Capaciteitstekort in plantaardig? Dit zijn de opties om op te schalen

Capaciteitstekort in plantaardig? Dit zijn de opties om op te schalen

Zelfs een bescheiden groei in plantaardig, kan voor capaciteitstekorten zorgen, zeggen GFI en Bright Green Partners in een onlangs gepubliceerd rapport. Wat is de beste weg om op te schalen voor bedrijven in de plantaardige sector: comanufacturing, een oude fabriek ombouwen of een geheel nieuwe fabriek bouwen? In dit artikel een aantal voorbeelden: van plantaardige bacon tot plantaardige steak.

GFI en Bright Green Partners doken in de data over vleesvervangers. Op basis van verkoopcijfers in de retail, interviews met experts en een enquête onder bestaande productiefabrieken, schatten ze de productiecapaciteit van vleesvervangers wereldwijd op ongeveer 2,2 miljoen ton. Driekwart daarvan staat in Europa en Noord-Amerika.

De capaciteit wordt goed benut, maar als de markt zelfs bescheiden groeit, zal er de komende jaren een capaciteitsprobleem ontstaan. Uitbreiding moet dus goed worden gepland. Maar wat is de beste route?

Eigen fabriek bouwen of een bestaande aanpassen?

Uit de studie van GFI en Bright Green Partners blijkt – niet onverwacht -  dat beide routes zo hun voor- en nadelen hebben. Een oude fabriek ombouwen (retrofitten) heeft een lage capex (80% lager) en is sneller (binnen een half jaar) opleverbaar. Nadeel is de fabriek niet per se efficiënt of duurzaam is. Het is gebaseerd op oudere techniek. Volgens de onderzoekers zijn de beste opties voor retrofitten fabrieken die een vergelijkbaar proces hebben als vleesvervangers bijvoorbeeld oude vleesverwerkende fabrieken of extrusiefabrieken voor de productie van pasta of ontbijtgranen.

Tijdens de Plantbased Manufacturing Summit vertelden verschillende bedrijven welke route zij bewandelen om op te schalen.

La Vie: comanufacturing

La Vie is een Franse startup die een plantaardige variant van bacon maakt. Ze hebben een gepatenteerde vettechnologie die ze gebruiken om hun product op de dierlijke variant te doen lijken. Ze hebben drie jaar onderzoek gedaan en zeker 5000 recepten getest. De eerste stap was het merk bouwen. Dat hebben ze succesvol gedaan, ze zijn verkrijgbaar in meer dan 3000 supermarkten en ze werken samen met Burger King.

Zij besteden de productie – zoals veel startups – uit bij een comanufacturer. Volgens Matthias Neuner, coo van La Vie Foods moet een goede coman de dynamiek van de plantaardige industrie snappen. Ook belangrijk: weten wat de vereisten zijn van de verschillende verkoopkanalen. “Daarnaast moeten ze de productie kunnen versnellen waar nodig en samen ingecalculeerde risico’s nemen.”

Leveranciers bij merk betrekken

Neuner gaf ook tips voor samenwerking met leveranciers van ingrediënten. “Maak ze deel van de productontwikkeling, overtuig ze door geweldige samples te ontwikkelen. Betrek ze bij het merk; ze willen deel uitmaken van een succesverhaal. Geef ze geregeld updates en deel de financiële risico’s.”

Balans

La Vie zoekt naar de balans tussen build & run. Dat betekent produceren en ontwikkelen tegelijkertijd. Het gaat om snelheid en efficiëntie. Build is nieuwe producten lanceren, nieuwe klanten en nieuwe markten zoeken. Run is de dagelijkse productie waar het gaat om continue verbetering. Vereist bij alle fasen is voedselveiligheid, kwalitatief goede producten en voldoen aan de wetgeving.

Juicy Marbles: Bestaande fabriek retrofitten

Juicy Marbles heeft een bestaande fabriek in Slovenië omgebouwd om de vleesvervangers te produceren. Ze hebben voor deze weg gekozen om verschillende redenen. Ze hadden een slechte ervaring met een coman. Bovendien willen ze flexibiliteit en totale controle als hun product verandert. Juicy Marbles maakt hele stukken plantaardige alternatieven voor steak. De eerste drie ingrediënten zijn water, soja-eiwitconcentraat en zonnebloemolie. Volgens de ontwikkelaars heeft het een boterig mondgevoel en vormt het een knapperige korst bij het bakken terwijl met midden sappig blijft.

Met auditor door fabriek

De fabriek die ze betrokken was geen oude voedselfabriek. Daarom zijn ze vroeg in het traject met een IFS-auditor door de fabriek gelopen om ervoor te zorgen dat ze wisten wat nodig was voor een voedselveilige fabriek.

Genoeg opslagruimte

Daarnaast zijn er ook zaken die buiten het directe productieproces vallen, maar wel belangrijk zijn bij de keuze voor een locatie. Hij geeft de volgende voorbeelden waar zijn bedrijf tegen aanliep: voldoende opslag, te hard water in de omgeving, juiste inname van afval (‘dat onderschat je makkelijk, maar ook daar moet je een oplossing voor hebben’), heftrukdiploma’s voor alle medewerkers (‘het was een mooie teambuilding activiteit’).

Ojah: bouwde eigen fabriek

Ojah - producent van ingrediënten voor vleesvervangers - bouwde een eigen fabriek. Ze startten klein met ruimte voor uitbreiding. Van 2009 tot 2023 zijn ze gestaag gegroeid van 1600 m2 en 3 werknemers naar meer dan 10.000 m2 met 160 werknemers. Ondertussen kijken ze naar uitbreiding in de Verenigde Staten.

