Mark Jolink, Octrooigemachtigde Life Sciences/Octrooibureau EP&C Patent Attorneys.

Waarom foodproducenten biotech zo keihard nodig hebben (podcast)

De foodsector zet zichzelf 1-0 achter als Europa vast blijft houden aan de zware regelgeving rondom biotech gewassen. Met veelbelovende technieken zoals CRISPR-Cas bestaat de potentie om voedselschaarste uit de wereld te helpen en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen drastisch te reduceren.

Dit zijn 10 wettelijke aspecten om rekening mee te houden als startup in de food industrie

10 belangrijke wettelijke aandachtspunten voor startups in de...

Als nieuwe startup in de voedingsindustrie komt er veel op je af. Hoe ga je als startup om met voedselveiligheid en houdbaarheid? Welke wetgeving is van toepassing? Is je product een novel food? En waar moet je rekening mee houden bij opschaling? In dit artikel enkele aandachtspunten die voor de meeste food-startups van belang zijn.

Genieten, goedkoop en goed voor gezondheid: dit willen consumenten volgens Mintel van foodproducenten in 2023

Genieten, goedkoop en goed voor gezondheid: dit willen consumenten...

Na corona, de oorlog in Oekraïne, inflatie, de klimaatcrisis en stijgende grondstofprijzen zoeken consumenten twee dingen in food: genieten om te ontsnappen aan de crises, maar ook betaalbare voeding die hun realiteit weergeeft. Daarnaast is ook gezondheid na corona nog steeds belangrijk. Hoe kunnen foodbedrijven hierop inspelen? Mintel formuleert de volgende 8 trends:

De 20 best gelezen verhalen op VMT in 2022

De 20 best gelezen verhalen op VMT in 2022

2022 was een roerig jaar voor de voedingsindustrie. Van het einde van de coronapandemie naar de oorlog in Oekraïne, grondstoffenonzekerheid, onduidelijkheid over handhaving door NVWA, Salmonella en Listeria-cases, een liegende zoetstoffenleverancier en gedoe tussen GFSI en IFS... In dit artikel een opsomming van de 20 best gelezen artikelen op VMT dit jaar.

Young R&D: 'Hoe geef ik aandacht aan de innovaties die er echt toe doen?'

Young R&D: 'Hoe geef ik aandacht aan de innovaties die er echt toe...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten. 

Foodbeurs SIAL 2022: een recap van VMT

Foodbeurs SIAL 2022: een recap van VMT

Foodbeurs SIAL in Parijs (15-19 oktober) trok 265.000 bezoekers uit alle landen van de wereld. Er waren 7.000 exposanten uit 127 landen vertegenwoordigd. VMT was ook aanwezig: een overzicht van onze trendspotters.

Bakery-trends spotten op foodbeurs SIAL: een overzicht

Bakery-trends spotten op foodbeurs SIAL: een overzicht

Een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen van de wereld is het: de SIAL in Parijs. Ook is er bijna een hele hal gewijd aan bakery-producten. VMT zette wat trends op een rij en maakte ook nog een korte podcast met Van Strien Banketbakkers.

Ondertussen in de Europese supermarkten: interessante assortimentstrends op een rij

Ondertussen in de Europese supermarkten: interessante...

Als er wijzigingen zijn in het assortiment van de verschillende supermarkten, dan gebeurt dat vaak relatief stilzwijgend. Zeker als het om private label gaat. Huismerkenbeurs PLMA zette wat observaties in Europese assortimenten op een rijtje.

Wereldwijde foodtrends: gezondheid belangrijk, maar eten moet vooral een lekker pleziertje blijven

Wereldwijde foodtrends: gezondheid belangrijk, maar eten moet vooral...

In aanloop van een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld heeft de Franse SIAL weer een aantal wereldwijde foodtrends op een rij gezet. Trends als gezondheid, duurzaamheid en gemak blijven belangrijk, maar het eetplezier blijft toch altijd het allerbelangrijkste voor de consument. Plantaardig is aan een significante opmars bezig. In dit artikel wat trends op een rij.

Vleesvervangers niet langer weggehoond, maar zet stappen naar meer mainstream en culinair

Vleesvervangers niet langer weggehoond, maar zet stappen naar meer...

Plantaardige eiwitten en vleesvervangers zijn niet meer zijn weg te denken. Sterker nog, veel traditionele vleesbedrijven zijn een plantaardige tak gestart. Drie jaar na de vorige editie van de vleesbeurs IFFA is dat ook op de beursvloer in Frankfurt duidelijk merkbaar. Standhouders nemen in de 'plantaardige hal' een prominente plek in en laten zien dat het niet langer draait om 'een vervanger van'. Gerechten met plantaardige eiwitten worden meer mainstream en zelfs op culinaire wijze gepresenteerd. VMT gaat in dit artikel op een aantal belangrijke innovaties en trends wat dieper in.