Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA
Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen boekt de marktleider in de verse foodbranche grote vooruitgang met ultrasoon sealen. GEA heeft ook een warmtepomp geïnstalleerd zodat Vezet nu nagenoeg van het gas af is.

Vezet is Europa’s grootste speler op het gebied van gemaksgroente, gesneden fruit, salades en koelverse
maaltijden. Bij de strategisch partner van Ahold Delhaize in Warmenhuizen staat een moderne fabriek waar meer dan 70 productielijnen non stop draaien. Vrachtauto’s leveren zo’n 500 pallets vol groente per week af. Per jaar is dat meer dan 100 miljoen kilo, waaronder 120.000 kilo wortelen, 100.000 kilo prei en 70.000 kilo paprika per week. En alles wordt verpakt, waarbij duurzaamheidseisen een steeds grotere rol spelen.

Per week worden 120.000 kilo wortelen, 100.000 kilo prei en 70.000 kilo paprika verpakt”

Bij de afdeling Voorbewerking komen groenten binnen die worden verwerkt tot halffabricaat. Daarna worden ze bij Kookgemak verpakt of bij Maaltijdgemak samengevoegd tot maaltijdsalades, en pizza’s. In Fruitgemak wordt fruit verwerkt tot verse fruitsalades. Bij de Vezet Keuken in Purmerend worden dagelijks verse gerechten bereid door eigen chefs. De VFFS-machines spelen op de afdeling Kookgemak een erg belangrijke rol. VFFS staat voor Vertical Form Fill Seal.

30 micron

Jerry Kuis, Manager Engineering & Automation bij Vezet, legt uit dat van de 30 verticale verpakkingsmachines van GEA er vier uitgerust zijn om ultrasoon te sealen. Een ontwikkeling met toekomstperspectief. ‘Hoewel ultrasoon sealen van zakken op verticale verpakkingsmachines al enige jaren bestaat, zijn verschillende bedrijven toch weer gestopt met deze methode omdat het voor folies met een dikte van slechts 30 micron uitdagingen gaf op gebied van levensduur en kosten. En juist die folies worden steeds dunner, omdat de samenleving op weg is naar zo min mogelijk gebruik van plastic. Ahold Delhaize loopt wat dat betreft voorop en Vezet gaat daar als belangrijke partner in mee. De consument vraagt er naar en ook de overheid wil dat verpakkingsmaterialen een minimale impact op het milieu hebben.’

Lekkende seals

‘Met onze verpakkingsmachines, en zeker ook het ultrasoon sealen, bieden we steeds betere prestaties en kunnen we inspelen op de huidige trend’, legt Jorie Aerts, Area Sales Manager bij GEA Group uit. Het luistert allemaal heel erg nauw. Bij Vezet is het voorkomen van lekkende seals immers een belangrijke taak, zelfs micro-lekkage moet worden voorkomen. De verse producten horen immers ook vers in het schap komen te liggen. Met de innovatie van GEA op het gebied van ultrasoon sealen, wordt lekkage vrijwel uitgesloten. ‘De seal is honderd procent dicht en dat is zeker heel belangrijk bij begaste verpakkingen’, legt Jorie Aerts uit.

‘We hebben regelmatig afstemmingsoverleg met Vezet. De kunst is zoveel mogelijk zakjes te verwerken, voordat onderhoud door ons nodig is. Het is zoeken naar balans. Op dit moment vindt onderhoud plaats nadat 4,5 miljoen zakjes gepasseerd zijn. Dat is na een half jaar. We streven samen naar een situatie waarbij dat er 7 tot 10 miljoen zijn. Het luistert heel nauw, het gaat bij deze verpakkingstechnologie om toleranties van een paar honderdsten.’

Innovatie

De innovatie van GEA is een techniek waarbij het aambeeld (dat samen met de sonotrode de lasbalk voor ultrasoon sealen vormt) extreem parallel wordt gehouden. De opening tussen de gesloten balken bij het sealen van een folie van 30 micron is slechts 60 micron. Daardoor worden zeer hoge eisen gesteld aan de toelaatbare spelingen van het systeem en aan de componenten die de beweging en uitlijning van het systeem regelen.

Jerry Kuis: ‘De technologie maakt gebruik van hoogfrequente ‘ultrasone’ trillingen van de sonotrode waarbij de twee folielagen op moleculair niveau aan elkaar worden verbonden. Zelfs als er vocht of een stukje blad achterblijft in het seal-gebied, is een luchtdichte verpakking nog steeds haalbaar en dat is grote winst voor ons. Bij wortels is het wellicht een minder noodzakelijke oplossing, bij al onze bladgroente zeker wel.’

Succesvolle samenwerking

Jerry Kuis legt uit dat 16 jaar geleden al gekozen is voor samenwerking met GEA vanwege de ‘robuustheid’ van de machines. ‘We hebben hier te maken met een vochtige en koude omgeving en deze machines gedijen daar goed bij. Ze kunnen er tegen’, legt Kuis uit. ‘Bovendien staat de eenvoud ons ook aan. We lossen heel veel zelf op, indien er onverhoopt iets aan de hand is. Er is dan ook geen dagelijks contact met GEA nodig. We hebben veel interne kennis in huis als gevolg van onze jarenlange samenwerking.’ En die succesvolle samenwerking lijkt ook voor de toekomst gegarandeerd.

Vezet gebruikt de energie uit de koelinstallatie om water op te warmen. Met Ruud Vlieger van GEA (l) en Dave Wijbrands van Vezet.
Vezet gebruikt de energie uit de koelinstallatie om water op te warmen. Met Ruud Vlieger van GEA (l) en Dave Wijbrands van Vezet.

Dit artikel is gesponsord door GEA.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.