4 tips voor meer grip op voedselfrauderisico's

4 tips voor meer grip op voedselfrauderisico's

KENNISPARTNER - Waar geld in omgaat, zijn helaas vaak ook minder integere profiteurs actief. Ook als het om voeding gaat. Als trader, producent of retailer wil je graag grip op de keten en een eerlijk product van goede kwaliteit leveren. Maar weet je zeker dat geen van je leveranciers ooit een grondstof of product heeft verkocht met goedkopere ingrediënten dan was afgesproken? Voedselfraude-expert Hans van der Moolen van Eurofins deelt alles wat je moet weten om de frauderisico's te beheersen.

Als een leverancier je opzettelijk probeert te misleiden over de samenstelling van voeding met als doel er financieel beter van te worden, is er sprake van fraude. Manieren om inkopers en consumenten te misleiden zijn voorbeeld: vervanging van een ingrediënt door een goedkoper ingrediënt, verdunning van een vloeistof, het verbergen of namaken van een ingrediënt óf product of onjuiste informatie op het etiket.

Kortom: fraudeurs verkopen opzettelijk een ander of aangepast product, met vaak goedkopere ingrediënten om er financieel van te profiteren.

Risicoproducten

Er zijn bepaalde voedingsproducten met meer risico op fraude. Het gaan dan zoal om:

  • Zuivel
  • Vlees
  • Vis
  • Honing
  • Olijfolie
  • Plantaardige oliën
  • (Alcoholische) dranken
  • Fruit- en groentesappen
  • Kruiden en specerijen

Een risico uit onverwachte hoek

Fraude komt soms uit onverwachte hoek. Onlangs waren veel partijen sesamzaad uit India verontreinigd met ethyleenoxide. Een recall volgde. “Alle ogen waren gericht op het sesamzaad uit India”, vertelt Van der Moolen. “Daarmee was er minder toezicht op sesamzaad dat ergens anders vandaan kwam. Het financiële belang kan maken dat eigenaren van onverkoopbare sesamzaadpartijen het tóch via via proberen te verkopen. Óf hij verkoopt het aan een inkoper elders in de wereld en vanuit daar wordt het doorverkocht aan Europa, waarbij dan niet vermeld wordt dat het sesamzaad oorspronkelijk uit India komt.”

Hij vervolgt: “Er was ineens een extra frauderisico op sesamzaad uit de hele wereld en óók op alle producten waarin sesamzaad is verwerkt. Een mooi voorbeeld van een frauderisico dat je op het eerste oog niet als risico zou classificeren.”

Extra risico’s in coronatijd

Ook de coronatijd werkt fraude in de hand. “Minder inspecties betekent minder zicht op de praktijk. Bedrijven leefden de coronamaatregelen na en ontvingen zo min mogelijk mensen over de vloer. En bedrijven – inclusief de QA-afdeling - hadden hun handen vol aan het beheersen van de risico’s rond COVID-19. Begrijpelijk, maar als we met z’n allen één kant op kijken kan er via de achterdeur van alles gebeuren.”

“Veel bedrijven moesten ook switchen van leverancier, omdat de vaste leverancier tijdelijk niet kon leveren. Of omdat de vaste leverancier in financiële nood kwam en de grenzen opzoekt van de integriteit. Heb je het in de gaten als een leverancier goedkopere grondstoffen inkoopt of iets minder kwaliteitscontroles uitvoert? Als je het de leverancier vraagt, zal hij altijd zeggen dat het goed zit”, vertelt Van der Moolen. “En het kan zeker ook zo zijn dat de leverancier het niet doorheeft als er eerder in de keten iets is gebeurd.”

Voedselfraudepreventie: 4 tips

Het lijkt dus verstandig om kritisch te zijn en extra aandacht te besteden aan voedselfraudepreventie. Wat kunnen producenten en retailers doen om gesjoemel met de herkomst of kwaliteit van grondstoffen en producten te voorkomen? Van der Moolen deelt 4 tips.

