Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)

Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een...

Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten minder voorspelbaar. Hoewel ze in Alaska de opwarming blij verwelkomen, worden ook daar de omstandigheden voor voedselproductie onzekerder. Het niet ploegen van akkers en zo intact houden van de bodem kan voedselproducenten veel geld en zekerheid opleveren.

Voedselproducenten willen met 'Wortel Collectief' regeneratieve landbouw zetje in de rug geven

Voedselproducenten willen met 'Wortel Collectief' regeneratieve...

Unilever, Jumbo, Agrifirm en Ardo willen regeneratieve landbouwpraktijken in Nederland ruim baan geven. De vier partijen werken samen in 'Het Wortel Collectief', genoemd naar het eerste gewas waar ze zich gezamenlijk op richten.

Regeneratieve landbouw in de praktijk? FrieslandCampina en Unilever vertellen over hun ervaringen

Regeneratieve landbouw in de praktijk? FrieslandCampina en Unilever...

Wat betekent regeneratieve landbouw voor voedselproducenten? VMT verkent bestaande activiteiten en de toekomst van deze vorm van landbouw in gesprek met experts van FrieslandCampina, Unilever, en Wageningen University & Research.

Van biodiversiteit tot waterkwaliteit: totaaloverzicht toont alle ins & outs van 7 landbouwsystemen

Van biodiversiteit tot waterkwaliteit: totaaloverzicht toont alle ins...

Biologisch, regeneratieve landbouw, natuurinclusieve landbouw of On the Way to PlanetProof: je leest het op verpakkingen. Vaak gaat de boodschap over hoe goed zo'n landbouwsysteem is voor de natuur of klimaat. Maar hoe het ene systeem verschilt van een ander is voor veel mensen lastig inschatten. In dit artikel staat een uitgebreid overzicht wat elk systeem inhoudt en hoe het is vastgelegd in wetgeving of een certificeringssysteem.

Hoe een bonenboer, een traditionele kaasfabrikant en een vegan kaasproducent samenwerken

Hoe een bonenboer, een traditionele kaasfabrikant en een vegan...

Willicroft maakt een plantaardig alternatief voor kaas op basis van witte bonen uit Nederland. VMT mocht een kijkje nemen achter de schermen bij de wittebonenboer en de kaasproducent.

'Foodproducenten moeten niet sturen op maximale schaalbaarheid,' zegt expert regeneratieve landbouw

'Foodproducenten moeten niet sturen op maximale schaalbaarheid,' zegt...

Regeneratieve landbouw wordt door vele experts gezien als een toekomstbestendig landbouwsysteem. Maar de transitie van ons huidige efficiënte landbouwsysteem naar een duurzamer systeem blijkt nog niet zo makkelijk. VMT sprak met Wouter-Jan Schouten, Theme Director Sustainable Food Systems van Next Food Collective, over de toekomst van regeneratieve landbouw.

Analyse: biologische boterham wordt uiteindelijk goed belegd

Analyse: biologische boterham wordt uiteindelijk goed belegd

ANALYSE - Als het in Nederland gaat over een duurzame voedselketen en duurzame landbouw, dan gaat het in de discussie vaak over 'goed voor de natuur' aan de ene kant en 'goed voor de portemonnee' aan de andere kant. Maar is deze tegenstelling wel zo hard? Met biologisch boeren is het namelijk goed verdienen, maar vereist wel een initieel duwtje in de rug van voedingsindustrie en overheid.

De ambitie is om in 2023 carbon farming praktijken toe te passen op 10.000 ha landbouwgrond.

Commentaar: voedselindustrie snakt naar meer consensus over...

COMMENTAAR - Ik vrees dat we er nooit meer uit gaan komen: alle eindeloze discussies over een betere voedselketen. Iedereen zoekt naar het ultieme eten waarmee zowel mens als planeet een tijdje voort kan. Maar bij de lancering van elk lumineus idee staan er alweer tien experts klaar om het af te fakkelen.

Vlnr: Laura Bromet (GroenLinks), Joris Thijssen (PvdA), Henk Vermeer (BBB), Roelof Bisschop (SGP), Thom van Campen (VVD), Tjeerd de Groot (D66). (foto: Dirk Hol)

Nederlandse foodketen moet Europese duurzame 'ondergrenzen'...

De Nederlandse agrofoodketen moet een voortrekkersrol in Europa moeten gaan vervullen in het verduurzamen van de voedselketen. Producenten, supermarkten en boeren hebben onder de noemer 'samen de lat verhogen' die ambitie woensdag gezamenlijk uitgesproken in Den Haag. Tegelijk de start van een discussie tussen stakeholders en sommige politici die het niet snel genoeg vinden gaan. "Waarom niet gelijk alles biologisch?"

Gerda Verburg, Non Executive Director (links) en Marian Geluk Executive Director (rechts) lanceren Next Food Collective.

Next Food Collective: 'Grote fabrikanten eisen van leveranciers...

Grote voedingsproducenten zoals Cosun Beet Company, KraftHeinz, FrieslandCampina, Danone en Unilever hebben een intensieve samenwerking opgezocht met universiteiten en agrifoodbedrijven om verduurzaming in de foodsector te versnellen. Het Next Food Collective wil onder meer regeneratieve landbouw, de eiwittransitie en de CO2-reductie van processing in food versnellen.