Het belang van schone, veilige en hygiënische proceslucht

Het belang van schone, veilige en hygiënische proceslucht

In de voedingsindustrie zien we overal pneumatische transportprocessen en andere toepassingen met proceslucht. Bij de selectie van procesluchtgeneratoren - blowers en compressoren - is het belangrijk om rekening te houden met de eisen op het gebied van hygiëne en productveiligheid.

Hoe veilig en zuiver is proceslucht daadwerkelijk? Als exploitant van een fabriek in de voedselproductie moet je je regelmatig deze vraag stellen en de samenstelling van het machinepark controleren. Zijn er machines die al jaren in bedrijf zijn? Komt er olie of absorptiemateriaal in de proceslucht terecht? Is de explosiebeveiliging gegarandeerd? Wordt het systeem regelmatig onderhouden? Werken de machines economisch verantwoord?

Als de antwoorden op deze vragen niet aan de verwachtingen voldoen, is het tijd om het machinepark te herzien en maatregelen te treffen. Bijvoorbeeld door oude luchtcompressoren te vervangen door efficiëntere modellen die gedurende hun hele levensduur met weinig onderhoud
voldoen aan de eisen van de voedingsindustrie.

De lucht is schoon

Zuivere proceslucht is van essentieel belang om productbesmetting te voorkomen. Omdat de lucht tijdens het productieproces direct of indirect in contact komt met het te transporteren medium, moet deze aan hoge kwaliteitsnormen voldoen.

Verontreiniging in de perslucht, zoals stof, vocht,
oliën of micro-organismen schaden de productkwaliteit. Om dit te voorkomen is een complete en zorgvuldig ontworpen installatie voor persluchtopwekking en -behandeling nodig. Daartoe behoort het gebruik van olievrije compressorblokken, reactieve geluiddempers zonder absorptiemateriaal en perfect op elkaar afgestemde filtersystemen, koelers en drogers.

Aerzen kent de speciale eisen van de voedingsindustrie op het gebied van procesveiligheid en hygiëne. Al meer dan 155 jaar is de fabrikant specialist in het genereren van proceslucht. De machines voldoen aan de strenge eisen van de verschillende richtlijnen en de hoge hygiëne-eisen voor voedselverwerking.

Kwaliteits- en hygiënevoorschriften

Als voedsel dat door productiefouten is besmet in de
detailhandel terechtkomt, wordt de fabrikant geconfronteerd met hoge kosten en imagoverlies. Ook legt de overeid ingrijpende sancties op bij dergelijke incidenten. Om dit te voorkomen moet de keuze van procesrelevante machines en
apparatuur gebaseerd zijn op de specificaties van de wetgever en de relevante organisaties.

Om markten buiten de landsgrenzen te kunnen bevoorraden, moeten nationale én internationale normen in acht worden genomen”

Om flexibel te blijven en ook de markten buiten de landsgrenzen te kunnen bevoorraden, moeten nationale én internationale normen in acht worden genomen. Er moet worden voldaan aan de EU-richtlijnen met betrekking tot de verordening inzake levensmiddelenhygiëne (EG) nr. 852/2004 en de machinerichtlijn 2006/42/EG. Daarom zijn olievrije machines met uitlaatdempers zonder absorptiemateriaal, gecombineerd met de nieuwste filtertechnologie, het meest geschikt.

Kennis en naleving van normen

In de EU-richtlijn inzake levensmiddelenhygiëne en de Machinerichtlijn zijn eisen vastgelegd op het gebied van procesbeheersing, materialen, oppervlakken en corrosiebestendigheid. Deze zorgen ervoor dat de proceslucht die in contact komt met de producten of het transport in zuivere vorm wordt opgewekt en naar het productie- of pneumatische
transportsysteem wordt gevoerd. Dit is ook de basis voor het ontwerp van de machines.

