Hoe blijf ik in control met alle wetswijzigingen?

Hoe blijf ik in control met alle wetswijzigingen?

Het is ons allemaal bekend, de voedingsmiddelenindustrie is gebonden aan wet- en regelgeving. En vanuit normen en standaarden moet ieder bedrijf over een systeem beschikken waarmee het op de hoogte blijft van geldende wetgeving. Wekelijks worden er wetswijzigingen doorgevoerd, maar hoe weet je zeker dat je daarvan op de hoogte bent en geen wijzigingen mist?

De antwoorden vind je in de Food Law Guide van Précon. Een systeem dat de voor ieder bedrijf relevante wijzigingen bijhoudt. Zo is een bedrijf altijd volledig geïnformeerd en weet het welke aanpassingen nodig zijn om te blijven voldoen aan alle wet- en regelgeving.

Voor veel voedingsmiddelenbedrijven is het een uitdaging om alle wijzigingen in relevante wet- en regelgeving bij te houden. Door de waan van de dag word iedereen geleefd en zo gaat er weer een week voorbij dat er geen tijd is geweest om Eur-lex, praktijkbladen, nieuwsbrieven en Kamervragen door te nemen. Vervolgens wijst een klant het bedrijf op een wetswijziging en is een bepaald additief ineens niet meer toegestaan in jouw product of moeten de etiketten worden aangepast. Lastige situaties die iedereen wil voorkomen. De Food Law Guide redactie neemt deze taken over, zodat een bedrijf elke week binnen een paar minuten van alle wijzigingen in wetgeving op de hoogte is en er tijd over is voor andere werkzaamheden.

De Food Law Guide geeft op één centrale plek een helder en duidelijk overzicht van alle wetgeving en de wijzigingen”

Tijdsbesparing

De Food Law Guide geeft op één centrale plek een helder en duidelijk overzicht van alle wetgeving en de wijzigingen. De wijzigingen zijn door een redactie gescreent en klaargezet. Omdat de redactie dagelijks alle relevante bronnen van wetgeving langsloopt op zoek naar wijzigingen, is dit voor jou een belangrijke tijdsbesparing. Het betreft jaarlijks ruim 500 wijzigingen! Iedere week ontvangt de abonnee een e-mail met daarin de belangrijkste wijzigingen. Altijd in control en op de hoogte en geen achterstallig onderhoud meer.

Nog een tijdsbesparing

In de Food Law Guide kan een bedrijfsspecifiek profiel worden ingesteld. Hierdoor hoeft de abonnee alleen de voor hem of haar relevante wijzigingen door te nemen. Per wijziging staat een heldere en beknopte toelichting van de redactie. Hier zit een tweede tijdsbesparing, want de toelichting geeft snel duidelijkheid over de inhoud van de wetswijziging. Daarnaast geeft het instellen van een bedrijfsspecifiek profiel een overzicht van de relevante wetten voor het specifieke bedrijf. Uiteraard kan bij elke wijziging of wet gemakkelijk worden doorgelinkt naar de bron, waarin de officiële geconsolideerde wetteksten staan vermeld.  

Snel anticiperen

Door de zorgvuldig geselecteerde lijst van bronnen die de redactie bijhoudt, word de abonnee niet alleen van wetswijzigingen op de hoogte gehouden, maar ook van onderwerpen die ter discussie staan bij de Europese Commissie. Zo wisten abonnees al ruim van te voren dat het additief E171 (titaandioxide) verboden zou worden nog voordat de wijziging werd doorgevoerd in Verordening 1333/2008. Ook weten abonnees al enige tijd dat ‘gebufferde azijn’ het E-nummer E267 krijgt toegewezen en dat er een versnelde procedure is aangevraagd voor een wijziging in houdbaarheidsvermelding op het etiket. Hierdoor kan een bedrijf op voorhand anticiperen op wetswijzigingen.    

Verschillende abonnementen

De Food Law Guide is geschikt voor elk producerend levensmiddelenbedrijf. Of het nu alleen geïnformeerd wil zijn of volledig ontzorgd. Er zijn verschillende abonnementsvormen, passend bij diverse wensen en situaties van het bedrijf.

Informed!Explained!Guided!
Overzichtelijke databank wetgeving en publicaties
Modulair opgebouwd in EU, NL en/of BE
Onbeperkt gebruikerstoegang
Wekelijkse attenderingsservice
Bedrijfsspecifiek profiel
Redactionele toelichting
Intake voor de inrichting van het systeem
Onbeperkt gebruik van de regulatory affairs helpdesk
Kwartaalrapportages op maat

Naast alle levensmiddelenwetgeving houdt de redactie ook diervoeder- en voedselcontactmaterialen wetgeving bij. De redactie volgt uiteraard de officiële bronnen voor de Europese, Nederlandse en Belgische wetgeving, maar ook jurisprudentie, Kamerstukken, omzendbrieven en adviezen.  

Helpdesk

Bij het Guided! abonnement worden Regulatory Affairs professionals ingezet die de bedrijven verder helpen bij de interpretatie van de wetgeving. Het is daarom zo fijn dat informatie in de Food Law Guide wordt gevuld door dezelfde kennisexperts die kunnen helpen bij de verdere toepassing van wijzigingen. De professionals denken mee met elke bedrijfsspecifieke situatie.

Dit artikel is gesponsord door Précon Consulting Group B.V

Onderzoek naar gedoe bij inkoop vanuit buitenland: 'Het wringt, zeker in tijden van hoge prijzen'

Onderzoek naar gedoe bij inkoop vanuit buitenland: 'Het wringt, zeker...

Europese fabrikanten en leveranciers belemmeren winkeliers en andere ondernemingen om voedingsmiddelen buiten Nederland in te kopen. Deze belemmeringen zorgen in Nederland voor een hogere consumentenprijs, een lagere winstmarge voor ondernemers en een beperkt productaanbod. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Btw-verlaging groente en fruit is 'opdracht voor nieuw kabinet'

Btw-verlaging groente en fruit is 'opdracht voor nieuw kabinet'

Een besluit over de veelbesproken btw-verlaging op groente en fruit zal niet meer genomen worden door dit kabinet, staat in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee is het voornemen om per 1 januari 2024 de btw op groente en fruit te schrappen definitief uit beeld.

Voeding importeren naar de VS? Handleiding Amerikaanse invoereisen is aangepast

Voeding importeren naar de VS? Handleiding Amerikaanse invoereisen is...

De handleiding 'Amerikaanse invoereisen voor voedingsmiddelen' is aangepast. De versie uit 2018 is aangepast op onder andere onderdelen als kweekvlees, schelpdieren en de nieuwe FDA traceability eisen voor hoge risico voedingsmiddelen.

Minister Adema wil strengere regels voor slachthuizen - Beeld: stockfoto

Strengere regels voor slachthuizen in de maak: definitieve sluiting...

Minister Adema van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil strengere regels voor slachthuizen. De minister vertrouwt de sector naar eigen zeggen nog niet voldoende om de huidige aangescherpte regels te versoepelen. De minister stelt nu zelfs strengere regels voor om het dierenwelzijn in slachthuizen te verbeteren.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.