Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA
Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen boekt de marktleider in de verse foodbranche grote vooruitgang met ultrasoon sealen. GEA heeft ook een warmtepomp geïnstalleerd zodat Vezet nu nagenoeg van het gas af is.

Vezet is Europa’s grootste speler op het gebied van gemaksgroente, gesneden fruit, salades en koelverse
maaltijden. Bij de strategisch partner van Ahold Delhaize in Warmenhuizen staat een moderne fabriek waar meer dan 70 productielijnen non stop draaien. Vrachtauto’s leveren zo’n 500 pallets vol groente per week af. Per jaar is dat meer dan 100 miljoen kilo, waaronder 120.000 kilo wortelen, 100.000 kilo prei en 70.000 kilo paprika per week. En alles wordt verpakt, waarbij duurzaamheidseisen een steeds grotere rol spelen.

Per week worden 120.000 kilo wortelen, 100.000 kilo prei en 70.000 kilo paprika verpakt”

Bij de afdeling Voorbewerking komen groenten binnen die worden verwerkt tot halffabricaat. Daarna worden ze bij Kookgemak verpakt of bij Maaltijdgemak samengevoegd tot maaltijdsalades, en pizza’s. In Fruitgemak wordt fruit verwerkt tot verse fruitsalades. Bij de Vezet Keuken in Purmerend worden dagelijks verse gerechten bereid door eigen chefs. De VFFS-machines spelen op de afdeling Kookgemak een erg belangrijke rol. VFFS staat voor Vertical Form Fill Seal.

30 micron

Jerry Kuis, Manager Engineering & Automation bij Vezet, legt uit dat van de 30 verticale verpakkingsmachines van GEA er vier uitgerust zijn om ultrasoon te sealen. Een ontwikkeling met toekomstperspectief. ‘Hoewel ultrasoon sealen van zakken op verticale verpakkingsmachines al enige jaren bestaat, zijn verschillende bedrijven toch weer gestopt met deze methode omdat het voor folies met een dikte van slechts 30 micron uitdagingen gaf op gebied van levensduur en kosten. En juist die folies worden steeds dunner, omdat de samenleving op weg is naar zo min mogelijk gebruik van plastic. Ahold Delhaize loopt wat dat betreft voorop en Vezet gaat daar als belangrijke partner in mee. De consument vraagt er naar en ook de overheid wil dat verpakkingsmaterialen een minimale impact op het milieu hebben.’

Lekkende seals

‘Met onze verpakkingsmachines, en zeker ook het ultrasoon sealen, bieden we steeds betere prestaties en kunnen we inspelen op de huidige trend’, legt Jorie Aerts, Area Sales Manager bij GEA Group uit. Het luistert allemaal heel erg nauw. Bij Vezet is het voorkomen van lekkende seals immers een belangrijke taak, zelfs micro-lekkage moet worden voorkomen. De verse producten horen immers ook vers in het schap komen te liggen. Met de innovatie van GEA op het gebied van ultrasoon sealen, wordt lekkage vrijwel uitgesloten. ‘De seal is honderd procent dicht en dat is zeker heel belangrijk bij begaste verpakkingen’, legt Jorie Aerts uit.

‘We hebben regelmatig afstemmingsoverleg met Vezet. De kunst is zoveel mogelijk zakjes te verwerken, voordat onderhoud door ons nodig is. Het is zoeken naar balans. Op dit moment vindt onderhoud plaats nadat 4,5 miljoen zakjes gepasseerd zijn. Dat is na een half jaar. We streven samen naar een situatie waarbij dat er 7 tot 10 miljoen zijn. Het luistert heel nauw, het gaat bij deze verpakkingstechnologie om toleranties van een paar honderdsten.’

Innovatie

De innovatie van GEA is een techniek waarbij het aambeeld (dat samen met de sonotrode de lasbalk voor ultrasoon sealen vormt) extreem parallel wordt gehouden. De opening tussen de gesloten balken bij het sealen van een folie van 30 micron is slechts 60 micron. Daardoor worden zeer hoge eisen gesteld aan de toelaatbare spelingen van het systeem en aan de componenten die de beweging en uitlijning van het systeem regelen.

Jerry Kuis: ‘De technologie maakt gebruik van hoogfrequente ‘ultrasone’ trillingen van de sonotrode waarbij de twee folielagen op moleculair niveau aan elkaar worden verbonden. Zelfs als er vocht of een stukje blad achterblijft in het seal-gebied, is een luchtdichte verpakking nog steeds haalbaar en dat is grote winst voor ons. Bij wortels is het wellicht een minder noodzakelijke oplossing, bij al onze bladgroente zeker wel.’

Succesvolle samenwerking

Jerry Kuis legt uit dat 16 jaar geleden al gekozen is voor samenwerking met GEA vanwege de ‘robuustheid’ van de machines. ‘We hebben hier te maken met een vochtige en koude omgeving en deze machines gedijen daar goed bij. Ze kunnen er tegen’, legt Kuis uit. ‘Bovendien staat de eenvoud ons ook aan. We lossen heel veel zelf op, indien er onverhoopt iets aan de hand is. Er is dan ook geen dagelijks contact met GEA nodig. We hebben veel interne kennis in huis als gevolg van onze jarenlange samenwerking.’ En die succesvolle samenwerking lijkt ook voor de toekomst gegarandeerd.

Vezet gebruikt de energie uit de koelinstallatie om water op te warmen. Met Ruud Vlieger van GEA (l) en Dave Wijbrands van Vezet.
Vezet gebruikt de energie uit de koelinstallatie om water op te warmen. Met Ruud Vlieger van GEA (l) en Dave Wijbrands van Vezet.

Dit artikel is gesponsord door GEA.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.