Twee weken geleden betaalden handelaren op de wereldmarkt €1 per kilo suiker, dus €1000 per 1000 kilogram. Dit is meer dan het dubbele dan een jaar geleden. Deze toenemende prijzen hebben gevolgen voor snoep-, koek- en chocoladefabrikanten.
Stijgende prijzen suiker
“Onze leden betalen ongeveer 30-40% meer voor grondstoffen. In bijvoorbeeld chocolade zit meer suiker dan in koekjes, dus er zijn veel verschillen. Maar de kostenstijgingen komen niet alleen door suiker, ook andere grondstoffen zijn duurder. Daarnaast stijgen ook de loon- en energiekosten”, vertelt Theo Heere, directeur van de branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten (VBZ), aan het AD.
Snoep, koekjes en chocolade duurder
Uit cijfers van het CBS blijkt dat consumenten in juni gemiddeld 13% meer betaalden voor voedingsmiddelen dan vorig jaar. De prijs voor snoep steeg daarentegen zelfs met 21%. Ook de website Supermarktscanner concludeert volgens het AD dat snoep duurder is geworden. Zo kost volgens de site een dropmix van Venco (475 gram) bij de Jumbo momenteel €2.66. In december vorig jaar kostte hetzelfde product volgens de vergelijkingssite nog €1.93. Een chocoladereep van Côte d’Or kost nu bij de Jumbo €2.86, tegenover €2.32 in december vorig jaar.
Cacao- en suikerprijzen
Chocolatier Niels Koenen vertelt aan het AD dat de chocolade nog nooit zo’n hoge inkoopprijs had als nu. Volgens Koenen is een zak melkchocolade nu 50% duurder dan 18 maanden geleden. Ondanks de gestegen cacao – en dus chocolade – prijzen, is de gestegen suikerprijs de belangrijkste factor voor prijsstijgingen. Koenen heeft zijn bonbon prijzen niet met 50% verhoogd. “Natuurlijk niet, niemand zou het dan nog kopen”, zegt hij tegenover AD.
20 procent van boodschappenmandje duurder
Ook Fred van Tienen, eigenaar van dextrose-snoepjesfabriek Promosweets, heeft last van de stijgende suikerprijzen. “Ik baal ervan dat wij als fabrikanten nu als grote graaiers worden gezien. Het zijn de makers van grondstoffen die met de echte prijsstijgingen zijn gekomen”, vertelt Van Tienen aan de krant. Nadia Menkveld, onderzoeker bij ABN Amro, schat in dat ongeveer 20% van het Nederlandse boodschappenmandje beïnvloed wordt door de stijgende suikerprijs. “Hier horen frisdranken, sauzen, banket, snoep, koek, ijs, sommige zuivelproducten en jam bij. Maar bij zuivelproducten is de prijs van zuivel belangrijker dan de prijs van suiker.”
Tekort aan suikerbieten
Hoewel de stijgende suikerprijs voor producenten en consumenten minder fijn is, zijn de boeren er wel blij mee. Volgens het AD kregen de bietenboeren van Cosun in 2022 de op twee na hoogste bietenprijs ooit: €68.75 per 1000 kilogram. Europa produceerde in 2017 volgens de krant nog 20 miljoen ton suikerbieten, en nu nog maar 15 miljoen ton, waardoor in Europa een tekort is. Dit vullen we aan met suikerbieten vanuit India. En daar is nu vanwege een tegenvallende oogst een tekort ontstaan, waardoor de prijzen toenemen. Ook de aanlevering vanuit Pakistan en Thailand viel tegen. Of en wanneer de prijzen weer zullen dalen, is nog de vraag.