Hoe ga je om met het NAPV? Deze artikelen helpen je verder

Hoe ga je om met het NAPV? Deze artikelen helpen je verder
Vandemoortele houdt zich intensief bezig met producttesten

Wat zijn de criteria in de NAPV per productcategorie? Hoe gaan producenten als Iglo, Vandemoortele, Van Geloven en NS Retail om met de implementatie van de NAPV? De nieuwe collectie van VMT bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met de implementatie van de NAPV bezig is.

De Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) is een vervolg op het eerdere Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) dat eind 2020 afliep. In juni 2022 werd de NAPV afgetrapt. Naar aanleiding van de invoering van Nutri-Score en behoeften van fabrikanten en koepelorganisaties is een aantal aanpassingen doorgevoerd op de grenswaarden van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), die het RIVM begin 2022 publiceerde. Deze criteria zijn te vinden op de site van het RIVM. Ook zijn er nu criteria voor het zoutgehalte van kant-en-klaarmaaltijden.  De komende 8 jaar gaat de voedingsindustrie aan de slag om de criteria te behalen en het zout-, suiker- en vetgehalte in voedingsmiddelen te verlagen. In de nieuwe collectie NAPV van VMT vind je een aantal ‘must reads’ overzichtelijk op een rij. Onder andere de volgende onderwerpen zijn in de collectie te vinden:

Criteria

Welke criteria gelden er eigenlijk binnen het NAPV? Hoe zien die criteria eruit voor de verschillende productgroepen? In de collectie vind je de belangrijkste criteria voor de verschillende productgroepen overzichtelijk op een rij.

Systemen achter NAPV

De informatie voor het NAPV en de eventuele verbeteringen van producten wordt bijgehouden in een specifiek systeem, namelijk de Levensmiddelendatabank (LEDA). Maar hoe werkt dit systeem precies en hoe kun je hier als producent aan bijdragen?

Preventieaanpak

Hoe staat het op dit moment met de preventieaanpak op het gebied van het NAPV? Welke ontwikkelingen zijn er sinds de lancering van de nieuwe criteria? De ontwikkelingen vind je hier op één plek overzichtelijk bij elkaar.

Producenten over toepassing NAPV

Verschillende producenten zijn al druk bezig met productverbetering om in treden van het NAPV te stijgen. Lees hier de verschillende ervaringen en tips vanuit Van Geloven, Vandemoortele, Iglo en NS retail.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.