De keuze en opstelling van de afzonderlijke componenten en de keuze en het gebruik van verbruiksmaterialen zoals smeermiddelen en reinigingsmiddelen worden nauwkeurig beschreven in de richtlijnen. Aerzen beschikt over een ISO 22000 certificering. In het kader van deze nieuwe norm kunnen risico’s in de directe en indirecte omgeving van de voedselproductieketen met eenduidige zekerheid op internationaal niveau worden geïdentificeerd. De gestructureerde identificatie van potentiële gevaren vormt de basis voor een effectief risicobeheer.

Zoals al met succes is toegepast in andere beheersnormen zoals ISO 9001, is het continue verbeteringsproces (CIP) een essentieel hulpmiddel voor duurzame procesverbeteringen in ISO 22000. Met name in de voedingsindustrie is het van cruciaal belang om te kunnen vertrouwen op proceslucht, die geen onzuiverheden zoals olie, slijtage- of isolatiemateriaal mag bevatten. De ISO 22000-certificering garandeert dat de machines van Aerzen voldoen aan de hoge eisen die worden gesteld aan de voedselveiligheid. Dit betekent dat de operator volledig op de aggregaten kan vertrouwen.

Een managementsysteem voor voedselveiligheid in de zin van ISO 22000 vormt immers een belangrijke bijdrage aan het risicomanagement van het bedrijf. Deze internationale certificering conform ISO 22000 betekent voor Aerzen een extra garantie voor de productveiligheid.

Olievrije machines

Met de machines van Aerzen is het geen probleem om te voldoen aan de specificaties voor machines in de voedselproductie. De blowers en compressoren werken volgens ISO 8573-1, klasse 0. Ze zijn olievrij waardoor het risico op productbesmetting door smeerolie in de proceslucht tot een minimum wordt beperkt. Producten in de voedingsindustrie komen immers heel vaak in aanraking met proceslucht.
Bijvoorbeeld tijdens het vullen, reinigen, mengen, spuiten, snijden, transporteren, koelen en verpakken. Alle werkzaamheden moeten met strikte inachtneming van de hygiënevoorschriften worden uitgevoerd.

Geen contaminatie door absorptiemateriaal

De Aerzen dempertechnologie draagt bij aan de functionele betrouwbaarheid door de afwezigheid van absorptiemiddelen, wat de zuiverheid van de proceslucht ten goede komt. De demping elimineert namelijk het geluid met behulp van de interferentiemethode. Er is dus geen vrijkomend absorptiemateriaal door abrasieve slijtage van de geluiddemper. Dit betekent dat de proceslucht niet kan worden verontreinigd met de zeer fijne deeltjes van het absorptiemateriaal die het voedsel kunnen besmetten.

De gepatenteerde reactieve geluiddemper van Aerzen verlengt niet alleen de levensduur van de machine, maar draagt ook bij aan het naleven van de zuiverheidseisen voor levensmiddelen. Extra leverbaar is een vonkenvanger die is ingebouwd in de onderbouw van de machine of de uitgaande zijde van de geluiddemper, waardoor in noodsituaties geen vonken in de gevaarlijke zone kunnen ontstaan. De TÜV-geteste vonkenvanger is gecertificeerd. De vonkenvangers hoeven niet ter plekke te worden geïnstalleerd, wat voor de klant een doorslaggevend voordeel oplevert.

Dit artikel is gesponsord door Aerzen Nederland.

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode baby

Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode...

Een jarenlange besmetting met Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse voedselproducent Yu Shang Inc. heeft ernstige gevolgen: elf zieken, waaronder een zwangere vrouw, en de dood van een pasgeboren baby. De besmetting wordt gelinkt aan kant-en-klare vleesproducten met lange houdbaarheid. Hiervan is meer dan 30.000 kilo teruggeroepen. De uitbraak benadrukt de noodzaak van strikte voedselveiligheidsmaatregelen, vooral bij kwetsbare producten.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.