Tetrapak breidt recyclingcapaciteit drankkartons uit

Tetrapak breidt recyclingcapaciteit drankkartons uit

Tetra Pak investeert 1 miljoen euro in de recyclingfabriek van Recon Polymers te Roosendaal. Hierdoor kunnen ze de stroom verwerken die overblijft nadat de papiervezels zijn teruggewonnen.

De technologie van Recon Polymers maakt het mogelijk om de mix van polyethyleen en aluminium (PolyAl)  te verwerken. Door de investering neemt de recyclingcapaciteit toe tot minstens 8000 ton per jaar.

Tetra Pak en Recon Polymers werken sinds 2019 samen om de recycling van PolyAl nog verder te ontwikkelen. In 2021 werd de technologie economisch aantrekkelijk om toe te passen.

De PolyAl-stroom die in Roosendaal wordt verwerkt is afkomstig van een papierfabriek die het papier van drankkartons uit voornamelijk Frankrijk, België en Nederland terugwint. Wat overblijft na terugwinning van de papiervezels is een mix van 25 procent polyethyleen en aluminium. Door de hogere capaciteit zal in deze fabriek ongeveer 30% van al het PolyAl uit drankkartons worden gerecycled die in deze landen wordt ingezameld voor recycling.

PolyAl in herbruikbare pallets

De PolyAl uit drankkartons wordt verwerkt tot grondstoffen die hun weg vinden binnen de kunststofverwerkende industrie bijvoorbeeld voor het produceren van herbruikbare pallets.

Markus Pfanner van Tetra Pak: “Drankkartons zijn ontworpen om te worden gerecycled. Deze samenwerking op het snijvlak van technologie en investeringen laat zien dat recycling op grote schaal en hoogwaardige eindproducten ter vervanging van nieuwe plastic grondstoffen goed mogelijk zijn.”

Peulvruchten in drankkarton

Om peulvruchten aantrekkelijk te maken voor gen Z, verpakt de Jamael Foodgroup ze in een Rekart-verpakking - de zogeheten drankkartonnen verpakking. Zo vertelden Ruben Bringsken en Daniel Weststeijn eerder dit jaar aan VMT.

Jamael kiest bewust voor de Recart-verpakking op basis van papiervezel bij de peulvruchten van Boon. Bij Baltussen verpakken ze de groente in glas. “Glas is heel goed recyclebaar, maar de verbrandingsovens draaien 24/7 op 1200 graden Celsius om het ingezameld glas te smelten. Dat zorgt voor flink wat CO2-uitstoot.” De CO2-uitstoot van deze de Recart-verpakking is 80% minder vergeleken met glas en blik en 40% minder dan een stazak.

Het is minder makkelijk recyclebaar vergeleken met glas en blik. Bringsken en Weststeijn beamen dat de verpakking nog niet perfect is. “Maar voor ons is nu wel het moment om in te stappen. Tetra Pak heeft een roadmap om de verpakking nog beter recyclebaar te maken, onder andere door een nog groter aandeel hernieuwbare vezel. Bovendien lobbyen ze bij de EU om gerecyclede vezel te gebruiken in de verpakking. Dat mag nu niet vanwege voedselveiligheidswetgeving.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot hersluitbare blikjes

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens voor minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, was een aantal innovaties te zien.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.