Hoe blijf ik in control met alle wetswijzigingen?

Hoe blijf ik in control met alle wetswijzigingen?

Het is ons allemaal bekend, de voedingsmiddelenindustrie is gebonden aan wet- en regelgeving. En vanuit normen en standaarden moet ieder bedrijf over een systeem beschikken waarmee het op de hoogte blijft van geldende wetgeving. Wekelijks worden er wetswijzigingen doorgevoerd, maar hoe weet je zeker dat je daarvan op de hoogte bent en geen wijzigingen mist?

De antwoorden vind je in de Food Law Guide van Précon. Een systeem dat de voor ieder bedrijf relevante wijzigingen bijhoudt. Zo is een bedrijf altijd volledig geïnformeerd en weet het welke aanpassingen nodig zijn om te blijven voldoen aan alle wet- en regelgeving.

Voor veel voedingsmiddelenbedrijven is het een uitdaging om alle wijzigingen in relevante wet- en regelgeving bij te houden. Door de waan van de dag word iedereen geleefd en zo gaat er weer een week voorbij dat er geen tijd is geweest om Eur-lex, praktijkbladen, nieuwsbrieven en Kamervragen door te nemen. Vervolgens wijst een klant het bedrijf op een wetswijziging en is een bepaald additief ineens niet meer toegestaan in jouw product of moeten de etiketten worden aangepast. Lastige situaties die iedereen wil voorkomen. De Food Law Guide redactie neemt deze taken over, zodat een bedrijf elke week binnen een paar minuten van alle wijzigingen in wetgeving op de hoogte is en er tijd over is voor andere werkzaamheden.

De Food Law Guide geeft op één centrale plek een helder en duidelijk overzicht van alle wetgeving en de wijzigingen”

Tijdsbesparing

De Food Law Guide geeft op één centrale plek een helder en duidelijk overzicht van alle wetgeving en de wijzigingen. De wijzigingen zijn door een redactie gescreent en klaargezet. Omdat de redactie dagelijks alle relevante bronnen van wetgeving langsloopt op zoek naar wijzigingen, is dit voor jou een belangrijke tijdsbesparing. Het betreft jaarlijks ruim 500 wijzigingen! Iedere week ontvangt de abonnee een e-mail met daarin de belangrijkste wijzigingen. Altijd in control en op de hoogte en geen achterstallig onderhoud meer.

Nog een tijdsbesparing

In de Food Law Guide kan een bedrijfsspecifiek profiel worden ingesteld. Hierdoor hoeft de abonnee alleen de voor hem of haar relevante wijzigingen door te nemen. Per wijziging staat een heldere en beknopte toelichting van de redactie. Hier zit een tweede tijdsbesparing, want de toelichting geeft snel duidelijkheid over de inhoud van de wetswijziging. Daarnaast geeft het instellen van een bedrijfsspecifiek profiel een overzicht van de relevante wetten voor het specifieke bedrijf. Uiteraard kan bij elke wijziging of wet gemakkelijk worden doorgelinkt naar de bron, waarin de officiële geconsolideerde wetteksten staan vermeld.  

Snel anticiperen

Door de zorgvuldig geselecteerde lijst van bronnen die de redactie bijhoudt, word de abonnee niet alleen van wetswijzigingen op de hoogte gehouden, maar ook van onderwerpen die ter discussie staan bij de Europese Commissie. Zo wisten abonnees al ruim van te voren dat het additief E171 (titaandioxide) verboden zou worden nog voordat de wijziging werd doorgevoerd in Verordening 1333/2008. Ook weten abonnees al enige tijd dat ‘gebufferde azijn’ het E-nummer E267 krijgt toegewezen en dat er een versnelde procedure is aangevraagd voor een wijziging in houdbaarheidsvermelding op het etiket. Hierdoor kan een bedrijf op voorhand anticiperen op wetswijzigingen.    

Verschillende abonnementen

De Food Law Guide is geschikt voor elk producerend levensmiddelenbedrijf. Of het nu alleen geïnformeerd wil zijn of volledig ontzorgd. Er zijn verschillende abonnementsvormen, passend bij diverse wensen en situaties van het bedrijf.

Informed!Explained!Guided!
Overzichtelijke databank wetgeving en publicaties
Modulair opgebouwd in EU, NL en/of BE
Onbeperkt gebruikerstoegang
Wekelijkse attenderingsservice
Bedrijfsspecifiek profiel
Redactionele toelichting
Intake voor de inrichting van het systeem
Onbeperkt gebruik van de regulatory affairs helpdesk
Kwartaalrapportages op maat

Naast alle levensmiddelenwetgeving houdt de redactie ook diervoeder- en voedselcontactmaterialen wetgeving bij. De redactie volgt uiteraard de officiële bronnen voor de Europese, Nederlandse en Belgische wetgeving, maar ook jurisprudentie, Kamerstukken, omzendbrieven en adviezen.  

Helpdesk

Bij het Guided! abonnement worden Regulatory Affairs professionals ingezet die de bedrijven verder helpen bij de interpretatie van de wetgeving. Het is daarom zo fijn dat informatie in de Food Law Guide wordt gevuld door dezelfde kennisexperts die kunnen helpen bij de verdere toepassing van wijzigingen. De professionals denken mee met elke bedrijfsspecifieke situatie.

Dit artikel is gesponsord door Précon Consulting Group B.V

Onderzoek naar gedoe bij inkoop vanuit buitenland: 'Het wringt, zeker in tijden van hoge prijzen'

Onderzoek naar gedoe bij inkoop vanuit buitenland: 'Het wringt, zeker...

Europese fabrikanten en leveranciers belemmeren winkeliers en andere ondernemingen om voedingsmiddelen buiten Nederland in te kopen. Deze belemmeringen zorgen in Nederland voor een hogere consumentenprijs, een lagere winstmarge voor ondernemers en een beperkt productaanbod. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Btw-verlaging groente en fruit is 'opdracht voor nieuw kabinet'

Btw-verlaging groente en fruit is 'opdracht voor nieuw kabinet'

Een besluit over de veelbesproken btw-verlaging op groente en fruit zal niet meer genomen worden door dit kabinet, staat in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee is het voornemen om per 1 januari 2024 de btw op groente en fruit te schrappen definitief uit beeld.

Voeding importeren naar de VS? Handleiding Amerikaanse invoereisen is aangepast

Voeding importeren naar de VS? Handleiding Amerikaanse invoereisen is...

De handleiding 'Amerikaanse invoereisen voor voedingsmiddelen' is aangepast. De versie uit 2018 is aangepast op onder andere onderdelen als kweekvlees, schelpdieren en de nieuwe FDA traceability eisen voor hoge risico voedingsmiddelen.

Minister Adema wil strengere regels voor slachthuizen - Beeld: stockfoto

Strengere regels voor slachthuizen in de maak: definitieve sluiting...

Minister Adema van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil strengere regels voor slachthuizen. De minister vertrouwt de sector naar eigen zeggen nog niet voldoende om de huidige aangescherpte regels te versoepelen. De minister stelt nu zelfs strengere regels voor om het dierenwelzijn in slachthuizen te verbeteren.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”

Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.