Commentaar: voedselindustrie snakt naar meer consensus over duurzaamheid

Commentaar: voedselindustrie snakt naar meer consensus over duurzaamheid
De ambitie is om in 2023 carbon farming praktijken toe te passen op 10.000 ha landbouwgrond.

COMMENTAAR - Ik vrees dat we er nooit meer uit gaan komen: alle eindeloze discussies over een betere voedselketen. Iedereen zoekt naar het ultieme eten waarmee zowel mens als planeet een tijdje voort kan. Maar bij de lancering van elk lumineus idee staan er alweer tien experts klaar om het af te fakkelen.

Zelf ben ik erg gecharmeerd van alle ideeën en ontwikkelingen die ik lees en hoor rond regeneratieve landbouw, maar toen ik er laatst een artikel over schreef, was de eerste reactie op LinkedIn dat er teveel corporate belangen meespelen en dat biologisch echt bewezen beter is dan regeneratief. Geen consensus over verduurzaming, ook hier niet.

Ander voorbeeld is kweekvlees. Ons werd hoopvol voorgeschoteld dat kweekvlees ‘heel veel milieuwinst’ kan opleveren en dierenleed kan besparen. Uit onder zoek van de Universiteit van Californië blijkt echter dat de uitstoot van broeikasgassen per kilo kweekvlees maar liefst 10 tot 20 keer hoger ligt dan bij normaal rundvlees. ‘Quatsch! Is het onderzoek wel onafhankelijk?’ Dus wederom: daar kom je nooit uit.

Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur VMT (foto: Guido Benschop)
Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur VMT (foto: Guido Benschop)

Het zijn maar voorbeelden, maar je weet net zo goed als ik: de lijst is eindeloos. Waar een pril idee wordt geboren, staat er reeds een leger experts klaar om met mitsen en maren te smijten. Een goed idee zal overleven en er alleen maar beter van worden, maar ik ben bang dat ook veel oplossingen hierdoor kapot geredeneerd kunnen worden.

Het is belangrijk om te blijven kijken naar de feiten en kritisch te zijn over nieuwe ontwikkelingen. Maar het is misschien nog belangrijker om open te staan voor nieuwe ideeën en te blijven zoeken naar oplossingen. Onze nieuwe VMT printeditie staat er bol van.

VMT streeft er overigens niet naar om in alle discussies een vlammend standpunt in te nemen. Wat we wel willen doen, is op een inzichtelijke manier in kaart brengen wat er speelt en wat nodig is om zaken in gang te zetten. Daarom ben ik trots op vmt.nl/collecties. Daar doen we precies dat wat ik net beschreef: open staan voor ideeën en oplossingen. En als je vindt dat het beter kan, laat het ons dan weten. Wij gaan geen discussie of invalshoek uit de weg.

Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur VMT.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Hans Blonk
Strategie

'Berekenen van duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Met name...

Metingen van bijvoorbeeld de impact die een bedrijf heeft op het broeikaseffect, het landgebruik en de biodiversiteit worden steeds belangrijker. Ze krijgen steeds meer businesswaarde, zegt Hans Blonk, directeur van Blonk Consultants en Blonk Sustainability Tools. Hij ziet de vraag exploderen en adviseert ondernemers om hiermee bezig te gaan. "Dan houd je als voedingsmiddelenbedrijf zelf de regie. Als de markt jou om cijfers vraagt, dan ben je voorbereid."

Ingrediënt & Product

5 doorslaggevende trends voor 2022: duurzaamheid neemt koppositie in

Ook in 2021 had de coronacrisis nog een grote invloed op de levensmiddelenindustrie en consumenten. Het virus en de daaruit voortvloeiende gevolgen leiden tot veranderende prioriteiten en behoeften. Wat zijn de belangrijkste trends voor 2022? VMT dook in de verschillende trendlijstjes en zet de vijf opvallendste trends voor de voedingsindustrie op een rij.

