Chocoladeletters en pepernoten dit jaar 'peperduur': 'Anders kan het licht uit'

Chocoladeletters en pepernoten dit jaar 'peperduur': 'Anders kan het licht uit'
Producenten voorspellen duurdere prijzen voor pepernoten en chocoladeletters

Dit jaar stijgen de prijzen van chocolade pepernoten en chocoladeletters. Dit komt volgens producenten door de gestegen inkoopprijzen voor suiker en cacao. Chocoladeproducent Droste kondigt voor chocoladeletters een prijsstijging aan van 10-15% bovenop de stijgingen van vorig jaar. Ook voor pepernoten verwachten producenten een stijging van ongeveer 20%.

Consumenten moeten dit jaar flink in de buidel tasten voor chocoladepepernoten en -letters, stelt de NOS. Chocoladefabrikant Droste verhoogt de prijzen dit jaar met 10-15%. Deze stijging komt bovenop de prijsstijgingen van vorig jaar, waarmee de totale prijsstijging ten opzichte van 2021 uitkomt op 25-30%.

Gestegen inkoopprijzen cacao en suiker

“De prijsverhogingen zijn gewoon hard nodig. We betalen bijvoorbeeld 50% meer voor cacao, onze belangrijkste grondstof. Ook betalen we 25% meer voor suiker”, vertelt Bernard Brummelaar, commercieel directeur bij Droste, aan de NOS. Volgens het nieuwsmedium moest de producent vorig jaar al drie prijsverhogingen doorvoeren. “Dat is nog nooit gebeurd. Maar elke verhoging was pure noodzaak. Als we dat niet hadden gedaan, hadden we hier het licht uit kunnen doen”.

Hoogste cacaoprijzen in tien jaar

De prijsverhogingen komen volgens de producent door gestegen grondstofkosten, hogere transportkosten, gestegen verpakkingskosten en hogere energie- en loonkosten. “Energie kostte vorig jaar vier keer zoveel als voor corona”, vertelt Brummelaar. Volgens de NOS zijn de prijzen voor cacao in tien jaar niet zo hoog geweest. “Een belangrijke factor bij deze prijsstijgingen zijn de ongunstige weers- en oogstverwachtingen in de belangrijkste productiegebieden. Die bepalen mede de prijs”, vertelt sectoreconoom food Thijs Geijer van de ING aan de NOS.

Duurder snoepgoed

Volgens Geijer dalen de prijzen van granen en plantaardige oliën, waar suiker en cacao dus stijgen in prijs. “De inflatie zit nog in de pijplijn. Als suiker en cacao duurder worden, dan worden categorieën als snoepgoed en chocola op een gegeven moment ook duurder. Dat zijn producten die op dit moment in het oog springen.”

Pepernoten 20% duurder

Ook pepernotenproducent Van Delft voorspelt hogere prijzen voor pepernoten dit jaar. De producent maakt pepernoten voor eigen winkels en huismerken voor Albert Heijn, Jumbo, Kruidvat en Hema. Oscar de Lange, directeur-eigenaar van het bedrijf, stelt dat supermarkten en drogisterijen de gestegen kosten zullen doorberekenen. “Wij gaan daar natuurlijk niet over, maar ik vermoed dat de pepernoten dit jaar zo’n 20% duurder worden voor de consument”, verteld De Lange aan de NOS.

Meer dan €5 per kilopepernoten

Een kilozak chocoladepepernoten zal dit jaar zo rond of zelfs meer dan €5 kosten, stelt de NOS. “Dat is misschien een probleem, ik weet het niet. Mensen kopen doorgaans twee of drie keer per jaar een kilozak chocoladekruidnoten.” Toch verwacht de producent geen grote problemen door de prijs. Afgelopen jaar was ook een kilo paaseitjes voor het eerst meer dan €5, en die werden volgens de producent nog steeds goed verkocht. “Consumenten gaan er niet minder van kopen, ondanks €5,49 voor een zak. Pasen en Sinterklaas zijn één keer per jaar he. Er zit veel gevoel en emotie bij. Kruidnoten worden geassocieerd met gezelligheid en een nostalgisch, warm gevoel. Mensen willen dat in huis hebben”, vertelt De Lange aan de NOS.

Kleinere zakken en letters

De Lange ziet wel een consumptie-switch naar kleinere zakken. “Hoe hoger de prijs, hoe meer mensen geneigd zijn kleinere zakken te kopen. Dat is duurder, maar lijkt goedkoper.” Droste biedt ook sinds een paar jaar kleinere chocoladeletters aan van 100 gram, naast de 135 gram letter. De producent benadrukt dat het hier niet om ‘graaiflatie’ gaat. “We willen onze producten betaalbaar houden, ook voor mensen met een smallere beurs.”

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Aurelius neemt Savoury-divisie...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over, VE Partners neemt Inproba over en Schutterlaar & Partners bundelt krachten met Green Food Lab.

foto: Shutterstock

Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Beeld: Suckers

Startup bouwt fabriek voor suikervrije, plasticvrije lolly: 'We...

STARTUP BELICHT - Waarom moeten lolly's op festivals zo vervuilend zijn? Dat vroeg Laura Melenhorst, oprichter van Suckers, zich af. De startup werkt momenteel hard aan het opzetten en inrichten van een eigen fabriek in Nieuwegein. Daar gaat de startup suikervrije lolly's met een eetbaar stokje maken, verpakt in een 100% plasticvrije verpakking. VMT sprak met Melenhorst: "We willen een revolutie starten naar meer plezier op een duurzame manier."

Chocolade in 2025: 'Deze vier trends mag je niet missen'

Chocolade in 2025: 'Deze vier trends mag je niet missen'

De hoge chocoladeprijs is volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan dé grote uitdaging voor de komende jaren. Toch ziet ze ook kansen. Vooral op het gebied van innovatie in (pure) smaak en textuur.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)

Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

foto: shutterstock

Bedrijfsovernames in voeding 2024: maker Delirium-bier neemt...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: Brouwerij Huyghe neemt brouwerij Het Anken over.

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Welke pathogenen kunnen voorkomen in de fabriek? Hoe voorkom je besmettingen? En hoe kun je hier als kwaliteitsmanager het beste mee omgaan? In dit overzicht een reeks VMT On Topic artikelen met tips voor het beheersen van de meest voorkomende pathogenen.

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of snelle realiteit? (video)

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? In deze video vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.