Hoe ga je om met het NAPV? Deze artikelen helpen je verder

Hoe ga je om met het NAPV? Deze artikelen helpen je verder
Vandemoortele houdt zich intensief bezig met producttesten

Wat zijn de criteria in de NAPV per productcategorie? Hoe gaan producenten als Iglo, Vandemoortele, Van Geloven en NS Retail om met de implementatie van de NAPV? De nieuwe collectie van VMT bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met de implementatie van de NAPV bezig is.

De Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) is een vervolg op het eerdere Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) dat eind 2020 afliep. In juni 2022 werd de NAPV afgetrapt. Naar aanleiding van de invoering van Nutri-Score en behoeften van fabrikanten en koepelorganisaties is een aantal aanpassingen doorgevoerd op de grenswaarden van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), die het RIVM begin 2022 publiceerde. Deze criteria zijn te vinden op de site van het RIVM. Ook zijn er nu criteria voor het zoutgehalte van kant-en-klaarmaaltijden.  De komende 8 jaar gaat de voedingsindustrie aan de slag om de criteria te behalen en het zout-, suiker- en vetgehalte in voedingsmiddelen te verlagen. In de nieuwe collectie NAPV van VMT vind je een aantal ‘must reads’ overzichtelijk op een rij. Onder andere de volgende onderwerpen zijn in de collectie te vinden:

Criteria

Welke criteria gelden er eigenlijk binnen het NAPV? Hoe zien die criteria eruit voor de verschillende productgroepen? In de collectie vind je de belangrijkste criteria voor de verschillende productgroepen overzichtelijk op een rij.

Systemen achter NAPV

De informatie voor het NAPV en de eventuele verbeteringen van producten wordt bijgehouden in een specifiek systeem, namelijk de Levensmiddelendatabank (LEDA). Maar hoe werkt dit systeem precies en hoe kun je hier als producent aan bijdragen?

Preventieaanpak

Hoe staat het op dit moment met de preventieaanpak op het gebied van het NAPV? Welke ontwikkelingen zijn er sinds de lancering van de nieuwe criteria? De ontwikkelingen vind je hier op één plek overzichtelijk bij elkaar.

Producenten over toepassing NAPV

Verschillende producenten zijn al druk bezig met productverbetering om in treden van het NAPV te stijgen. Lees hier de verschillende ervaringen en tips vanuit Van Geloven, Vandemoortele, Iglo en NS retail.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.