4 tips voor meer grip op voedselfrauderisico's

4 tips voor meer grip op voedselfrauderisico's

KENNISPARTNER - Waar geld in omgaat, zijn helaas vaak ook minder integere profiteurs actief. Ook als het om voeding gaat. Als trader, producent of retailer wil je graag grip op de keten en een eerlijk product van goede kwaliteit leveren. Maar weet je zeker dat geen van je leveranciers ooit een grondstof of product heeft verkocht met goedkopere ingrediënten dan was afgesproken? Voedselfraude-expert Hans van der Moolen van Eurofins deelt alles wat je moet weten om de frauderisico's te beheersen.

Als een leverancier je opzettelijk probeert te misleiden over de samenstelling van voeding met als doel er financieel beter van te worden, is er sprake van fraude. Manieren om inkopers en consumenten te misleiden zijn voorbeeld: vervanging van een ingrediënt door een goedkoper ingrediënt, verdunning van een vloeistof, het verbergen of namaken van een ingrediënt óf product of onjuiste informatie op het etiket.

Kortom: fraudeurs verkopen opzettelijk een ander of aangepast product, met vaak goedkopere ingrediënten om er financieel van te profiteren.

Risicoproducten

Er zijn bepaalde voedingsproducten met meer risico op fraude. Het gaan dan zoal om:

  • Zuivel
  • Vlees
  • Vis
  • Honing
  • Olijfolie
  • Plantaardige oliën
  • (Alcoholische) dranken
  • Fruit- en groentesappen
  • Kruiden en specerijen

Een risico uit onverwachte hoek

Fraude komt soms uit onverwachte hoek. Onlangs waren veel partijen sesamzaad uit India verontreinigd met ethyleenoxide. Een recall volgde. “Alle ogen waren gericht op het sesamzaad uit India”, vertelt Van der Moolen. “Daarmee was er minder toezicht op sesamzaad dat ergens anders vandaan kwam. Het financiële belang kan maken dat eigenaren van onverkoopbare sesamzaadpartijen het tóch via via proberen te verkopen. Óf hij verkoopt het aan een inkoper elders in de wereld en vanuit daar wordt het doorverkocht aan Europa, waarbij dan niet vermeld wordt dat het sesamzaad oorspronkelijk uit India komt.”

Hij vervolgt: “Er was ineens een extra frauderisico op sesamzaad uit de hele wereld en óók op alle producten waarin sesamzaad is verwerkt. Een mooi voorbeeld van een frauderisico dat je op het eerste oog niet als risico zou classificeren.”

Extra risico’s in coronatijd

Ook de coronatijd werkt fraude in de hand. “Minder inspecties betekent minder zicht op de praktijk. Bedrijven leefden de coronamaatregelen na en ontvingen zo min mogelijk mensen over de vloer. En bedrijven – inclusief de QA-afdeling - hadden hun handen vol aan het beheersen van de risico’s rond COVID-19. Begrijpelijk, maar als we met z’n allen één kant op kijken kan er via de achterdeur van alles gebeuren.”

“Veel bedrijven moesten ook switchen van leverancier, omdat de vaste leverancier tijdelijk niet kon leveren. Of omdat de vaste leverancier in financiële nood kwam en de grenzen opzoekt van de integriteit. Heb je het in de gaten als een leverancier goedkopere grondstoffen inkoopt of iets minder kwaliteitscontroles uitvoert? Als je het de leverancier vraagt, zal hij altijd zeggen dat het goed zit”, vertelt Van der Moolen. “En het kan zeker ook zo zijn dat de leverancier het niet doorheeft als er eerder in de keten iets is gebeurd.”

Voedselfraudepreventie: 4 tips

Het lijkt dus verstandig om kritisch te zijn en extra aandacht te besteden aan voedselfraudepreventie. Wat kunnen producenten en retailers doen om gesjoemel met de herkomst of kwaliteit van grondstoffen en producten te voorkomen? Van der Moolen deelt 4 tips.

  1. Vergroot je kennis over voedselfraude. “Daarmee vergroot je het bewustzijn van wat er kan gebeuren en hoe fraudeurs te werk gaan, bijvoorbeeld via online webinars, nieuwsbrieven of trainingen.”
  2. Voer een vulnerability assessment uit. Tijdens zo’n risicoanalyse neem je jouw grondstoffen onder de loep, en beoordeel je of er nieuwe risico’s zijn ontstaan. “Wat weet je van het land van herkomst? Wat doe je als een grondstof niet meer voorradig blijkt te zijn? Als je switcht van leverancier moeten er mogelijk ook andere beheersmaatregelen genomen worden. En vergeet niet om de beheersmaatregelen die je uitvoert, vast te leggen.”
  3. Staaf de kwaliteit en herkomst die de leverancier belooft met audits en testen. “Waar haalt de leverancier zijn grondstoffen vandaan? Wat weet de leverancier van de keten: kent hij het hele ketenproces, of heeft hij alléén informatie van zijn directe leverancier? Welke beheersmaatregelen heeft hij uitgevoerd? Hoe langer de keten, hoe moeilijker vaak te traceren is bij welke boer de grondstof vandaan komt. Dan is ook het risico op fraude groter. Je kunt bij risicoproducten daarom ook analyses laten uitvoeren om de geografische origine van een product te laten vaststellen. Zo kan je controleren of het land van origine overeenkomt met het land dat in de documenten staat van de leverancier.”
  4. Risico’s opnieuw beoordelen. De frauderisico’s zijn tijdens en na de coronatijd dus hoger. “Ik adviseer daarom om in bijzondere situaties als deze opnieuw te beoordelen waar in de huidige situatie de risico’s liggen. Dat kan anders zijn dan voorheen. Bijvoorbeeld als je producten inkoopt uit een land dat de grenzen had gesloten. Hoe kan het dat de leverancier nog aan deze producten komt?”, vertelt Van der Moolen.

Origine en eigenschappen toetsen

Het is zelfs mogelijk om vast te stellen van welke individuele koe biefstuk komt.”

Veel soorten fraude laten zich dus opsporen aan de hand van analyses in het lab. Zo is het mogelijk om paardenvlees te detecteren of zelfs – aan de hand van een DNA-database – vast te stellen van welke individuele koe een biefstuk komt. Van der Moolen: “Ook van plantaardige producten, zoals specerijen en basmatirijst, kunnen wij beoordelen of deze zuiver zijn.”

“Verder testen we vaak de kwaliteit van koffie, de herkomst van extra vergine olijfolie of de authenticiteit van vruchtensap. We analyseren dan of er geen zonnebloemolie met een kleurtje door de olijfolie is gemengd, of er geen chemisch citroenzuur is toegevoegd aan vruchtensap terwijl er natuurlijk citroenzuur is beloofd en welke vruchten zijn gebruikt. We kunnen ook herleiden of kruiden daadwerkelijk uit Vietnam komen. Waanzinnig wat er allemaal mogelijk is!”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins.

Onderdeel van de collectie

Fraude

Voedselfraude is een groot probleem in de voedingsindustrie en krijgt veel aandacht van autoriteiten over de hele wereld. Hoe kun je fraude herkennen, welke soorten zijn er en wat zeggen wetgever en toezichthouder? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het negende artikel in een serie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.