Hoe ga je om met het NAPV? Deze artikelen helpen je verder

Hoe ga je om met het NAPV? Deze artikelen helpen je verder
Vandemoortele houdt zich intensief bezig met producttesten

Wat zijn de criteria in de NAPV per productcategorie? Hoe gaan producenten als Iglo, Vandemoortele, Van Geloven en NS Retail om met de implementatie van de NAPV? De nieuwe collectie van VMT bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met de implementatie van de NAPV bezig is.

De Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) is een vervolg op het eerdere Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) dat eind 2020 afliep. In juni 2022 werd de NAPV afgetrapt. Naar aanleiding van de invoering van Nutri-Score en behoeften van fabrikanten en koepelorganisaties is een aantal aanpassingen doorgevoerd op de grenswaarden van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), die het RIVM begin 2022 publiceerde. Deze criteria zijn te vinden op de site van het RIVM. Ook zijn er nu criteria voor het zoutgehalte van kant-en-klaarmaaltijden.  De komende 8 jaar gaat de voedingsindustrie aan de slag om de criteria te behalen en het zout-, suiker- en vetgehalte in voedingsmiddelen te verlagen. In de nieuwe collectie NAPV van VMT vind je een aantal ‘must reads’ overzichtelijk op een rij. Onder andere de volgende onderwerpen zijn in de collectie te vinden:

Criteria

Welke criteria gelden er eigenlijk binnen het NAPV? Hoe zien die criteria eruit voor de verschillende productgroepen? In de collectie vind je de belangrijkste criteria voor de verschillende productgroepen overzichtelijk op een rij.

Systemen achter NAPV

De informatie voor het NAPV en de eventuele verbeteringen van producten wordt bijgehouden in een specifiek systeem, namelijk de Levensmiddelendatabank (LEDA). Maar hoe werkt dit systeem precies en hoe kun je hier als producent aan bijdragen?

Preventieaanpak

Hoe staat het op dit moment met de preventieaanpak op het gebied van het NAPV? Welke ontwikkelingen zijn er sinds de lancering van de nieuwe criteria? De ontwikkelingen vind je hier op één plek overzichtelijk bij elkaar.

Producenten over toepassing NAPV

Verschillende producenten zijn al druk bezig met productverbetering om in treden van het NAPV te stijgen. Lees hier de verschillende ervaringen en tips vanuit Van Geloven, Vandemoortele, Iglo en NS retail.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Als Tasty Basics een nieuw product ontwikkelt, gebruiken ze vooral onbewerkte ingrediënten zoals noten en zaden, hele grondstoffen in plaats van bewerkte ingrediënten
productontwikkeling

Onbewerkt en toch smeuïg: hoe Tasty Basics er zonder boter en suiker...

Ultrabewerkt is ongewenst, onbewerkt is 'in'. Maar hoe lastig is het om met onbewerkte ingrediënten te werken? Maarten Duursma weet niet anders als productontwikkelaar bij Tasty Basics, producent van ontbijtgranen en graanrepen. "Doordat we veel noten en zaden gebruiken, zijn onze producten vetrijk, maar dat is de keuze die we maken als we voor onbewerkt gaan."

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Young R&D

Young R&D: 'Hoe ontwikkel je producten in het spanningsveld van...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. 'Foodproducenten moeten niet sturen op maximale schaalbaarheid,' zegt expert regeneratieve landbouw
  2. NVWA neemt duizenden illegale afslankpillen met amfetamine in beslag
  3. Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels
  4. Belgische recalls en waarschuwingen juli: te veel erucazuur in mosterdolie en risico op verstikking door snoepje
  5. Column Simone Hertzberger: Denk bij uitbraken eens anders
  6. Waarschuwing voor niet afbreekbare chemische stoffen in eieren van hobbyboeren
  7. Tip van jouw advocaat: De Blue Band-consument valt niet met zijn neus in de boter - communiceer eerlijk over prijsvoordelen
  8. Gezondheidsvoordelen lactoferrine behouden? Koude pasteurisatie met UV-C heeft zo zijn voordelen
  9. Europese Commissie wil voedingsindustrie dwingen verspilling aan te pakken
  10. Ongepasteuriseerde zuivel slaat opnieuw toe
  1. Moderne gentechnieken gebruiken? De Europese Commissie wil dat het makkelijker wordt
  2. Maar liefst bijna 400 zieken na het eten van een ijsje op de markt in Egypte
  3. Nederlander mag in najaar éindelijk kweekvlees proeven
  4. Aspartaam weer onder vuur? 'WHO gaat zoetstof als 'mogelijk kankerverwekkend' bestempelen'
  5. Voorkom voedselverspilling door validatie 'Houdbaarheid van zestig naar negentig dagen bijgesteld'
  6. BrauBeviale en Drinktec slaan handen ineen
  7. Kweekvlees dichterbij dan Nederland denkt: proeverijen binnenkort mogelijk
  8. Consumentenacceptatie van alternatieve eiwitten? Volgens ADM kunnen hybride producten daarbij helpen
  9. Supermarkten profiteren in België: sprake van graaiflatie?
  10. Minstens 50 zieken en 2 doden door giftige paddenstoelen in een sushirestaurant