McCain Foods en CêlaVíta zetten in op regeneratieve aardappelteelt

McCain Foods en CêlaVíta zetten in op regeneratieve aardappelteelt
Celavita, leverancier aardappelproducten in Wezep. (Foto: ANP)

Alle aardappelen die McCain Foods verwerkt, moeten over 7 jaar op een duurzame 'regeneratieve' wijze zijn geteeld. De voedselproducent heeft deze week een programma voor regeneratieve landbouw in Nederland gelanceerd.

McCain zegt hiermee Nederlandse aardappeltelers te willen ondersteunen in de transitie naar duurzamere landbouw. McCain: "Aardappeltelers staan voor grote uitdagingen door klimaatverandering, extreme weersomstandigheden, toenemende inkoop- en productiekosten en onzekerheid over regelgeving."

Regeneratief telen

Om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, is regeneratieve landbouw een belangrijke factor. Het framework dat McCain hiervoor wereldwijd heeft ontwikkeld, is een op ecosystemen gebaseerde benadering van landbouw. Doel daarvan is de opbrengst en kwaliteit van de aardappelen te verbeteren. En daarmee ook de weerbaarheid van de bedrijven. Dit wordt gerealiseerd door de bodemgezondheid te verbeteren, de impact van synthetische middelen te verminderen en de biodiversiteit te vergroten.

Het nieuwe programma maakt deel uit van McCains' wereldwijde toezegging om in 2030 op 100% van zijn aardappelareaal regeneratieve landbouwpraktijken te implementeren. Volgens Erwin Pardon, Regional President McCain Continental Europe sluit het initiatief in Nederland aan op de strategie van McCain voor verantwoorde en duurzame landbouw. Eerder zette het bedrijf al soortgelijke landbouwprogramma's op in Frankrijk en Canada.

Ondersteuning voor aardappeltelers

Nederlandse aardappeltelers kunnen aan dit nieuwe programma deelnemen op vier opéénvolgende niveaus: Onboarding, Beginner, Master en Expert. McCain gaat samen met partner Aequator telers begeleiden en trainen op gebieden als bodemleven, organische
stof en gewasdiversificatie. McCain zal op vrijwillige basis een driejarig contract aanbieden aan telers die zich bezighouden met regeneratieve landbouw.

Dit contract omvat een premie op de geleverde tonnen aardappelen afkomstig van regeneratieve landbouwpercelen. McCain start het eerste jaar met een beperkt aantal telers (als pilot) en rolt het vervolgens uit naar alle telers met wie het samenwerkt. McCain gaat nauw samenwerken met partner Rabobank. Onder meer een lening met korting moet boeren helpen in de transitie.

Wat is generatieve landbouw?

In deze video een korte illustratie. Disclaimer: video is niet afkomstig van McCain.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in 2021'

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in...

Toen er in 2021 een politieke discussie gaande was over het wel of niet invoeren van een vleesheffing, was 74% van de Nederlanders voor een prijsstijging. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zou dat hebben geweten uit een peiling onder 2550 Nederlanders, maar toen hebben verzwegen. Die beschuldiging uit de TAPP-coalitie. Nederland Vleesland reageert.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde procesonderdelen

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

Heineken heeft zich ambitieuze doelen gesteld: in 2030 willen ze 90% van hun scope 1- en 2-uitstoot reduceren, met als einddoel Net Zero in de volledige waardeketen tegen 2040. Om deze missie te realiseren, werken ze onder meer samen met ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV. Bart Vander Velpen, program director Net Zero for industry deelt hoe ze dit proces aanpakken aan de hand van zes stappen.

'We hebben technologische innovaties nodig én we moeten meer plantaardig eten': wat is nodig voor een duurzaam voedselsysteem?

'We hebben technologische innovaties nodig én we moeten meer...

Joris Lohman - politicoloog en systeemdenker - dook de geschiedenis van ons voedselsysteem in. In het boek Boter, kaas en havermelk deelt hij zijn bevindingen en geeft adviezen voor de verwarde eter. In deze podcast spreekt redacteur Dionne Irving hem over het boek. Ze spreken over profeten en tovenaars, de complexiteit van de eiwittransitie en of een circulaire economie echt mogelijk is. Hij geeft ook tips voor de 'verwarde productontwikkelaar'.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.