Certima B.V.
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: R&D.
De mate van bewerking van voedingsmiddelen is al een paar jaar een onderwerp van discussie. Dat betekent dat het ook bij productontwikkelaars terecht komt. Hoe spelen ze daarop in? In dit overzicht vertellen 4 productontwikkelaars over hun aanpak.
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van maart: Crisp introduceert dagvers gebakken desembrood van Jordy's Bakery, Cornet introduceert lichtere blond variant en Starbucks introduceert lentemenu met lavendelsmaken.
Retailers, groothandels en A-merken hebben in lijn met NAPV-doelstellingen nieuwe afspraken gemaakt om zout te reduceren in vleesvervangers.
Minder toevoegingen, meer herkenbare ingrediënten: dat was de uitdaging bij de ontwikkeling van Vivera's nieuwe Protein Bites. Hoe zorg je voor een optimale smaak, binding en textuur zonder gangbare hulpstoffen als methylcellulose of gehydrateerde soja-eiwitten?
Tegenwoordig kijken consumenten steeds vaker op social media voor kookinspiratie. Op TikTok en Instagram vind je binnen no time de smakelijkste maaltijden en nieuwste foodtrends, gebracht door influencers. Wellicht promoten influencers ook jouw product. Waar moet je als levensmiddelenbedrijf op letten bij het inschakelen van influencers?
De Nederlandse startup Vivici produceert wei-eiwit via precisiefermentatie. CCO Simon Penfold en CTO Marcel Wubbolts vertellen over de voordelen van de verbinding met oprichters dsm-firmenich en Fonterra, en de potentie van hybride producten.
Albert Heijn maakt bekend de Nutri-Score op het hele assortiment te plaatsen, nu ook op de A-merken. Dit is een van de maatregelen die ze nemen om klanten meer gezonde voeding te laten eten.
"De voedingsmiddelenindustrie is wel effectief, maar niet efficiënt", aldus hoogleraar Levensmiddelenproceskunde Remko Boom van de WUR (Wageningen University & Research). Boom ontwikkelt met zijn onderzoekgroep dan ook methoden, zoals milde scheiding, om levensmiddelen duurzamer en efficiënter te maken.
Ultrabewerkt, bewerkt, onbewerkt: de mate van bewerking van voedingsmiddelen staat de laatste jaren in de spotlight. Op 26 maart 2025 organiseert VMT een - voor abonnees gratis - webinar over dit actuele onderwerp.
Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: Arla Foods Ingredients introduceert toolkit voor eiwitrijke desserts, Pinsa bloem mix voor bakkerijproducten en plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten.
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van februari: Regeneratief geteelde 'No Shit' groenten, 'Het meest Brabantse worstenbroodje' en plantaardige Soygurts en Ice Coffees.
Nestlé introduceert drie chocoladerepen in de smaken Double Chocolate, Hazelnut en Salted Caramel. De KitKat Tablets worden geproduceerd in een nieuwe fabriek in Bulgarije. De producent vertelt aan VMT over het ontwikkelingsproces en de nieuwe productielijn.