen vonken in de gevaarlijke zone kunnen ontstaan. De TÜV-geteste vonkenvanger is gecertificeerd. De vonkenvangers hoeven niet ter plekke te worden geïnstalleerd, wat voor de klant een doorslaggevend voordeel oplevert.

Dit artikel is gesponsord door Aerzen Nederland.

Het oeroude worstenbroodje, maar dan Halal gecertificeerd

Het oeroude worstenbroodje, maar dan Halal gecertificeerd

Halal is aan een stevige opmars bezig. Steeds meer retailers en producenten duiken in dit lucratieve gat in de markt. Daarmee gaat ook Halal-certificering een grotere rol spelen. Kadir Ahmed van Kadir's en Miran Ismael van het European Certification Centre for Halal praten ons bij over wat er allemaal bij komt kijken.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de fabriek

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de...

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA van ziekteverwekkende bacteriën en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van besmettingen in voedsel kunnen detecteren.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.