Beeld: Shutterstock

Branche reageert op tussenstand Preventieakkoord: 'Doelen 2040 halen...

De doelen die in 2018 gesteld zijn in het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) om onder andere overgewicht en alcoholgebruik te verminderen, worden in 2040 niet gehaald. Dit blijkt uit een tussentijdse doorrekening van het RIVM. Minister Maarten van Ooijen uit zijn zorgen over de uitkomsten in een Kamerbrief. "Dit had ik natuurlijk liever anders gezien."

NVB: 'Bakkerijsector moet korter op de bal zitten na grondstoffen- en energiecrisis' (podcast)

NVB: 'Bakkerijsector moet korter op de bal zitten na grondstoffen- en...

De bakkerijsector heeft een roerige anderhalf jaar achter de rug, gekenmerkt door een grondstoffen- en energiecrisis. Dat heeft flinke verschuivingen tussen ambachtelijke en industriële bakkerijen tot gevolg. Ook heeft de toenemende wetgeving zijn weerslag op productontwikkeling in brood en banket. In deze podcast een gesprek met Wim Kannegieter van NVB en Edith van Peij, Foodbase, over de ontwikkelingen.

Wat gebeurde er de afgelopen tijd in herformulering? 'NAPV speelt geen leidende rol'

Wat gebeurde er de afgelopen tijd in herformulering? 'NAPV speelt...

Herformulering is bij veel voedselproducenten een belangrijk onderdeel van de dagelijkse bezigheden. Consumenten én retailers vragen steeds meer om suiker-, zout- en vetreductie in voedingsmiddelen. Waar in sommige producten grote stappen gemaakt zijn, blijven andere producten achter in verbeteringen. De WUR dook in de herformulering van de afgelopen jaren. In dit artikel de belangrijkste bevindingen.

Hoe start je met NAPV productverbetering? 6 tips uit de praktijk

Hoe start je met NAPV productverbetering? 6 tips uit de praktijk

Productherformulering is volgens de overheid een belangrijke stap naar een gezondere samenleving. Ne-derlanders eten volgens het RIVM gemiddeld te veel zout, verzadigd vet en suiker. Om de hoeveelheid van deze stoffen in voedingsmiddelen te verminderen startte vorig jaar de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarbij grenswaarden zijn vastgesteld voor productherformulering. In dit artikel zes tips vanuit de praktijk, die kunnen helpen om te starten met NAPV productverbetering.

Grenswaarden NAPV aangepast: meer in lijn met Nutri-Score

Grenswaarden NAPV aangepast: meer in lijn met Nutri-Score

De Nutri-Score is aangepast naar aanleiding van verschillende adviesrapporten van het Wetenschappelijk Comité en de Gezondheidsraad. Om de NAPV-criteria meer in lijn te brengen met het voedselkeuzelogo, zijn de NAPV-criteria deels aangepast. Ook zijn er criteria voor het zoutgehalte van kant-en-klaarmaaltijden toegevoegd.

Handig overzicht: zo werken deze 4 producenten aan NAPV-productverbetering

Handig overzicht: zo werken deze 4 producenten aan...

In 2022 zijn de nieuwe criteria van de Nationale Aanpak Product Verbetering (NAPV) geïntroduceerd. Hoe gaan producenten om met deze criteria? En hoe zetten producenten dit om in productverbetering? In dit artikel vier 'must reads' op een rij.