Dag van de Duurzame Verpakking focust op gehele verpakkingsketen

Dag van de Duurzame Verpakking focust op gehele verpakkingsketen

Tijdens de Dag van de Duurzame Verpakking op 21 juni komen experts, studenten en bedrijven uit het hele land samen met als doel: kennis delen, inspireren en netwerken. Met het thema ALL-IN ligt de focus dit jaar op de gehele verpakkingsketen: van de ontwikkeling van een verpakking tot aan de afvalverwerking.

Enkele hoogtepunten op de dag zijn: interactieve lezingen, pitches van studenten en een
interdisciplinair tafelgesprek met tafelgasten uit de verschillende schakels van de verpakkingsketen.
Stijn Kling zal de dag voorzitten en is tevens moderator tijdens het tafelgesprek. Om 13:00 uur wordt het event officieel geopend, door wethouder Frank den Brok.

HAS-project 'Goed Verpakt'

HAS lector Antien Zuidberg zal vertellen over het project 'Goed Verpakt'. Binnen dit project staat de volgende vraag centraal: Welke keuzes leiden tot optimalisatie van de integrale duurzaamheid van product-verpakkingscombinaties in de foodsector?

‘Goed Verpakt’ maakt dit keuzeproces inzichtelijk en helpt bedrijven om tot de duurzaamste product-verpakkingscombinaties te komen. Zuidberg vertelt over de resultaten die de afgelopen 2 jaar zijn verkregen tijdens het project. Daarnaast presenteert ze de duurzaamheidsdilemma's die tijdens de studentonderzoeken naar voren zijn gekomen.

Studentenprojecten duurzaam verpakken

Binnen het Innovatieprogramma Circulaire Verpakkingen Oss, wordt er gezamenlijk onderzoek
gedaan naar het verduurzamen en circulair maken van verpakkingen. Dit jaar werkten vier
projectgroepen van de HAS green academy aan verschillende verpakking gerelateerde
vraagstukken vanuit het bedrijfsleven. Zij presenteren de uitkomsten hiervan op de Dag van de
Duurzame Verpakking
. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn: greenwashing, wetgeving
rondom coatings op karton en innovatieve verpakkingen.

Tafelgesprek

Bij het tafelgesprek schuiven gasten vanuit verschillende schakels van de
verpakkingsketen aan. Ze reageren op de prikkelende stellingen die moderator Stijn
Kling hen voorlegt. Dit zijn de voorlopige tafelgasten:

  • Michaël Nieuwesteeg (directeur NVC Nederlands Verpakkingscentrum)
  • Taco Kingma (Manager Duurzaam Verpakken bij FNLI Federatie Nederlandse
    Levensmiddelen Industrie)
  • Marian Wagemakers (Chairperson platform Global Goals Oss)
  • Julie de Vaan (Gedragsexpert, onderzoeker en mede-eigenaar van Changing Ways)
  • Annelies Clements (Sustainability & Innovation Manager bij Bunzl Retail & Industry
    Nederland)
  • Alex van Kuilenburg (Business Development Manager bij Milgro)

Keynote van Margot Meijerink

Tot slot zal Margot Meijerink het woord nemen. Als afgestudeerd industrieel ontwerpster aan de
Universiteit Twente, zet zij haar studieachtergrond in om een brug te slaan tussen de afvalverwerking
en de verpakkingsindustrie. Tijdens de Dag van de Duurzame Verpakking spreekt Meijerink over de
visuele tool die zij heeft ontworpen voor afvalverwerkingsbedrijf Attero. De tool belicht het perspectief van de afvalverwerking en daarmee kan bijdragen aan het creëren van schonere afvalstromen.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Revyve schaalt met investering productie eiwit uit biergist op: 'Klanten willen af van niet duurzaam en duur kippenei-eiwit'
  2. interpack 2023: Digitalisering is een win-win voor machinebouwers en voedingsbedrijven
  3. Strengere regels voor slachthuizen in de maak: definitieve sluiting na drie ernstige overtredingen
  4. Food Law Event 2023: van Farm to Fork en 1169/2011 tot duurzaamheidsclaims en allergenen
  5. Tony's Chocolonely legt missie vast in juridische structuur: 'Altijd trouw blijven aan missie is geen gegeven'
  6. GesponsordGratis webinar met concrete handvatten om voedselveiligheid te borgen in je productiebedrijf
  7. Consumentenbond: 'Ergste prijsstijgingen basisvoeding lijken voorbij'
  8. Voor abonneesPlus en duurzaamheid: 'overgang naar bio is nu nieuwe normaal' (video)
  9. Belgische recalls en waarschuwingen mei: onvermeld allergeen in extracten en in notenmix macadamia
  10. Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: listeria in tartaar en sporen zware nachtschade wokmix
  1. Het is moeilijk om vast te stellen welk levensmiddel ziek maakte
  2. Deze hordes hebben natuurlijke additieven nog te nemen: houdbaarheid, werking en prijs
  3. Gelders pluimveebedrijf bestraft voor verkoop van salmonella-eieren
  4. Rechtbank vindt milieuvergunning cacaofabriek Olam te zwak
  5. Popcornmais uit de verkoop wegens te veel aflatoxine
  6. Next Food Collective: 'Grote fabrikanten eisen van leveranciers straks ingrediënten vanuit regeneratieve landbouw'
  7. 'Strafheffing' op gas maakt ook voedingsmiddelenbedrijven het leven zuur
  8. Dit zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van additieven wetgeving
  9. World Meat Congress 2023 strijkt neer in Maastricht: hoe pareert sector alle transities en uitdagingen?
  10. Eén sterfgeval en twee zieken door halfzachte kaas