Commentaar: voedselindustrie snakt naar meer consensus over duurzaamheid

Commentaar: voedselindustrie snakt naar meer consensus over duurzaamheid
De ambitie is om in 2023 carbon farming praktijken toe te passen op 10.000 ha landbouwgrond.

COMMENTAAR - Ik vrees dat we er nooit meer uit gaan komen: alle eindeloze discussies over een betere voedselketen. Iedereen zoekt naar het ultieme eten waarmee zowel mens als planeet een tijdje voort kan. Maar bij de lancering van elk lumineus idee staan er alweer tien experts klaar om het af te fakkelen.

Zelf ben ik erg gecharmeerd van alle ideeën en ontwikkelingen die ik lees en hoor rond regeneratieve landbouw, maar toen ik er laatst een artikel over schreef, was de eerste reactie op LinkedIn dat er teveel corporate belangen meespelen en dat biologisch echt bewezen beter is dan regeneratief. Geen consensus over verduurzaming, ook hier niet.

Ander voorbeeld is kweekvlees. Ons werd hoopvol voorgeschoteld dat kweekvlees ‘heel veel milieuwinst’ kan opleveren en dierenleed kan besparen. Uit onder zoek van de Universiteit van Californië blijkt echter dat de uitstoot van broeikasgassen per kilo kweekvlees maar liefst 10 tot 20 keer hoger ligt dan bij normaal rundvlees. ‘Quatsch! Is het onderzoek wel onafhankelijk?’ Dus wederom: daar kom je nooit uit.

Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur VMT (foto: Guido Benschop)
Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur VMT (foto: Guido Benschop)

Het zijn maar voorbeelden, maar je weet net zo goed als ik: de lijst is eindeloos. Waar een pril idee wordt geboren, staat er reeds een leger experts klaar om met mitsen en maren te smijten. Een goed idee zal overleven en er alleen maar beter van worden, maar ik ben bang dat ook veel oplossingen hierdoor kapot geredeneerd kunnen worden.

Het is belangrijk om te blijven kijken naar de feiten en kritisch te zijn over nieuwe ontwikkelingen. Maar het is misschien nog belangrijker om open te staan voor nieuwe ideeën en te blijven zoeken naar oplossingen. Onze nieuwe VMT printeditie staat er bol van.

VMT streeft er overigens niet naar om in alle discussies een vlammend standpunt in te nemen. Wat we wel willen doen, is op een inzichtelijke manier in kaart brengen wat er speelt en wat nodig is om zaken in gang te zetten. Daarom ben ik trots op vmt.nl/collecties. Daar doen we precies dat wat ik net beschreef: open staan voor ideeën en oplossingen. En als je vindt dat het beter kan, laat het ons dan weten. Wij gaan geen discussie of invalshoek uit de weg.

Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur VMT.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Hans Blonk

'Berekenen van duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Met name...

Metingen van bijvoorbeeld de impact die een bedrijf heeft op het broeikaseffect, het landgebruik en de biodiversiteit worden steeds belangrijker. Ze krijgen steeds meer businesswaarde, zegt Hans Blonk, directeur van Blonk Consultants en Blonk Sustainability Tools. Hij ziet de vraag exploderen en adviseert ondernemers om hiermee bezig te gaan. "Dan houd je als voedingsmiddelenbedrijf zelf de regie. Als de markt jou om cijfers vraagt, dan ben je voorbereid."

5 doorslaggevende trends voor 2022: duurzaamheid neemt koppositie in

5 doorslaggevende trends voor 2022: duurzaamheid neemt koppositie in

Ook in 2021 had de coronacrisis nog een grote invloed op de levensmiddelenindustrie en consumenten. Het virus en de daaruit voortvloeiende gevolgen leiden tot veranderende prioriteiten en behoeften. Wat zijn de belangrijkste trends voor 2022? VMT dook in de verschillende trendlijstjes en zet de vijf opvallendste trends voor de voedingsindustrie op een rij.

'40% van de toekomstige vleesconsumptie bestaat uit kweekvlees'

'40% van de toekomstige vleesconsumptie bestaat uit kweekvlees'

Kweekvlees gaat volgens nieuw onderzoek een groot onderdeel uitmaken van het toekomstige dieet. Consumenten staan er steeds meer voor open om kweekvlees te proberen, vooral de jongere generaties. Het onderzoek voorspelt dat 40 procent van de toekomstige vleesinname bestaat uit kweekvlees. Communicatie is daarbij wel een belangrijke pijler om acceptatie te bevorderen.

BioTechFoods: 'Met dit project worden wij marktleider in kweekvlees'

BioTechFoods: 'Met dit project worden wij marktleider in kweekvlees'

Het doel van Meat4All is om de productietechnologie voor kweekvlees op te schalen, te werken aan marktacceptatie en veiligheidsbeoordelingstests uit te voeren. Dit moet de industrialisatie en commercialisering van pluimvee kweekvlees mogelijk maken.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Foto: shutterstock

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of snelle realiteit? (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? In deze video vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.