  1. Vergroot je kennis over voedselfraude. “Daarmee vergroot je het bewustzijn van wat er kan gebeuren en hoe fraudeurs te werk gaan, bijvoorbeeld via online webinars, nieuwsbrieven of trainingen.”
  2. Voer een vulnerability assessment uit. Tijdens zo’n risicoanalyse neem je jouw grondstoffen onder de loep, en beoordeel je of er nieuwe risico’s zijn ontstaan. “Wat weet je van het land van herkomst? Wat doe je als een grondstof niet meer voorradig blijkt te zijn? Als je switcht van leverancier moeten er mogelijk ook andere beheersmaatregelen genomen worden. En vergeet niet om de beheersmaatregelen die je uitvoert, vast te leggen.”
  3. Staaf de kwaliteit en herkomst die de leverancier belooft met audits en testen. “Waar haalt de leverancier zijn grondstoffen vandaan? Wat weet de leverancier van de keten: kent hij het hele ketenproces, of heeft hij alléén informatie van zijn directe leverancier? Welke beheersmaatregelen heeft hij uitgevoerd? Hoe langer de keten, hoe moeilijker vaak te traceren is bij welke boer de grondstof vandaan komt. Dan is ook het risico op fraude groter. Je kunt bij risicoproducten daarom ook analyses laten uitvoeren om de geografische origine van een product te laten vaststellen. Zo kan je controleren of het land van origine overeenkomt met het land dat in de documenten staat van de leverancier.”
  4. Risico’s opnieuw beoordelen. De frauderisico’s zijn tijdens en na de coronatijd dus hoger. “Ik adviseer daarom om in bijzondere situaties als deze opnieuw te beoordelen waar in de huidige situatie de risico’s liggen. Dat kan anders zijn dan voorheen. Bijvoorbeeld als je producten inkoopt uit een land dat de grenzen had gesloten. Hoe kan het dat de leverancier nog aan deze producten komt?”, vertelt Van der Moolen.

Origine en eigenschappen toetsen

Het is zelfs mogelijk om vast te stellen van welke individuele koe biefstuk komt.”

Veel soorten fraude laten zich dus opsporen aan de hand van analyses in het lab. Zo is het mogelijk om paardenvlees te detecteren of zelfs – aan de hand van een DNA-database – vast te stellen van welke individuele koe een biefstuk komt. Van der Moolen: “Ook van plantaardige producten, zoals specerijen en basmatirijst, kunnen wij beoordelen of deze zuiver zijn.”

“Verder testen we vaak de kwaliteit van koffie, de herkomst van extra vergine olijfolie of de authenticiteit van vruchtensap. We analyseren dan of er geen zonnebloemolie met een kleurtje door de olijfolie is gemengd, of er geen chemisch citroenzuur is toegevoegd aan vruchtensap terwijl er natuurlijk citroenzuur is beloofd en welke vruchten zijn gebruikt. We kunnen ook herleiden of kruiden daadwerkelijk uit Vietnam komen. Waanzinnig wat er allemaal mogelijk is!”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins.

Onderdeel van de collectie

Fraude

Voedselfraude is een groot probleem in de voedingsindustrie en krijgt veel aandacht van autoriteiten over de hele wereld. Hoe kun je fraude herkennen, welke soorten zijn er en wat zeggen wetgever en toezichthouder? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Voorkomen van voedselfraude: dit doet de EU en dit kunnen bedrijven doen

Voorkomen van voedselfraude: dit doet de EU en dit kunnen bedrijven...

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de fabriek

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de...

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA van ziekteverwekkende bacteriën en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van besmettingen in voedsel kunnen detecteren.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan

Bedrijfsovernames in voeding 2024: FrieslandCampina en Milcobel...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: FrieslandCampina en Milcobel kondigen intentie tot fusie aan.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in 2021'

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in...

Toen er in 2021 een politieke discussie gaande was over het wel of niet invoeren van een vleesheffing, was 74% van de Nederlanders voor een prijsstijging. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zou dat hebben geweten uit een peiling onder 2550 Nederlanders, maar toen hebben verzwegen. Die beschuldiging uit de TAPP-coalitie. Nederland Vleesland reageert.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.