De technologie van Recon Polymers maakt het mogelijk om de mix van polyethyleen en aluminium (PolyAl) te verwerken. Door de investering neemt de recyclingcapaciteit toe tot minstens 8000 ton per jaar.
Tetra Pak en Recon Polymers werken sinds 2019 samen om de recycling van PolyAl nog verder te ontwikkelen. In 2021 werd de technologie economisch aantrekkelijk om toe te passen.
De PolyAl-stroom die in Roosendaal wordt verwerkt is afkomstig van een papierfabriek die het papier van drankkartons uit voornamelijk Frankrijk, België en Nederland terugwint. Wat overblijft na terugwinning van de papiervezels is een mix van 25 procent polyethyleen en aluminium. Door de hogere capaciteit zal in deze fabriek ongeveer 30% van al het PolyAl uit drankkartons worden gerecycled die in deze landen wordt ingezameld voor recycling.
Meer over recyclen:
- On Topic: voedselverpakkingen recyclen, wat is mogelijk?
- Handhaving gewicht, volume en recyclen verpakkingen: dit moeten voedingsproducenten doen
- Resultaten recycling 2021: Dit is nodig om meer plastic te kunnen recyclen
- Meerlaagse verpakkingsfolies zijn lastig te recyclen
- Danone, Mars, Pepsico en Nestlé gaan met AI verpakkingsafval scheiden en recyclen
PolyAl in herbruikbare pallets
De PolyAl uit drankkartons wordt verwerkt tot grondstoffen die hun weg vinden binnen de kunststofverwerkende industrie bijvoorbeeld voor het produceren van herbruikbare pallets.
Markus Pfanner van Tetra Pak: “Drankkartons zijn ontworpen om te worden gerecycled. Deze samenwerking op het snijvlak van technologie en investeringen laat zien dat recycling op grote schaal en hoogwaardige eindproducten ter vervanging van nieuwe plastic grondstoffen goed mogelijk zijn.”
Peulvruchten in drankkarton
Om peulvruchten aantrekkelijk te maken voor gen Z, verpakt de Jamael Foodgroup ze in een Rekart-verpakking - de zogeheten drankkartonnen verpakking. Zo vertelden Ruben Bringsken en Daniel Weststeijn eerder dit jaar aan VMT.
Jamael kiest bewust voor de Recart-verpakking op basis van papiervezel bij de peulvruchten van Boon. Bij Baltussen verpakken ze de groente in glas. “Glas is heel goed recyclebaar, maar de verbrandingsovens draaien 24/7 op 1200 graden Celsius om het ingezameld glas te smelten. Dat zorgt voor flink wat CO2-uitstoot.” De CO2-uitstoot van deze de Recart-verpakking is 80% minder vergeleken met glas en blik en 40% minder dan een stazak.
Het is minder makkelijk recyclebaar vergeleken met glas en blik. Bringsken en Weststeijn beamen dat de verpakking nog niet perfect is. “Maar voor ons is nu wel het moment om in te stappen. Tetra Pak heeft een roadmap om de verpakking nog beter recyclebaar te maken, onder andere door een nog groter aandeel hernieuwbare vezel. Bovendien lobbyen ze bij de EU om gerecyclede vezel te gebruiken in de verpakking. Dat mag nu niet vanwege voedselveiligheidswetgeving.”