Zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden krijgt vorm in NAPV
De eerste 20 afspraken in het kader van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) staan online. Deze gaan over zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden.
De eerste 20 afspraken in het kader van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) staan online. Deze gaan over zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden.
In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin naar voren. Maar een aantal onderwerpen ontbreken ook. VMT sprak met Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, over zijn kijk op de kabinetsplannen. "We lopen achter met de energietransitie. We gaan nog jaren vragen krijgen over netcongestie."
VMT kijkt terug op een geslaagd, inspirerend en informerend Food Future Event op de nieuwe inspirerende locatie DUS in Utrecht op donderdag 3 oktober. Productontwikkelaars uit de voedingsmiddelenindustrie konden zich weer een dag laven aan de kennis van experts uit het veld, industrie en wetenschap. Een terugblik in beeld.
Tijdens het VMT Food Future Event heeft Maud Theelen, netwerkregisseur van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), de lancering aangekondigd van het platform productverbetering.
De doelen die in 2018 gesteld zijn in het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) om onder andere overgewicht en alcoholgebruik te verminderen, worden in 2040 niet gehaald. Dit blijkt uit een tussentijdse doorrekening van het RIVM. Minister Maarten van Ooijen uit zijn zorgen over de uitkomsten in een Kamerbrief. "Dit had ik natuurlijk liever anders gezien."
De bakkerijsector heeft een roerige anderhalf jaar achter de rug, gekenmerkt door een grondstoffen- en energiecrisis. Dat heeft flinke verschuivingen tussen ambachtelijke en industriële bakkerijen tot gevolg. Ook heeft de toenemende wetgeving zijn weerslag op productontwikkeling in brood en banket. In deze podcast een gesprek met Wim Kannegieter van NVB en Edith van Peij, Foodbase, over de ontwikkelingen.
Herformulering is bij veel voedselproducenten een belangrijk onderdeel van de dagelijkse bezigheden. Consumenten én retailers vragen steeds meer om suiker-, zout- en vetreductie in voedingsmiddelen. Waar in sommige producten grote stappen gemaakt zijn, blijven andere producten achter in verbeteringen. De WUR dook in de herformulering van de afgelopen jaren. In dit artikel de belangrijkste bevindingen.
Productherformulering is volgens de overheid een belangrijke stap naar een gezondere samenleving. Ne-derlanders eten volgens het RIVM gemiddeld te veel zout, verzadigd vet en suiker. Om de hoeveelheid van deze stoffen in voedingsmiddelen te verminderen startte vorig jaar de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarbij grenswaarden zijn vastgesteld voor productherformulering. In dit artikel zes tips vanuit de praktijk, die kunnen helpen om te starten met NAPV productverbetering.
De Nutri-Score is aangepast naar aanleiding van verschillende adviesrapporten van het Wetenschappelijk Comité en de Gezondheidsraad. Om de NAPV-criteria meer in lijn te brengen met het voedselkeuzelogo, zijn de NAPV-criteria deels aangepast. Ook zijn er criteria voor het zoutgehalte van kant-en-klaarmaaltijden toegevoegd.
In 2022 zijn de nieuwe criteria van de Nationale Aanpak Product Verbetering (NAPV) geïntroduceerd. Hoe gaan producenten om met deze criteria? En hoe zetten producenten dit om in productverbetering? In dit artikel vier 'must reads' op een rij.