Tetrapak breidt recyclingcapaciteit drankkartons uit

Tetrapak breidt recyclingcapaciteit drankkartons uit

Tetra Pak investeert 1 miljoen euro in de recyclingfabriek van Recon Polymers te Roosendaal. Hierdoor kunnen ze de stroom verwerken die overblijft nadat de papiervezels zijn teruggewonnen.

De technologie van Recon Polymers maakt het mogelijk om de mix van polyethyleen en aluminium (PolyAl)  te verwerken. Door de investering neemt de recyclingcapaciteit toe tot minstens 8000 ton per jaar.

Tetra Pak en Recon Polymers werken sinds 2019 samen om de recycling van PolyAl nog verder te ontwikkelen. In 2021 werd de technologie economisch aantrekkelijk om toe te passen.

De PolyAl-stroom die in Roosendaal wordt verwerkt is afkomstig van een papierfabriek die het papier van drankkartons uit voornamelijk Frankrijk, België en Nederland terugwint. Wat overblijft na terugwinning van de papiervezels is een mix van 25 procent polyethyleen en aluminium. Door de hogere capaciteit zal in deze fabriek ongeveer 30% van al het PolyAl uit drankkartons worden gerecycled die in deze landen wordt ingezameld voor recycling.

PolyAl in herbruikbare pallets

De PolyAl uit drankkartons wordt verwerkt tot grondstoffen die hun weg vinden binnen de kunststofverwerkende industrie bijvoorbeeld voor het produceren van herbruikbare pallets.

Markus Pfanner van Tetra Pak: “Drankkartons zijn ontworpen om te worden gerecycled. Deze samenwerking op het snijvlak van technologie en investeringen laat zien dat recycling op grote schaal en hoogwaardige eindproducten ter vervanging van nieuwe plastic grondstoffen goed mogelijk zijn.”

Peulvruchten in drankkarton

Om peulvruchten aantrekkelijk te maken voor gen Z, verpakt de Jamael Foodgroup ze in een Rekart-verpakking - de zogeheten drankkartonnen verpakking. Zo vertelden Ruben Bringsken en Daniel Weststeijn eerder dit jaar aan VMT.

Jamael kiest bewust voor de Recart-verpakking op basis van papiervezel bij de peulvruchten van Boon. Bij Baltussen verpakken ze de groente in glas. “Glas is heel goed recyclebaar, maar de verbrandingsovens draaien 24/7 op 1200 graden Celsius om het ingezameld glas te smelten. Dat zorgt voor flink wat CO2-uitstoot.” De CO2-uitstoot van deze de Recart-verpakking is 80% minder vergeleken met glas en blik en 40% minder dan een stazak.

Het is minder makkelijk recyclebaar vergeleken met glas en blik. Bringsken en Weststeijn beamen dat de verpakking nog niet perfect is. “Maar voor ons is nu wel het moment om in te stappen. Tetra Pak heeft een roadmap om de verpakking nog beter recyclebaar te maken, onder andere door een nog groter aandeel hernieuwbare vezel. Bovendien lobbyen ze bij de EU om gerecyclede vezel te gebruiken in de verpakking. Dat mag nu niet vanwege voedselveiligheidswetgeving.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Odin, Ekoplaza en Bionext: Gentech moet op het etiket staan
  2. Voor abonnees5 jonge QA'ers over eerste audit: 'De ene audit(or) is de andere niet'
  3. Eiwitten uit lucht en water: startups uit VS en Finland maken stappen
  4. Signaleringssysteem moet mycotoxines in vroeg stadium signaleren
  5. Chefs van Amsterdams restaurant lanceren gefermenteerd alternatief voor E621 (podcast)
  6. Amerika kan aan het kweekvlees: Good Meat en Upside Foods krijgen goedkeuring voor verkoop
  7. Van idee naar product: Waar begin je als productontwikkelaar?
  8. Na doorbraak Oekraïense dam: voedselfraude weer op de loer
  9. Testaankoop vindt Europa niet ver genoeg gaan: 'Gehalte nitriet en nitraat moet verder omlaag'
  10. Kiest een consument eerder voor een vleesvervanger als het naast vlees in het schap ligt? Lidl en WUR zoeken het uit
  1. Opschalen als agrifoodstartup, maar geen geld? Subsidie van Foodvalley NL kan daarbij helpen
  2. Analyse: biologische boterham wordt uiteindelijk goed belegd
  3. Sunt gaat ook bananen uit retail verwerken: 'Het is complexer dan de havens, maar we gaan ervoor'
  4. Heinz blaakt van zelfvertrouwen bij lancering vleesvervanger: 'Onze producten maken plantbased voor íedereen toegankelijk'
  5. Ziek personeel werkte door en veroorzaakte zo een uitbraak
  6. Tsjechische onderzoekers geven dringend advies meer aandacht te geven aan Campylobacter
  7. FNLI teleurgesteld over uitblijven Landbouwakkoord
  8. GesponsordOntdek de toegevoegde waarde van het Low-code Power Platform voor jouw organisatie
  9. Een kok bij MasterChef Spanje veroorzaakte minstens 44 zieken
  10. Vrijwillig of verplicht: is niet meedoen aan Nutri-Score wel een optie?