Ingrediënt & Product

'40% van de toekomstige vleesconsumptie bestaat uit kweekvlees'

Kweekvlees gaat volgens nieuw onderzoek een groot onderdeel uitmaken van het toekomstige dieet. Consumenten staan er steeds meer voor open om kweekvlees te proberen, vooral de jongere generaties. Het onderzoek voorspelt dat 40 procent van de toekomstige vleesinname bestaat uit kweekvlees. Communicatie is daarbij wel een belangrijke pijler om acceptatie te bevorderen.

Ingrediënt & Product

BioTechFoods: 'Met dit project worden wij marktleider in kweekvlees'

Het doel van Meat4All is om de productietechnologie voor kweekvlees op te schalen, te werken aan marktacceptatie en veiligheidsbeoordelingstests uit te voeren. Dit moet de industrialisatie en commercialisering van pluimvee kweekvlees mogelijk maken.

Voor abonnees
Voor abonnees
Biologisch

Voor abonnees Webinar terugkijken: de authenticiteit van (biologische) producten...

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Kijk hierover het VMT-webinar terug.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Snoepproductie - Beeld: Cloetta
Fabriek van de Toekomst

Cloetta gaat toch geen duurzame snoepfabriek in Roosendaal bouwen

Het Zweedse snoepbedrijf Cloetta, fabrikant van snoepmerken zoals Red Band, Venco en Lonka, ziet af van de duurzame snoepfabriek in Roosendaal.

Kweekvlees

Na de EU gaat kweekvleesproducent Mosa Meat ook voor marktgoedkeuring...

Mosa Meat zet door. Een paar weken geleden maakten ze bekend het eerste dossier voor gecultiveerd rundvlees in de Europese Unie te hebben ingediend. Nu dienen ze nog een dossier in.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Webinar

19-2 | VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten...

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren, en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Op 19 februari 2025 organiseert VMT een voor abonnees gratis webinar over de authenticiteit van (biologische) producten.

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Voor abonnees
Voor abonnees
Duurzaamheid

Voor abonnees Duurzaamheidsscores berekenen? Deze tools helpen daarbij

Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools waarmee foodbedrijven een duurzaamheidsscore kunnen berekenen. Dit is geen uitputtende lijst maar een overzicht van een aantal tools die op dit moment in de foodsector worden gebruikt.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Startup wil doorsnee Nederlander aan de eerlijke koffie: 'We kopen de hele oogst tegen een eerlijke prijs'
  2. ACM vernieuwt leidraad duurzaamheidsclaims: 5 vuistregels
  3. World Food Experience dient aangepast plan zonder nieuwbouw in
  4. Young QA: 'Welke soft en hard skills heb je nodig om te groeien in het kwaliteitsvak?'
  5. Wetswijziging etiket: vanaf 8 december verplichte voedingswaarden en ingrediëntenlijst op wijn
  6. Wat moeten foodbedrijven met herbruikbare verpakkingen? 'Wees voorbereid en wacht niet op wetgeving'
  7. Voor abonneesZuivellab Qlip: 'Afname melkveehouders heeft grote gevolgen voor verwerkende zuivelsector'
  8. Voor abonneesVMT 4 (2023): Circulair produceren
  9. Ontwikkelingen grondstofprijzen; dit verwachten leveranciers
  10. Column Simone Hertzberger: De zin en onzin van iets niet eten om veiligheidsredenen
  1. Barilla investeert in Nederland en opent nieuw ontwikkelcentrum
  2. Nederlandse foodketen moet Europese duurzame 'ondergrenzen' optrekken. Maar waarom niet gelijk alles biologisch?
  3. Industriële bakkerijsector en zoetwarenindustrie bereiken beiden cao-akkoord
  4. Honderden zieken in meerdere landen in 2 slepende uitbraken
  5. Safe met Michelle:  'Oh, dat kunnen we makkelijk reworken'
  6. Technologie helpt Vegetarische Slager aan nieuwe versie 'no-bacon'
  7. Staking Borgesius zorgt mogelijk voor lege brood schappen bij Albert Heijn
  8. Belgische recalls en waarschuwingen juni: te hoog histaminegehalte in ansjovis, listeria in kalfsworst
  9. Voor abonneesStappenplan: zo ziet het proces van private label etikettering eruit
  10. Let op met plastic wegwerpverpakkingen: vanaf 1 juli geldt de nieuwe wetgeving