Let op met plastic wegwerpverpakkingen: vanaf 1 juli geldt de nieuwe wetgeving

Let op met plastic wegwerpverpakkingen: vanaf 1 juli geldt de nieuwe wetgeving
Vanaf 1 juli gelden nieuwe regels voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes met plastic

Vanaf 1 juli mogen ondernemers plastic wegwerpbekers en -bakjes niet meer gratis aanbieden. Hiervoor moet de consument bijbetalen, óf ze moeten een hervulbare verpakking meenemen. Dit is onderdeel van de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP).

Om het plastic zwerfafval te verminderen, voert de overheid naar eigen zeggen maatregelen in om van hergebruik de nieuwe norm te maken. Deze maatregelen zijn onderdeel van de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). “We willen de wereld netjes achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Deze nieuwe regels gaan daarbij helpen, want het gaat enorm veel afval én zwerfafval schelen. We gebruiken veel te veel wegwerpbekers en -bakjes”, stelt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat.

‘Hergebruik nieuwe norm’

Dat kan volgens Heijnen anders. “We zetten daarom in op hergebruik. Iedereen kan een steentje bijdragen door een eigen beker of bakje mee te nemen of door te kiezen voor een beker of bakje waar borg op zit en dat weer in te leveren. Laten we er samen voor zorgen dat hergebruik de standaard wordt.” Om naar die nieuwe standaard toe te werken, mogen ondernemers vanaf 1 juli geen gratis wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer aanbieden.

Nieuwe regelswegwerpbekers en -bakjes

Vanaf 1 juli gelden de volgende regels:

  • Consumenten moeten betalen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic als zij eten of drinken afhalen of laten bezorgen. Dit geldt ook voor maaltijdsalades in de supermarkt en verpakte broodjes bij het tankstation;
  • De extra kosten voor wegwerpbekers en -bakjes staan los vermeldt op de kassabon;
  • Ondernemers moeten verplicht een herbruikbare optie aanbieden. Dit kan op de volgende twee manieren:
    • Het aanbieden van herbruikbare bekers en bakjes waarvoor een borg betaald wordt
    • Het vullen van door de consument zelf meegebrachte bekers of bakjes
  • Ondernemers mogen zelf kiezen of zij één van bovenstaande opties aanbieden of beide.

Vanaf 2024 meer nieuwe regels

Consumenten gaan dus vanaf 1 juli apart betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Deze prijs komt bovenop de prijs van het voedingsmiddel of de drank. Ondernemers mogen de prijzen zelf bepalen, maar de overheid adviseert €0,25 voor een beker, €0,50 voor een maaltijd en €0,05 voor voorverpakte kleine portieverpakkingen. Los van bovenstaande regels per 1 juli wil de overheid dat herbruikbaar servies bij consumptie ter plaatse vanaf 1 januari 2024 de standaard wordt. Dus herbruikbare mokken op kantoor en herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Franse Carrefour eist dat fabrikanten Nutri-Score gebruiken, in Nederland pleit onder andere Albert Heijn voor Europese verplichting

Franse Carrefour eist dat fabrikanten Nutri-Score gebruiken, in...

De Franse supermarktketen Carrefour voert de druk op en wil dat alle merkleveranciers de Nutri-Score op hun verpakking zetten. Ondertussen vraagt in Nederland een coalitie met onder andere Albert Heijn de staatssecretaris voor een Europese verplichting van het logo.

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet...

Scelta Mushrooms won in Parijs de SIAL Innovatie Award voor het product Fungible. Dit is een vetvervanger die de producent maakt voor gebruik in vlees en plantaardige producten. De vetvervanger kan het vet in producten tot 41% verlagen. VMT sprak op de beurs met de producent over het nieuwe product.

Pluimveeverwerkers roeren zich in vleesdebat met dagbladadvertentie: 'verdienen meer waardering'

Pluimveeverwerkers roeren zich in vleesdebat met dagbladadvertentie:...

De Nederlandse Vereniging van de Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) plaatst sinds donderdag in grote landelijke dagbladen advertenties waarin wordt uitgelegd dat de sector in Nederland te weinig waardering krijgt. "En dat is best vreemd als je beseft dat vlees voedzaam is, dat Nederland tot de koplopers behoort qua productie en verwerking, en dat nagenoeg iedereen vlees eet."

Consumentenbond ziet meer volkoren granen in kant-en-klaarmaaltijden van huismerken

Consumentenbond ziet meer volkoren granen in kant-en-klaarmaaltijden...

In kant-en-klare maaltijden zijn steeds vaker volkorengranen verwerkt, concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek naar 400 kant-en-klaarmaaltijden met pasta, noedels, rijst of couscous.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.