Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Maarten Molenaar, werkzaam bij Do-it en lid van de redactie-adviesraad van VMT.Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Column: Hoge analysekosten NVWA, tijd voor kritische reflectie

COLUMN - "Waarom zijn de kosten van door de NVWA uitgevoerde analyses zoveel hoger dan die van geaccrediteerde commerciële bedrijven en is dit verschil te rechtvaardigen? Wat is trouwens überhaupt het nut van analyseren?" Lees de column van Maarten Molenaar, Food Safety en Quality Director bij Do-IT Organic, hierover.

Column: 'CSRD zorgt voor opschudding in het supermarktschap'

Column: 'CSRD zorgt voor opschudding in het supermarktschap'

COLUMN - Leveranciers van supermarkten wacht een uitdagende periode. Wetgeving en maatschappelijke druk maken duurzaamheidsprestaties inzichtelijk en transparant. Maar wat als de data onvoldoende is? Lees de column van Rob Morren.

Tip van jouw advocaat: een hele tray is niet okay en meer regels over alcoholreclame

Tip van jouw advocaat: een hele tray is niet okay en meer regels over...

KENNISPARTNER - COLUMN - Het drankje hard seltzer, alcoholhoudend bruiswater met een smaakje, wint de laatste tijd populariteit in Nederland. Dit is terug te zien in het aantal klachten (en aanbevelingen) bij de Stichting Reclame Code, want bij alcoholreclame zijn ook direct de strenge regels uit de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RVA) van toepassing.

Column Simone Hertzberger: Waarheden kloppen niet meer

Column Simone Hertzberger: Waarheden kloppen niet meer

COLUMN - Ongeveer tien jaar geleden was er een uitbraak in de Verenigde Staten door met Listeria besmet consumptie-ijs. Miljoenen aten dit ijs zonder problemen, maar tien mensen werden ziek en drie daarvan overleden.

Tip van jouw advocaat: korting tijdens Black Friday

Tip van jouw advocaat: korting tijdens Black Friday

KENNISPARTNER - COLUMN - 24 november aanstaande is weer het zover: Black Friday. Op deze uit Amerika overgewaaide dag worden veel (en hoge) kortingen gegeven.

Column Simone Hertzberger: Klimaatverandering zorgt voor toename uitbraken en óók van mycotoxines

Column Simone Hertzberger: Klimaatverandering zorgt voor toename...

Column - Klimaatverandering geeft veel veranderingen in de wereld. Ook op het gebied van voedselveiligheid heeft klimaatverandering gevolgen. Het gerenommeerde Duitse Robert Koch Instituut sloot zich aan bij de rij van deskundigen die vooruitblikken naar de status van voedselveiligheid bij een opwarmend klimaat.

Fotograaf: Hannie Verhoeven

Column: broeikasgasreductie in voedsel gaat tot aan de consument

COLUMN - Europese wetgeving dwingt bedrijven om hun broeikasgasemissies in beeld te brengen en bovendien te verminderen. Zeker in de voedingsmiddelenindustrie, waar de klimaatimpact vaak indirect voelbaar is, zijn veranderingen onontkoombaar. Supermarkten eisen zelfs van fabrikanten dat zij meewerken aan het reduceren van deze emissies. Maar waar begint dit proces eigenlijk?

Column Simone Hertzberger: Die intrigerende besmettingen van meel

Column Simone Hertzberger: Die intrigerende besmettingen van meel

COLUMN - In 2022 werden in Frankrijk ongeveer zeventig mensen, voornamelijk kinderen, ziek na het eten van diepvriespizza. Zij werden geïnfecteerd door E. coli O26.

Column Simone Hertzberger: Onderrapportage geldt niet voor alle uitbraken

Column Simone Hertzberger: Onderrapportage geldt niet voor alle...

Wanneer mensen ziek worden door een voedselvergiftiging of een voedselinfectie, spreekt men in de media vaak over de zogenaamde onderrapportage. Er zijn dan veel meer zieken dan officieel is vastgesteld.