Waar begin je in de strijd tegen Listeria monocytogenes? Deze artikelen helpen je op weg

Waar begin je in de strijd tegen Listeria monocytogenes? Deze artikelen helpen je op weg

Het is van cruciaal belang dat voedselproducenten controle hebben over Listeria monocytogenes in hun productie en product. De QA-ers hebben deze zware last vaak op hun schouders. Hoe pak je de beheersing aan? Waar begin je? Waar let de NVWA op? De nieuwe collectie van VMT hierover bevat een aantal 'must reads' hierover.

Voedselproducenten die een groot aantal verschillende grondstoffen verwerken, hebben een sleutelrol in het verlagen van de ziektelast van Listeria monocytogenes (Lm). Dat bleek onlangs weer eens uit een meerjarig onderzoek van onder meer RIVM en WFSR. De overheid maakt daarom in toenemende mate gebruik van Whole Genome Sequencing (WGS) om de herkomst van een uitbraak te bepalen. Hoe dat wordt ingezet en hoe je hier als producent gebruik van kunt maken, lees je in de collectie Listeria monocytogenes.

Type producten

Verder wordt er in de collectie aandacht besteed aan verschillende productgroepen: welk type producten zijn het meest gevoelig voor de ontwikkeling van deze ongewenste bacterie? Kant-en-klaar producten zijn notoir.

Beheersing en reiniging

Onder het kopje 'beheersing en reiniging' wordt ingegaan op verschillende praktijksituaties, het uitroeien van persisterende stammen en het nemen van analysemonsters in de producties. Hoe richt je een zonering in en hoe doe je omgevingsonderzoek? En last but not least: een aantal specifieke pro-tips voor het reinigen en desinfecteren van de fabriek.

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?
Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Wetgeving en toezicht NVWA

Onder het kopje wetgeving en toezicht leer je wat de toezichthouder belangrijk vindt. Voor NVWA insights over hoe er wordt omgegaan met Infoblad 85 rondom microbiologische criteria. Verder links naar actuele versies van relevante wetgeving.

Recente cases en uitbraken

De collectie geeft ook een aantal recente cases en uitbraken weer van Lm in de voedingsindustrie. De gespecialiseerde redactie van VMT houdt uitbraken bij over de hele wereld en deze kunnen leerzame inzichten geven.

Wetenschap en kennis

Tot slot bevat de collectie Listeria monocytogenes ook links naar wetenschappelijke studies die relevante kunnen zijn voor de QA-er die een stapje dieper wil inlezen of onderzoeken. VMT streeft ernaar de collectie regelmatig te updaten zodat de meest verse inzichten altijd bij elkaar gebundeld zijn.

Collectie Listeria monocytogenes is must read

De collectie is dus een must read voor iedereen die in de voedselindustrie werkzaam is. Het geeft een helder overzicht van de verschillende preventieve maatregelen en verplichtingen die moeten worden getroffen om de beheersing van Lm te verbeteren. Het is daarom belangrijk dat producenten deze informatie goed in de gaten houden om ervoor te zorgen dat hun productieprocessen veilig en hygiënisch blijven. Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Foto: Pixabay

Uitbraak invasieve listeria met sequentietype 7

Sinds juli 2024 heeft het Statens Serum Institut in Denemarken zeven gevallen geregistreerd van dezelfde soort Listeria monocytogenes.

foto: Pixabay

Strafrechtelijk onderzoek gestart naar dodelijke listeria-uitbraak...

Een listeria-uitbraak, gelinkt aan vleeswaren van Boar's Head, heeft in de Verenigde Staten al 10 doden en 59 ziekenhuisopnames veroorzaakt. Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart, nadat aan het licht is gekomen dat ernstige hygiëneproblemen in de fabriek in Virginia onopgelost bleven.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een fotoreportage vastgelegd.

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar"

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de...

Foodwatch Frankrijk en onderzoeksbureau Bloom analyseerden de kwikgehaltes van tonijn uit blik. De metaalgehaltes in vis zijn verontrustend, vinden de organisaties. Maar ook levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer geeft na een vraag van VMT aan zich zorgen te maken hierover.

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arla Foods benoemt Esther Tromp-Strijdveen tot Senior Vice President Nederland, België en Frankrijk

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arla Foods benoemt Esther...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2024 op een rij. Laatste wapenfeiten: Arla Foods benoemt Esther Tromp-Strijdveen tot Senior Vice President Nederland, België en Frankrijk, Ojah benoemt Eric Schut tot CEO en MycoTechnology benoemt Rob Case tot voorzitter raad van bestuur.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl, mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo en koperen deeltjes in farmersalade Johma.

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: ambrosia zaden in verschillende producten met zonnebloemzaden

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: ambrosia...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: ambrosia zaden in verschillende producten met zonnebloemzaden, mogelijk Salmonella in gemalen kokos en mogelijk metaaldeeltjes in farmer salade.

Foto: Pixabay

Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.