Food Future Event 2023: van umami tot herformulering

Food Future Event 2023: van umami tot herformulering

Na het succes van vorig jaar, komt het Food Future Event dit jaar op 26 september terug! Onderwerpen als suikerreductie, fermentatie en de psychologie van verleidende verpakkingen komen aan bod. Met sprekers van NIZO, FrieslandCampina, Lamb Weston en Menken Orlando.

Tijdens het Food Future Event komen productontwikkelaars of R&D’ers die verder willen in hun vak samen. Het programma biedt young professionals en ervaren ontwikkelaars een interessante mix van trends, kennissessies, workshops en paneldiscussies. 

Uitgebreider dan vorig jaar

Vorig jaar bestond het programma uit workshops en praktijkcases. Dit jaar hebben we kennissessies en paneldiscussies aan het programma toegevoegd. Zo hebben we workshops onder andere over umami en over conceptontwikkeling waar deelnemers zelf aan de slag kunnen.

Tijdens het Food Future Event gaan sprekers in op trends. Zo vertelt trendwatcher en conceptontwikkelaar Eveline van Dam over trends in retail. Daarnaast kunnen productontwikkelaars deelnemen aan een kennissessie over de mogelijkheden van AI voor productontwikkelaars.

Productontwikkelaars met elkaar in gesprek

In paneldiscussies gaan productontwikkelaars met elkaar en met het publiek in gesprek over actuele onderwerpen zoals herformulering, de toekomst van plantaardig en de praktijk van productontwikkeling. En natuurlijk is er genoeg ruimte om te netwerken! Daar heeft de organisatie creatieve manieren voor bedacht.

Sprekers uit de praktijk en de wetenschap

Productontwikkelaars, wetenschappers en conceptontwikkelaars zijn onderdeel van het programma. Dit is een kleine greep uit de sprekers:

Ruud Luiten, manager product development Luiten Vleeswaren

Sander Turk, senior category manager food NS

Rimmer Woudstra, Researcher Product Physics & Application. Wageningen Food & Biobased Research

Danielle Mol, oprichter The Green Company

Bart Donders, senior productontwikkelaar Lamb Weston

En nog veel meer!

Bekijk het hele programma

Meld je direct aan

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

VMT kijkt terug op een geslaagd, inspirerend en informerend Food Future Event op de nieuwe inspirerende locatie DUS in Utrecht op donderdag 3 oktober. Productontwikkelaars uit de voedingsmiddelenindustrie konden zich weer een dag laven aan de kennis van experts uit het veld, industrie en wetenschap. Een terugblik in beeld.

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in...

Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich onderzoekt hoe pre-, pro- en postbiotica het microbioom beïnvloeden. Ze kijken ook naar het belang van vezels. Het bedrijf geeft op het Food Future Event een kennissessie over dit onderwerp.

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en hoe kijkt retailer Albert Heijn aan tegen gezondheid en duurzaamheid? Ultrabewerkte voeding: hoe moet een productontwikkelaar hiermee omgaan? Plantaardige alternatief voor kaas: gezond en/of lekker? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Future Event op donderdag 3 oktober 2024.

Food Future Event: hoe gaat een productontwikkelaar om met het onderwerp ultrabewerkte voeding om?  

Food Future Event: hoe gaat een productontwikkelaar om met het...

Ultrabewerkte voeding een term die doet al een aantal jaar de ronde. In het afgelopen jaar won het flink aan aandacht door de publicatie van wetenschappelijke artikelen. Wat zijn de voor- en nadelen van ultrabewerkte voeding? Hoe gaan productontwikkelaars om met dit onderwerp?

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen lasagne

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: onvermelde allergenen lasagne, onvermelde allergenen friand ham en kaas en foutieve etikettering kerriepoeder.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire manier om de peulvrucht aan te bieden'

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.