Voor abonnees
Voor abonnees
Reportage

Voor abonnees Overzicht: 5 trends in chocolade gespot op de ISM

Was er op de ISM een chocoladebedrijf te vinden zonder een Dubaistyle-reep in het assortiment? Ja, maar het aantal bedrijven met een reep met de groene, knapperige vulling waren talrijk. Zelfs een producent van weipoeder haakte aan bij de hype die al bijna een jaar duurt. Gelukkig waren er ook andere trends waar te nemen in chocola.

trend

Chocolade in 2025: 'Deze vier trends mag je niet missen'

De hoge chocoladeprijs is volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan dé grote uitdaging voor de komende jaren. Toch ziet ze ook kansen. Vooral op het gebied van innovatie in (pure) smaak en textuur.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Startup King Konjac
Startup

15 startup innovaties op de SIAL: van cacao- en koffievervangers tot...

De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.

Beeld: Marmir
Startups belicht

Startup wil met chocolade 'rust creëren in drukte': 'Er is oneindig...

STARTUP BELICHT - Tijd nemen om van de kleine dingen te genieten, dat doen we in de huidige drukke wereld te weinig, stelt Danny Casimir. Hij wil met zijn luxe chocoladeboutique een rustmoment creëren voor mensen. Een moment voor jezelf. VMT sprak Casimir over de oprichting, bottlenecks en verdere plannen van zijn startup Marmir.

ingredienten en grondstoffen

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24 op 25 en 26 september ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven in Kortrijk Xpo. De leveranciers presenteerden ingrediënten waarmee ze productontwikkelaars tegemoet komen als het gaat om de kosten van ingrediënten, gezonde voeding en duurzaamheid. Om de Nutri-Score kunnen de bedrijven niet heen.

Foto: Food Safety NewsVoor abonnees
Voor abonnees
Recalls en incidenten

Voor abonnees Meer dan 150 patiënten in dodelijke uitbraak door microdosingproducten

Er komen steeds meer patiënten bij in een uitbraak van ziekten die te wijten zijn aan consumptie van microdosingproducten van het merk Diamond Shruumz. FDA-testen hebben aangetoond dat meer producten van het bedrijf besmet zijn met schadelijke chemicaliën.

Quality Time met IJsbrand

Quality Time met IJsbrand: Is Chocomel de 'enige echte' of toch niet?...

VIDEOCOLUMN - IJsbrand Velzeboer, voedingstechnoloog, duikt in de wereld van een oer-Hollands icoon: Chocomel. In deze videorubriek Quality Time bespreekt hij de verrassende verschillen tussen de diverse versies van dit chocoladedrankje.

Economie

Belgische media: Chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 300...

Verschillende Belgische media melden dat Barry Callebaut 2500 banen wereldwijd schrapt waarvan meer dan 300 bij de fabrieken in België.

  1. Kleur paars zorgt voor juridische stappen tegen Tony's Chocolonely
  2. Paaseitjes dit jaar duurder vanwege hoge suiker- en cacaoprijzen
  3. 'Kwaliteitspremie en de chocoladebonus zijn tot 5 maanden extra inkomen voor de cacaoboer'
  4. Tony's Chocolonely publiceert jaarverslag: 'uitbuiting van cacaoboeren moet stoppen'
  5. Listeria in consumptie-ijs aangetroffen met daardoor 2 zieken
  6. Jumbo sluit aan bij Open Chain Tony's Chocolonely voor duurzamere chocolade
  7. Écht duurzame chocoladeletters? Sinterklaas blijft verrassen
  8. Tony's Chocolonely gaat Hema helpen om eigen chocolade 'slaafvrij' te maken
  9. Ferrero vindt opnieuw Salmonella in hun Belgische productielocatie
  10. Chocoladeletters en pepernoten dit jaar 'peperduur': 'Anders kan het licht uit'
  11. Belgische bierfamilie mag Tony's Chocolonely overnemen
  12. Albert Heijn en Tony's Chocolonely willen meer traceerbare chocolade. 'Met alleen certificering bereiken we onze doelen niet'
  13. Tony's Chocolonely legt missie vast in juridische structuur: 'Altijd trouw blijven aan missie is geen gegeven'
  14. Zoetwarenexpert: 'De grondstofprijzen waren altijd in beweging, maar nooit zo extreem'
  15. Voor abonnees3 lessen die we kunnen trekken uit besmette chocolade in 2022
  1. Tony's Chocolonely haalt De Vegetarische Slager weer in als duurzaamste merk van Nederland
  2. Zware metalen maken gezonde extra pure chocolade toch problematisch
  3. Factory of the Future: automatische fabriek en virtuele collega's geven kwaliteit en efficiëntie een impuls
  4. Baronie & Cémoi gaat chocolade verwerken via open chain Tony's Chocolonely
  5. Tony's groeit hard - vooral in de VS - ondanks productiestop Barry Callebaut
  6. Minder suiker, meer cacao en kort label: Barry Callebaut terug naar tekentafel voor tweede generatie chocolade
  7. De 20 best gelezen verhalen op VMT in 2022
  8. 'Big in Japan': voeding en drank uit België
  9. Vergissing bij uitleveren producten leidt tot nieuwe recall
  10. Chocolatier Vandenbulcke ondertekent Beyond Chocolate Charter
  11. Barry Callebaut herontwerpt chocoladeproces voor 'tweede generatie' chocolade
  12. Barry Callebaut produceert weer op volle capaciteit na Salmonellabesmetting
  13. Weer Ferrero-chocolade uit het schap gehaald bij Jumbo om salmonella
  14. Productinnovaties augustus: vegan KitKat met rijsteiwit
  15. Grens tussen gourmet- en industriële producten vervaagt