Dag van de Duurzame Verpakking focust op gehele verpakkingsketen

Dag van de Duurzame Verpakking focust op gehele verpakkingsketen

Tijdens de Dag van de Duurzame Verpakking op 21 juni komen experts, studenten en bedrijven uit het hele land samen met als doel: kennis delen, inspireren en netwerken. Met het thema ALL-IN ligt de focus dit jaar op de gehele verpakkingsketen: van de ontwikkeling van een verpakking tot aan de afvalverwerking.

Enkele hoogtepunten op de dag zijn: interactieve lezingen, pitches van studenten en een
interdisciplinair tafelgesprek met tafelgasten uit de verschillende schakels van de verpakkingsketen.
Stijn Kling zal de dag voorzitten en is tevens moderator tijdens het tafelgesprek. Om 13:00 uur wordt het event officieel geopend, door wethouder Frank den Brok.

HAS-project 'Goed Verpakt'

HAS lector Antien Zuidberg zal vertellen over het project 'Goed Verpakt'. Binnen dit project staat de volgende vraag centraal: Welke keuzes leiden tot optimalisatie van de integrale duurzaamheid van product-verpakkingscombinaties in de foodsector?

‘Goed Verpakt’ maakt dit keuzeproces inzichtelijk en helpt bedrijven om tot de duurzaamste product-verpakkingscombinaties te komen. Zuidberg vertelt over de resultaten die de afgelopen 2 jaar zijn verkregen tijdens het project. Daarnaast presenteert ze de duurzaamheidsdilemma's die tijdens de studentonderzoeken naar voren zijn gekomen.

Studentenprojecten duurzaam verpakken

Binnen het Innovatieprogramma Circulaire Verpakkingen Oss, wordt er gezamenlijk onderzoek
gedaan naar het verduurzamen en circulair maken van verpakkingen. Dit jaar werkten vier
projectgroepen van de HAS green academy aan verschillende verpakking gerelateerde
vraagstukken vanuit het bedrijfsleven. Zij presenteren de uitkomsten hiervan op de Dag van de
Duurzame Verpakking
. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn: greenwashing, wetgeving
rondom coatings op karton en innovatieve verpakkingen.

Tafelgesprek

Bij het tafelgesprek schuiven gasten vanuit verschillende schakels van de
verpakkingsketen aan. Ze reageren op de prikkelende stellingen die moderator Stijn
Kling hen voorlegt. Dit zijn de voorlopige tafelgasten:

  • Michaël Nieuwesteeg (directeur NVC Nederlands Verpakkingscentrum)
  • Taco Kingma (Manager Duurzaam Verpakken bij FNLI Federatie Nederlandse
    Levensmiddelen Industrie)
  • Marian Wagemakers (Chairperson platform Global Goals Oss)
  • Julie de Vaan (Gedragsexpert, onderzoeker en mede-eigenaar van Changing Ways)
  • Annelies Clements (Sustainability & Innovation Manager bij Bunzl Retail & Industry
    Nederland)
  • Alex van Kuilenburg (Business Development Manager bij Milgro)

Keynote van Margot Meijerink

Tot slot zal Margot Meijerink het woord nemen. Als afgestudeerd industrieel ontwerpster aan de
Universiteit Twente, zet zij haar studieachtergrond in om een brug te slaan tussen de afvalverwerking
en de verpakkingsindustrie. Tijdens de Dag van de Duurzame Verpakking spreekt Meijerink over de
visuele tool die zij heeft ontworpen voor afvalverwerkingsbedrijf Attero. De tool belicht het perspectief van de afvalverwerking en daarmee kan bijdragen aan het creëren van schonere afvalstromen.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen herbruikbaar alternatief

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen...

Albert Heijn, ALDI, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl verenigen zich in de Reusable Packaging Coalition. Ze willen de mogelijkheden rond hergebruik van verpakkingen onderzoeken. In een eerste proefproject zetten ze de overstap naar herbruikbare verpakkingen voor champignons in regio Mechelen.

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot hersluitbare blikjes

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens voor minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, was een aantal innovaties te zien.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.