Commentaar: voedselindustrie snakt naar meer consensus over duurzaamheid

Commentaar: voedselindustrie snakt naar meer consensus over duurzaamheid
De ambitie is om in 2023 carbon farming praktijken toe te passen op 10.000 ha landbouwgrond.

COMMENTAAR - Ik vrees dat we er nooit meer uit gaan komen: alle eindeloze discussies over een betere voedselketen. Iedereen zoekt naar het ultieme eten waarmee zowel mens als planeet een tijdje voort kan. Maar bij de lancering van elk lumineus idee staan er alweer tien experts klaar om het af te fakkelen.

Zelf ben ik erg gecharmeerd van alle ideeën en ontwikkelingen die ik lees en hoor rond regeneratieve landbouw, maar toen ik er laatst een artikel over schreef, was de eerste reactie op LinkedIn dat er teveel corporate belangen meespelen en dat biologisch echt bewezen beter is dan regeneratief. Geen consensus over verduurzaming, ook hier niet.

Ander voorbeeld is kweekvlees. Ons werd hoopvol voorgeschoteld dat kweekvlees ‘heel veel milieuwinst’ kan opleveren en dierenleed kan besparen. Uit onder zoek van de Universiteit van Californië blijkt echter dat de uitstoot van broeikasgassen per kilo kweekvlees maar liefst 10 tot 20 keer hoger ligt dan bij normaal rundvlees. ‘Quatsch! Is het onderzoek wel onafhankelijk?’ Dus wederom: daar kom je nooit uit.

Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur VMT (foto: Guido Benschop)
Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur VMT (foto: Guido Benschop)

Het zijn maar voorbeelden, maar je weet net zo goed als ik: de lijst is eindeloos. Waar een pril idee wordt geboren, staat er reeds een leger experts klaar om met mitsen en maren te smijten. Een goed idee zal overleven en er alleen maar beter van worden, maar ik ben bang dat ook veel oplossingen hierdoor kapot geredeneerd kunnen worden.

Het is belangrijk om te blijven kijken naar de feiten en kritisch te zijn over nieuwe ontwikkelingen. Maar het is misschien nog belangrijker om open te staan voor nieuwe ideeën en te blijven zoeken naar oplossingen. Onze nieuwe VMT printeditie staat er bol van.

VMT streeft er overigens niet naar om in alle discussies een vlammend standpunt in te nemen. Wat we wel willen doen, is op een inzichtelijke manier in kaart brengen wat er speelt en wat nodig is om zaken in gang te zetten. Daarom ben ik trots op vmt.nl/collecties. Daar doen we precies dat wat ik net beschreef: open staan voor ideeën en oplossingen. En als je vindt dat het beter kan, laat het ons dan weten. Wij gaan geen discussie of invalshoek uit de weg.

Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur VMT.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Hans Blonk

'Berekenen van duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Met name...

Metingen van bijvoorbeeld de impact die een bedrijf heeft op het broeikaseffect, het landgebruik en de biodiversiteit worden steeds belangrijker. Ze krijgen steeds meer businesswaarde, zegt Hans Blonk, directeur van Blonk Consultants en Blonk Sustainability Tools. Hij ziet de vraag exploderen en adviseert ondernemers om hiermee bezig te gaan. "Dan houd je als voedingsmiddelenbedrijf zelf de regie. Als de markt jou om cijfers vraagt, dan ben je voorbereid."

5 doorslaggevende trends voor 2022: duurzaamheid neemt koppositie in

5 doorslaggevende trends voor 2022: duurzaamheid neemt koppositie in

Ook in 2021 had de coronacrisis nog een grote invloed op de levensmiddelenindustrie en consumenten. Het virus en de daaruit voortvloeiende gevolgen leiden tot veranderende prioriteiten en behoeften. Wat zijn de belangrijkste trends voor 2022? VMT dook in de verschillende trendlijstjes en zet de vijf opvallendste trends voor de voedingsindustrie op een rij.

'40% van de toekomstige vleesconsumptie bestaat uit kweekvlees'

'40% van de toekomstige vleesconsumptie bestaat uit kweekvlees'

Kweekvlees gaat volgens nieuw onderzoek een groot onderdeel uitmaken van het toekomstige dieet. Consumenten staan er steeds meer voor open om kweekvlees te proberen, vooral de jongere generaties. Het onderzoek voorspelt dat 40 procent van de toekomstige vleesinname bestaat uit kweekvlees. Communicatie is daarbij wel een belangrijke pijler om acceptatie te bevorderen.

BioTechFoods: 'Met dit project worden wij marktleider in kweekvlees'

BioTechFoods: 'Met dit project worden wij marktleider in kweekvlees'

Het doel van Meat4All is om de productietechnologie voor kweekvlees op te schalen, te werken aan marktacceptatie en veiligheidsbeoordelingstests uit te voeren. Dit moet de industrialisatie en commercialisering van pluimvee kweekvlees mogelijk maken.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de foodindustrie als isolaat of meel'

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de...

Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee landbouwers en verschillende verwerkers, waaronder La vie est Belle, bogen zich over dit onderwerp. Na de resultaten kreeg het project een vervolg in PeaPact 2 dat momenteel loopt. VMT vroeg projectleider Evelien Van Bavegem van de Hogeschool Gent naar het potentieel van de gele peulvrucht. 'Wij zien meer mogelijkheden voor gele erwt voor de verwerkende industrie, als isolaat of als meel.'

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere...

Trendwatcher Mariëlle Bordewijk bespreekt met Dionne Irving van VMT een aantal trends die 2025 zullen vormgeven. Van de groeiende invloed van AI in productontwikkeling tot de populariteit van biologisch en regeneratieve landbouw, Mariëlle deelt waardevolle inzichten waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Beeld: Shutterstock

Producenten over EUDR: 'Er is teveel onduidelijk over...

Binnenkort gaat de European Union Deforestation Regulation (EUDR) van kracht. De datum staat momenteel op december 2024, maar er wordt gesproken over uitstel van een jaar. Er zijn op dit moment nog veel onduidelijkheden over wat er nu verwacht wordt. Hoe bereiden producenten zich voor op deze wetgeving? En waar lopen zij tegenaan? VMT vroeg het aan 10 producenten.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.