Leveringstekorten kunnen het risico op voedselfraude vergroten, betoogt wereldwijde assurance partner LRQA. Bij deze tekorten gaan inkopers namelijk op zoek naar andere leveranciers en dan gebeurt het wel eens dat niet alle juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen.
Ernstig risico voor voedselketen
Kimberly Coffin, Global Technical Director voor Supply Chain Assurance bij LRQA: “De huidige situatie wordt een wereldwijde voedselcrisis genoemd. Zowel de EU als de VN hebben beide waarschuwingen afgegeven: de voedselketen loopt een ernstig risico. Daarom moeten bedrijven waakzaam zijn tegen alle vormen van voedselfraude. Voedselproducenten moeten echt de maatregelen nemen om de integriteit van de toeleveringsketen en consumenten te beschermen.”
Maatregelen
Onder deze maatregelen vallen onder meer het handhaven van alle fabrieksaudits en het doen van risicobeoordelingen van de hele toeleveringsketen. Coffin: "Aangezien de dreiging van voedselfraude blijft opdoemen, moeten bedrijven ervoor zorgen dat internationale normen worden nageleefd en leveranciers – inclusief bron en/of herkomst – zijn geverifieerd."
Verkeerd geëtiketteerd
Alleen wanneer een producent de integriteit van zijn toeleveringen kan aantonen, kan het pas vertrouwen hebben dat er niet is geknoeid is. Gebeurt dat onvoldoende, dan bestaat er onder meer een risico op verkeerde etikettering. Coffin: "Verkeerd geëtiketteerd voedsel kan leiden tot wettelijke sancties en ernstige gevolgen hebben voor de voedselveiligheid. De bedrijven zelf lopen een gevaar. Kijk maar naar het paardenvleesschandaal in 2013, daardoor zijn ook bedrijven omgevallen." De voedingsindustrie moet in elk stadium van de toelevering waakzaam blijven op voedselfraude.”
Doorbraak
De recente doorbraak van de Kakhovka-dam in Oekraïne heeft honderdduizenden hectaren landbouwgrond doen overstromen. Er wordt verwacht dat ook dit wereldwijd een aanzienlijke impact zal hebben op de voedselvoorziening.
Prijzen stijgen weer
Vorig jaar bereikten de tarweprijzen al een nieuw record en hoewel de prijzen sindsdien zijn gedaald, wordt voorspeld dat Oekraïne, de op vijf na grootste tarwe-exporteur ter wereld, minder dan de helft als normaal gaat produceren. "Het incident bij de Kakhovka-dam heeft sindsdien de prijzen van de nog resterende tarwe opnieuw doen stijgen, met meer dan 8,5% procent in slechts zeven dagen en lijkt nog steeds te stijgen." Risico's groeien daarom substantieel.