Toenemende suikerprijs door tekorten leidt tot duurder snoep

Toenemende suikerprijs door tekorten leidt tot duurder snoep

Snoep, koek en chocoladeproducten zijn de afgelopen weken duurder geworden. Dit komt door de gestegen prijs van suiker. Deze gestegen prijzen worden doorberekend in de prijzen van de eindproducten. Tekorten aan suikerbieten vormen de oorzaak van de toenemende suikerprijs.

Twee weken geleden betaalden handelaren op de wereldmarkt €1 per kilo suiker, dus €1000 per 1000 kilogram. Dit is meer dan het dubbele dan een jaar geleden. Deze toenemende prijzen hebben gevolgen voor snoep-, koek- en chocoladefabrikanten.

Stijgende prijzen suiker

“Onze leden betalen ongeveer 30-40% meer voor grondstoffen. In bijvoorbeeld chocolade zit meer suiker dan in koekjes, dus er zijn veel verschillen. Maar de kostenstijgingen komen niet alleen door suiker, ook andere grondstoffen zijn duurder. Daarnaast stijgen ook de loon- en energiekosten”, vertelt Theo Heere, directeur van de branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten (VBZ), aan het AD.

Snoep, koekjes en chocolade duurder

Uit cijfers van het CBS blijkt dat consumenten in juni gemiddeld 13% meer betaalden voor voedingsmiddelen dan vorig jaar. De prijs voor snoep steeg daarentegen zelfs met 21%. Ook de website Supermarktscanner concludeert volgens het AD dat snoep duurder is geworden. Zo kost volgens de site een dropmix van Venco (475 gram) bij de Jumbo momenteel €2.66. In december vorig jaar kostte hetzelfde product volgens de vergelijkingssite nog €1.93. Een chocoladereep van Côte d’Or kost nu bij de Jumbo €2.86, tegenover €2.32 in december vorig jaar.

Cacao- en suikerprijzen

Chocolatier Niels Koenen vertelt aan het AD dat de chocolade nog nooit zo’n hoge inkoopprijs had als nu. Volgens Koenen is een zak melkchocolade nu 50% duurder dan 18 maanden geleden. Ondanks de gestegen cacao – en dus chocolade – prijzen, is de gestegen suikerprijs de belangrijkste factor voor prijsstijgingen. Koenen heeft zijn bonbon prijzen niet met 50% verhoogd. “Natuurlijk niet, niemand zou het dan nog kopen”, zegt hij tegenover AD.

20 procent van boodschappenmandje duurder

Ook Fred van Tienen, eigenaar van dextrose-snoepjesfabriek Promosweets, heeft last van de stijgende suikerprijzen. “Ik baal ervan dat wij als fabrikanten nu als grote graaiers worden gezien. Het zijn de makers van grondstoffen die met de echte prijsstijgingen zijn gekomen”, vertelt Van Tienen aan de krant. Nadia Menkveld, onderzoeker bij ABN Amro, schat in dat ongeveer 20% van het Nederlandse boodschappenmandje beïnvloed wordt door de stijgende suikerprijs. “Hier horen frisdranken, sauzen, banket, snoep, koek, ijs, sommige zuivelproducten en jam bij. Maar bij zuivelproducten is de prijs van zuivel belangrijker dan de prijs van suiker.”

Tekort aan suikerbieten

Hoewel de stijgende suikerprijs voor producenten en consumenten minder fijn is, zijn de boeren er wel blij mee. Volgens het AD kregen de bietenboeren van Cosun in 2022 de op twee na hoogste bietenprijs ooit: €68.75 per 1000 kilogram. Europa produceerde in 2017 volgens de krant nog 20 miljoen ton suikerbieten, en nu nog maar 15 miljoen ton, waardoor in Europa een tekort is. Dit vullen we aan met suikerbieten vanuit India. En daar is nu vanwege een tegenvallende oogst een tekort ontstaan, waardoor de prijzen toenemen. Ook de aanlevering vanuit Pakistan en Thailand viel tegen. Of en wanneer de prijzen weer zullen dalen, is nog de vraag.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24 op 25 en 26 september ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven in Kortrijk Xpo. De leveranciers presenteerden ingrediënten waarmee ze productontwikkelaars tegemoet komen als het gaat om de kosten van ingrediënten, gezonde voeding en duurzaamheid. Om de Nutri-Score kunnen de bedrijven niet heen.

Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop voordat je met hen in zee gaatVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop...

Stel, een startup heeft een veelbelovend ingrediënt of een nieuwe leverancier zegt dat ene schaarse ingrediënt te kunnen leveren. Een productontwikkelaar of inkoper heeft veel keuze (of niet) uit aanbieders. Maar hoe beoordeel je of een leverancier betrouwbaar is? En waar let je op voordat je met een nieuwe leverancier in zee gaat? VMT vroeg het aan verschillende producenten.

Russische aanvallen op havensteden leiden opnieuw tot hogere graan- en maisprijzen

Russische aanvallen op havensteden leiden opnieuw tot hogere graan-...

Graan is duurder dan het sinds februari dit jaar is geweest, nu Rusland de Oekraïense havenstad Odessa herhaaldelijk onder vuur neemt. Ook een aanval op havenfaciliteiten in Reni, een plaatsje aan de Donau op de grens met Roemenië, zorgt voor onzekerheid.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Nieuwe ingrediënten 2025: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk

Nieuwe ingrediënten 2025: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂...

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.