Het is balanceren tussen efficiëntie en innovatie. Het bedrijf was elk jaar voorbereid op uitbreiding tussen de 20 en 70% zowel financieel als operationeel. Waar mogelijk standaardiseerden ze het proces om groei te vermakkelijken.

Meer over plantaardig op Food Future Event

Na een aantal jaar van onstuimige groei in de categorie plantaardig, lijkt er nu een plateau te ontstaan. En hoe zit het met plantaardige alternatieven voor zuivel? Zijn er te veel producten op de markt? Verwachten consumenten meer van de producten? Waar moeten productontwikkelaars op inspelen om te slagen in deze sector? In dit panel neemt productontwikkelaar en ondernemer in plantaardig Dennis Favier de sector onder de loep samen met verschillende schakels in de plantaardige keten.

Bekijk het hele programma

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Als Tasty Basics een nieuw product ontwikkelt, gebruiken ze vooral onbewerkte ingrediënten zoals noten en zaden, hele grondstoffen in plaats van bewerkte ingrediënten
productontwikkeling

Onbewerkt en toch smeuïg: hoe Tasty Basics er zonder boter en suiker...

Ultrabewerkt is ongewenst, onbewerkt is 'in'. Maar hoe lastig is het om met onbewerkte ingrediënten te werken? Maarten Duursma weet niet anders als productontwikkelaar bij Tasty Basics, producent van ontbijtgranen en graanrepen. "Doordat we veel noten en zaden gebruiken, zijn onze producten vetrijk, maar dat is de keuze die we maken als we voor onbewerkt gaan."

Young R&D

Young R&D: 'Hoe ontwikkel je producten in het spanningsveld van...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Zoetwaren

TikTok-challenges drijven snoeptrends: zuur, zuurder, superzuur...

Er zijn nog steeds snoepjes met minder suiker of alleen met natuurlijke kleur- en smaakstoffen te vinden op de zoetwarenbeurs ISM. De hoofdtrend is toch vooral spannende smaken en texturen, die anders zijn dan normaal. Deze trends - aangespoord door social media - zorgen voor avontuurlijk snoep. Een aantal voorbeelden op een rij.

Beeld: Stichting Week Zonder Vlees
Plantaardig

Nationale week zonder vlees & zuivel in maart focust extra op...

Van 3 tot 9 maart vindt de Nationale week zonder vlees en zuivel plaats. Dit is de achtste keer dat de organisatie deze week organiseert. Dit jaar richt de week zich op een lokale aanpak. Zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio's te stimuleren.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: foutieve houdbaarheidsdatum mini raw cakes, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin en onvermeld allergeen ei in gratin.

Overzicht

Nieuwe voedselmachines 2025: Arla Foods Ingredients installeert...

Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: Arla Foods Ingredients installeert elektrische ketel voor CO₂-reductie, GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem en Lewa introduceert modulair doseersysteem voor snoep productie.

Duurzame productie

Deze vier Belgische foodbedrijven zijn gekroond tot 'Factory of the...

Tijdens de elfde editie van awardceremonie 'Factory of the Future' selecteerde de jury 11 bedrijven voor de titel waarvan 4 voedingsbedrijven. De titel is bestemd voor de meest toekomstbestendige Belgische fabrieken.

Voedselveiligheid

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Odin, Ekoplaza en Bionext: Gentech moet op het etiket staan
  2. Tetrapak breidt recyclingcapaciteit drankkartons uit
  3. Voor abonnees5 jonge QA'ers over eerste audit: 'De ene audit(or) is de andere niet'
  4. Eiwitten uit lucht en water: startups uit VS en Finland maken stappen
  5. Signaleringssysteem moet mycotoxines in vroeg stadium signaleren
  6. Chefs van Amsterdams restaurant lanceren gefermenteerd alternatief voor E621 (podcast)
  7. Amerika kan aan het kweekvlees: Good Meat en Upside Foods krijgen goedkeuring voor verkoop
  8. Van idee naar product: Waar begin je als productontwikkelaar?
  9. Na doorbraak Oekraïense dam: voedselfraude weer op de loer
  10. Testaankoop vindt Europa niet ver genoeg gaan: 'Gehalte nitriet en nitraat moet verder omlaag'
  1. Kiest een consument eerder voor een vleesvervanger als het naast vlees in het schap ligt? Lidl en WUR zoeken het uit
  2. Opschalen als agrifoodstartup, maar geen geld? Subsidie van Foodvalley NL kan daarbij helpen
  3. Analyse: biologische boterham wordt uiteindelijk goed belegd
  4. Sunt gaat ook bananen uit retail verwerken: 'Het is complexer dan de havens, maar we gaan ervoor'
  5. Heinz blaakt van zelfvertrouwen bij lancering vleesvervanger: 'Onze producten maken plantbased voor íedereen toegankelijk'
  6. Ziek personeel werkte door en veroorzaakte zo een uitbraak
  7. Tsjechische onderzoekers geven dringend advies meer aandacht te geven aan Campylobacter
  8. FNLI teleurgesteld over uitblijven Landbouwakkoord
  9. GesponsordOntdek de toegevoegde waarde van het Low-code Power Platform voor jouw organisatie
  10. Een kok bij MasterChef Spanje veroorzaakte minstens 44 zieken