Weer Ferrero-chocolade uit het schap gehaald bij Jumbo om salmonella

Weer Ferrero-chocolade uit het schap gehaald bij Jumbo om salmonella

Supermarktketen Jumbo roept een Kinder-product van Ferrero terug. Het gaat om Schokobons die in april van dit jaar al werden teruggehaald omdat de chocolaatjes salmonella-infecties kunnen veroorzaken. Het product heeft als uiterste houdbaarheidsdatum 5 oktober 2022 maar is "helaas alsnog uitgeleverd aan een beperkt aantal winkels".

Dat melden NVWA en ANP. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseerde consumenten in april van dit jaar om geen enkel Kinder-chocolaatje uit een Belgische Ferrero-fabriek te eten. Als gevolg van de Salmonella-uitbraak werden eerder dit jaar honderden infecties in verschillende Europese landen gemeld. Meer dan 40 procent van de zieken werd vanwege de besmetting opgenomen in het ziekenhuis.

Jumbo vraagt klanten om de Ferrero Kinder Schokobons met deze houdbaarheidsdatum of een eerdere houdbaarheidsdatum niet te consumeren en terug te brengen naar één van haar winkels.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Voedselveiligheid

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. VWS: 'Een snellere btw-verlaging voor groente en fruit is niet mogelijk'
  2. Safe met Eef: Voorbereiden voor BRC versie 9 - ben jij er al klaar voor?
  3. Recap Food Future Event: van plantaardig tot Nutri-Score
  4. Europese Commissie over geharmoniseerd voedselkeuzelogo: 'Het gaat geen Nutri-Score heten'
  5. Kraft Heinz gaat voor systeemverandering en levert ontbijtproducten in 'big bags' aan Pieter Pot
  6. Commissioning van nieuwe apparatuur: wat kan de foodbranche leren van de farmaceutische industrie?
  7. Keesmakers wil gezondere productintroducties in supermarktschap en start Fitter Food Collective
  8. Risicovolle oesters zorgen voor zieken en sterfgevallen door Vibrio
  9. Producenten alcoholische dranken teleurgesteld over einde overleg preventieakkoord
  10. 'Digitaal productpaspoort is cruciaal om ketens circulair te maken'
  1. Voedselverspilling in de voedingsindustrie: aan deze knoppen kan de QA-manager draaien
  2. Nieuwe CFSO van NVWA Bernadette Ossendorp is keynote op Food Safety Event: dit zijn de speerpunten binnen handhaving
  3. SIAL: Dit zijn de foodinnovaties die nu het verschil maken
  4. Zo verlaag je kiemgetallen en bestrijd je listeria met klimaatbeheersing en condenspreventie
  5. Voor abonneesDiepvriesfruit veroorzaakt hepatitis
  6. Zo zijn de richtlijnen van hygiënisch ontwerpen veranderd in de tijd
  7. Crisp breidt assortiment met verse maaltijden uit door overname Eetfabriek
  8. Expertpanel: 'Versnelt het tekort aan medewerkers het robotiseringsniveau in de voedingsindustrie?'
  9. Italiaanse autoriteiten vinden de bron van een dodelijke uitbraak
  10. Ook glastuinbouw luidt noodklok: minder groente en fruit door hoge kosten