World Food Experience dient aangepast plan zonder nieuwbouw in

World Food Experience dient aangepast plan zonder nieuwbouw in

De stichting WFC Experience heeft de aangepaste plannen voor de World Food Experience zonder nieuwbouw afgerond. De Raad van State veegde het bestemmingsplan eind vorig jaar van tafel.

De gemeente Ede formuleerde 5 opties nadat de Raad van State een streep door de plannen zette. Naast de variant zonder nieuwbouw werden bevriezen van de plannen, doorzetten van het huidige plan, alternatieve locaties en stoppen benoemd als opties.

Uit onderzoek van de stichting en de gemeente Ede blijkt dat het doorzetten van het huidige plan veel extra vertraging, hogere kosten en onzekerheid over haalbaarheid met zich meebrengt. Een alternatieve locatie lijkt geen gezonde exploitatie op te leveren.

Daarom is de optie zonder nieuwbouw uitgewerkt. In het vernieuwde plan nemen ze meer ruimte op voor interactie, flexibele programmering en verbinding met lokale, regionale en nationale voedselinitiatieven.

Innovatiekas

De Stichting ging weer met ontwerpers om tafel toen 40% van het vloeroppervlakte wegviel. Het belangrijkste uitgangspunt het in stand houden van de bezoekersbeleving.

In het nieuwe ontwerp zijn extra interactieve elementen opgenomen zoals spelshows met hosts, interactieve stations en fysieke uitdagingen.

Op de plek waar voorheen de nieuwbouw zou komen, verrijst straks een thematuin en innovatiekas met aandacht voor land- en tuinbouw en innovaties uit de Nederlandse voedselsector.

Het restaurant gaat een grotere rol spelen bij de storytelling. Bij elk gerecht dat een bezoeker bestelt, ziet hij waar het vandaan komt en welke bewerkingen het onderging.

Flexibel en open ontwerp

Een groot deel van de Experience is flexibel in te richten waardoor het volgens de organisatie makkelijker is om de verbinding te maken met grote en kleine organisaties uit de voedselsector. Dit kan door innovaties te tonen of voedselvraagstukken voor te leggen. Ook is er meer ruimte voor kleinschalige evenementen, themadagen en flexibele expositie. Dit moet herhaalbezoeken aantrekkelijk maken.

Er is ruimte voor grote en kleine organisaties uit de voedselsector om innovaties te tonen ”

Nieuw ontwerp, minder risico

Door de aanpassingen in het ontwerp blijft de bezoekersduur van de Experience gelijk aan dat van het vorige plan. Het jaarlijkse bezoekersaantal is lager: 200.00 – 225.000. Hierin is schoolbezoek en opkomst uit evenementen veiligheidshalve niet in meegenomen.

De businesscase is beter onder andere door lagere personeelskosten en een lagere lening voor de bouw van het vastgoed. Ook bij 140.000 bezoekers per jaar, draait de Experience positief. Een bijkomend voordeel voor de financierende overheden is dat het risico op de lening lager is dan in het vorige plan.

De verwachting is dat zowel de gemeente Ede als de provincie Gelderland na de zomer hun besluitvorming afronden. Bij een positief besluit kan de stichting WFC Experience overgaan tot de realisatie van de attractie.

Lees meer over

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. ACM vernieuwt leidraad duurzaamheidsclaims: 5 vuistregels
  2. Young QA: 'Welke soft en hard skills heb je nodig om te groeien in het kwaliteitsvak?'
  3. Wetswijziging etiket: vanaf 8 december verplichte voedingswaarden en ingrediëntenlijst op wijn
  4. Wat moeten foodbedrijven met herbruikbare verpakkingen? 'Wees voorbereid en wacht niet op wetgeving'
  5. Voor abonneesZuivellab Qlip: 'Afname melkveehouders heeft grote gevolgen voor verwerkende zuivelsector'
  6. Voor abonneesVMT 4 (2023): Circulair produceren
  7. Ontwikkelingen grondstofprijzen; dit verwachten leveranciers
  8. Column Simone Hertzberger: De zin en onzin van iets niet eten om veiligheidsredenen
  9. Barilla investeert in Nederland en opent nieuw ontwikkelcentrum
  10. Nederlandse foodketen moet Europese duurzame 'ondergrenzen' optrekken. Maar waarom niet gelijk alles biologisch?
  1. Industriële bakkerijsector en zoetwarenindustrie bereiken beiden cao-akkoord
  2. Honderden zieken in meerdere landen in 2 slepende uitbraken
  3. Safe met Michelle:  'Oh, dat kunnen we makkelijk reworken'
  4. Technologie helpt Vegetarische Slager aan nieuwe versie 'no-bacon'
  5. Staking Borgesius zorgt mogelijk voor lege brood schappen bij Albert Heijn
  6. Belgische recalls en waarschuwingen juni: te hoog histaminegehalte in ansjovis, listeria in kalfsworst
  7. Voor abonneesStappenplan: zo ziet het proces van private label etikettering eruit
  8. Let op met plastic wegwerpverpakkingen: vanaf 1 juli geldt de nieuwe wetgeving
  9. Waarschuwing aan Kenianen om geen producten te eten van dieren die verontreinigd veevoer hebben gegeten
  10. Cruiseschepen zijn helemaal niet zo veilig