World Food Experience dient aangepast plan zonder nieuwbouw in

World Food Experience dient aangepast plan zonder nieuwbouw in

De stichting WFC Experience heeft de aangepaste plannen voor de World Food Experience zonder nieuwbouw afgerond. De Raad van State veegde het bestemmingsplan eind vorig jaar van tafel.

De gemeente Ede formuleerde 5 opties nadat de Raad van State een streep door de plannen zette. Naast de variant zonder nieuwbouw werden bevriezen van de plannen, doorzetten van het huidige plan, alternatieve locaties en stoppen benoemd als opties.

Uit onderzoek van de stichting en de gemeente Ede blijkt dat het doorzetten van het huidige plan veel extra vertraging, hogere kosten en onzekerheid over haalbaarheid met zich meebrengt. Een alternatieve locatie lijkt geen gezonde exploitatie op te leveren.

Daarom is de optie zonder nieuwbouw uitgewerkt. In het vernieuwde plan nemen ze meer ruimte op voor interactie, flexibele programmering en verbinding met lokale, regionale en nationale voedselinitiatieven.

Innovatiekas

De Stichting ging weer met ontwerpers om tafel toen 40% van het vloeroppervlakte wegviel. Het belangrijkste uitgangspunt het in stand houden van de bezoekersbeleving.

In het nieuwe ontwerp zijn extra interactieve elementen opgenomen zoals spelshows met hosts, interactieve stations en fysieke uitdagingen.

Op de plek waar voorheen de nieuwbouw zou komen, verrijst straks een thematuin en innovatiekas met aandacht voor land- en tuinbouw en innovaties uit de Nederlandse voedselsector.

Het restaurant gaat een grotere rol spelen bij de storytelling. Bij elk gerecht dat een bezoeker bestelt, ziet hij waar het vandaan komt en welke bewerkingen het onderging.

Flexibel en open ontwerp

Een groot deel van de Experience is flexibel in te richten waardoor het volgens de organisatie makkelijker is om de verbinding te maken met grote en kleine organisaties uit de voedselsector. Dit kan door innovaties te tonen of voedselvraagstukken voor te leggen. Ook is er meer ruimte voor kleinschalige evenementen, themadagen en flexibele expositie. Dit moet herhaalbezoeken aantrekkelijk maken.

Er is ruimte voor grote en kleine organisaties uit de voedselsector om innovaties te tonen ”

Nieuw ontwerp, minder risico

Door de aanpassingen in het ontwerp blijft de bezoekersduur van de Experience gelijk aan dat van het vorige plan. Het jaarlijkse bezoekersaantal is lager: 200.00 – 225.000. Hierin is schoolbezoek en opkomst uit evenementen veiligheidshalve niet in meegenomen.

De businesscase is beter onder andere door lagere personeelskosten en een lagere lening voor de bouw van het vastgoed. Ook bij 140.000 bezoekers per jaar, draait de Experience positief. Een bijkomend voordeel voor de financierende overheden is dat het risico op de lening lager is dan in het vorige plan.

De verwachting is dat zowel de gemeente Ede als de provincie Gelderland na de zomer hun besluitvorming afronden. Bij een positief besluit kan de stichting WFC Experience overgaan tot de realisatie van de attractie.

Lees meer over

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's

Productinnovaties januari: Van Gelder introduceert vegetarische...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Van Gelder introduceert vegetarische rookworst zonder kunstmatige rookaroma's, Caffo introduceert salmiaklikeur met natuurlijke ingrediënten en Nescafé Espresso Concentrate.

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Deze foto is door VMT gegenereerd met behulp van AIVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Visie van VMT: terugblik op 2024 en vooruitblik op trends 2025

Welke ontwikkelingen heeft de voedingsindustrie doorgemaakt in 2024? De redactie van VMT kijkt terug op het afgelopen jaar. Waar heeft de voedingsindustrie naar inzien van de redactieleden de tanden in gezet? En welke onderwerpen verwachten de redacteuren in 2025 voor de boeg te hebben?

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten

Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten.

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor nieuwe grondstoffen?'

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Beeld: Shutterstock

Vertraagt wetgeving innovatie? 'Transparante informatie steeds...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.