Onderzoek legt de gevolgen van de COVID-19-maatregelen op voedselveiligheid bloot

Onderzoek legt de gevolgen van de COVID-19-maatregelen op...

Onderzoekers in Groot-Brittannië keken naar de impact van de COVID-19-maatregelen op trends in door voedsel overgebrachte infecties. Zij deden dat met behulp van surveillancegegevens van zes nationale UK Health Security Agency-systemen.

“De grondstofprijzen zijn altijd in beweging, maar zo extreem heb ik nog niet meegemaakt.”

Zoetwarenexpert: 'De grondstofprijzen waren altijd in beweging, maar...

"De economische crisis heeft een enorme impact op de grondstofprijzen, met name suiker, granen en cacao. Dit is niet alleen toe te schrijven aan de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, maar ook aan misoogsten wereldwijd", zegt Ton Baas, directeur van de Dutch Sweets Export Association (DSEA).

Fevia roept op tot samenwerking en overheidssteun om de huidige crises te overleven

Fevia noopt tot samenwerking en overheidssteun: 'Veel bedrijven...

Door de opeenvolgende crises de afgelopen tijd zijn de reserves van veel Belgische voedingsbedrijven op, stelt Fevia. De leden van de brancheorganisatie kijken momenteel angstig uit naar de aanhoudende hoge energieprijzen en de hoge loonkosten. Samenwerkingen tussen bedrijven in de keten en overheidssteun zijn volgens de branchevereniging noodzakelijk om de huidige crisis te boven te komen.

Joris Hermans, directeur Vaess

Afschalen uit China, vetten uit Europa en meerdere alternatieven op...

Door verschillende gebeurtenissen in de wereld, denk aan de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, stijgen de kosten van grondstoffen en ontstaan er tevens grondstoftekorten. Dit stelt ook ingrediëntenleveranciers binnen de voedingsindustrie voor nieuwe uitdagingen. Want hoe kun je met de huidige wereldproblematiek toch nog constante producten leveren? VMT sprak Joris Hermans, directeur bij Nederlandse ingrediëntenleverancier Vaess - Dutch Food Engineers.

Voedingssector luidt noodklok over energiekosten: 'Sommige bedrijven moeten productie stopzetten'

Voedingssector luidt noodklok over energiekosten: 'Sommige bedrijven...

Verschillende brancheverenigingen luiden de noodklok aangaande de stijgende energiekosten voor de voedingssector. Volgens de verenigingen hebben veel voedingsproducenten moeite om hun bedrijven draaiende te houden als gevolg van de snel stijgende kosten en de bijkomende extreme weersomstandigheden.

Autoriteiten geven fouten toe in onderzoek naar listeriose

Autoriteiten geven fouten toe in onderzoek naar listeriose

De autoriteiten in het district Groß-Gerau in Duitsland boden in april 2022 excuses aan voor het onderzoek naar infecties met Listeria monocytogenes door besmette komkommers, waarbij vier mensen ziek werden en een persoon overleed. De uitbraak vond plaats van oktober 2021 tot en met januari 2022.

Webinar terugkijken: 'Meld gevolgen verwerking en etikettering van alternatieve grondstoffen bij ons'

Webinar terugkijken: 'Meld gevolgen verwerking en etikettering van...

De impact van de huidige grote wereldgebeurtenissen zoals de oorlog in Oekraïne, de pandemie en klimaatverandering is groot op de grondstoffenmarkt. Wat betekent het kiezen van een alternatieve grondstof of aanvoerketen voor je product? Hoe ga je om met etikettering? Bekijk het VMT-webinar hierover terug in dit artikel.

Zwanenberg sluit Struik fabriek vanwege kostenstijgingen

Zwanenberg sluit Struik fabriek vanwege kostenstijgingen

Zwanenberg Food Group wil haar productielocatie van onder meer Struik knakworsten en soepen in Voorthuizen per 2023 sluiten. Het bedrijf ziet zich door kostenstijgingen gedwongen om kosten te besparen. Het bedrijf zegt zoveel mogelijk medewerkers te willen behouden. CNV Vakmensen pleit voor een goed sociaal plan.

Het blijkt dat door deze onderbezetting bij de overheid er meer smokkelwaar zoals drugs werden vervoerd in de voedseltransport.

Food & supply chain: dit zijn de risico's en trends

KENNISPARTNER - Door disrupties in de supply chain ontstaan nieuwe uitdagingen op gebied van voedselveiligheid en voedselfraude. Wat betekenen deze risico's voor de Nederlandse supply chain? BSI biedt vanuit onderzoek handvatten om de organisatorische weerbaarheid van voedingsmiddelenbedrijven te vergroten.

'Aanpassing afzetprijzen hard nodig nu marges onder druk staan'

'Aanpassing afzetprijzen hard nodig nu marges onder druk staan'

Het producentenvertrouwen in de voedingsindustrie was ook in januari ver onder het niveau van de totale industrie. Volgens Ceel Elemans, sector specialist food bij ING sector banking, moeten producenten heldere prijs- en communicatieafspraken hanteren. "De marges blijven in 2022 onder druk staan."