De 20 best gelezen verhalen op VMT in 2022

De 20 best gelezen verhalen op VMT in 2022

2022 was een roerig jaar voor de voedingsindustrie. Van het einde van de coronapandemie naar de oorlog in Oekraïne, grondstoffenonzekerheid, onduidelijkheid over handhaving door NVWA, Salmonella en Listeria-cases, een liegende zoetstoffenleverancier en gedoe tussen GFSI en IFS... In dit artikel een opsomming van de 20 best gelezen artikelen op VMT dit jaar.

#1 | IFS maar liefst drie maanden geschorst door GFSI

12 december 2022 | De certificeringswereld staat op haar kop nu GFSI de erkenning van IFS heeft ingetrokken. De relatie tussen de twee partijen staat op zeer gespannen voet. IFS mag bezwaar aantekenen, maar op dit moment hebben audits die uitgevoerd worden tussen 8 december en 8 maart geen geldigheid.

#2 | Blog: Oplopend tekort aan meststoffen verergert voedselcrisis

29 augustus 2022 | De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft directe gevolgen voor de prijzen van gas en verschillende grondstoffen. Na de prijsverhogingen en grondstoftekorten als gevolg van de coronacrisis, krijgen voedselproducenten nu te maken met extra verhogingen en tekorten door de oorlog in Oekraïne.

#3 | Olam en NVWA over ‘gifkoekjes’: ‘Er is onjuiste informatie gedeeld’

19 december 2022 | Olam Food Ingredients (Ofi) voegt geen giftig ammoniak toe aan haar cacaopoeder. Ook stoot de fabriek niet al jaren teveel ammoniak uit. Zo reageren Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, Olam Food Ingredients en NVWA op het landelijk nieuws hierover van afgelopen week. VMT zette de reacties op een rij.

Olam, de NVWA en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied reageren op de berichten rondom de 'gifkoekjes'
Olam, de NVWA en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied reageren op de berichten rondom de 'gifkoekjes'

#4 | Oekraïne is meer dan een ‘graanschuur’: dit betekent het land voor de voedingsindustrie

3 maart 2022 | Het conflict tussen Rusland en Oekraïne zorgt voor veel zorgen en onduidelijkheden in de voedingsindustrie. Maar welke grondstoffen en voedingsmiddelen komen er precies uit Oekraïne? Wat betekent Oekraïne voor de voedingsindustrie? VMT brengt het in kaart.

#5 | Onrust over handhaving NVWA op beheersing grondstofgevaren: GSFI-certificaat leverancier onvoldoende

15 november 2022 | Bij een aantal voedselverwerkers is onrust en boosheid ontstaan over handhaving door de NVWA op de beheersing van grondstofgevaren. Meerdere visbedrijven kregen al schriftelijke waarschuwingen of boetes. Een GFSI-erkend certificaat van een toeleverancier volstaat voor de toezichthouder niet om grondstoffen afdoende te borgen.

Foto is gemaakt bij Spakenburg Paling. Foto is puur illustratief en bedrijf heeft niets met de inhoud van het artikel te maken (red.)
(Foto: Robin Britstra).
Foto is gemaakt bij Spakenburg Paling. Foto is puur illustratief en bedrijf heeft niets met de inhoud van het artikel te maken (red.) (Foto: Robin Britstra).

#6 | Belgische fabriek Ferrero moet sluiten, alle Kinder-chocolade moet uit Belgische schappen

8 april 2022 | De Belgische autoriteiten hebben een fabriek van Ferrero, producent van Kinder-chocolade, gedwongen te sluiten wegens de salmonella-uitbraak. De FAVV trekt de toelating van het bedrijf in het Zuid-Belgische Aarlen in. Alle Kinder-producten uit deze fabriek moeten uit de schappen worden gehaald ongeacht lotnummer of vervaldatum.

#7 | Zoetstof lijkt te mooi om waar te zijn: 'Deze startup stapelt leugen op leugen'

18 mei 2022 | Als je als R&D’er op zoek bent naar een vervanger voor suiker of een nieuw clean label-ingrediënt, stel je er dan zeker van dat je met betrouwbare partijen werkt. Test en doe onderzoek. Zeker als een ingrediënt te mooi lijkt om waar te zijn. Dat is de pijnlijke les uit het volgende verhaal.

Startup Fooditive zegt een zoetstof zonder calorieën te maken uit fruitreststromen, maar is dit ook zo?
Startup Fooditive zegt een zoetstof zonder calorieën te maken uit fruitreststromen, maar is dit ook zo?

#8 | Cressen-keizer Rob Baan trekt van leer: ‘Voedingsindustrie wordt steeds gewetenlozer’

20 juli 2022 | Voedingsmiddelenproducenten doen naar eigen zeggen hun best om lekkere en gezonde producten te maken. Toch is er volgens Rob Baan, oprichter en eigenaar van Koppert Cress, nog heel veel verbetering nodig. In dit artikel geeft Baan zijn ongecensureerde visie op de industrie. “Er zit een partijtje gestapelde narigheid bij elkaar in die producten.”

Rob Baan over de voedingsindustrie: "Er zijn afspraken gemaakt over minder zout, daar doet men niks mee."
Rob Baan over de voedingsindustrie: "Er zijn afspraken gemaakt over minder zout, daar doet men niks mee."

#9 | IFS-baas verbolgen over schorsing: 'GFSI nagelt ons onterecht aan schandpaal'

14 december 2022 | Het nieuws over de schorsing van IFS door GFSI kwam voor Stephan Tromp, Managing Director van IFS, afgelopen week als een donderslag bij heldere hemel. In een uitgebreid interview met VMT belicht hij zijn kant van de zaak en benadrukt: "De schorsing heeft niets met voedselveiligheid of integriteit te maken." En: "IFS-certificaten, ook uitgegeven tijdens de schorsing, zijn en blijven geldig."

Stephan Tromp, Managing Director IFS.
Stephan Tromp, Managing Director IFS.

#10 | 3 doden door besmette gerookte vis

16 augustus 2022 | Half juni 2022 maakte de Food Standards Agency (FSA) bekend dat in Groot-Brittannië niet alleen achttien mensen ziek werden door het eten van met Listeria monocytogenes besmette gerookte vis, maar dat ook drie mensen hierdoor overleden.

#11 | Onderzoek omroep Max: misleiding met port wijnen

14 januari 2022 | De leeftijd van port wijnen in de Nederlandse schappen klopt vaak niet. Dat meldt het omroep Max in het programma Meldpunt na eigen onderzoek. Onderzoek naar 10 en 20 jaar oude Tawny ports bevatten in de helft van de gevallen te jonge port en enkele flessen bevatten sporen van synthetische alcohol.

#12 | NVWA handhaaft tijdelijk niet op foutieve etiketten door tekorten zonnebloemolie

6 april 2022 | Door het dreigende tekort van onder andere zonnebloemolie moeten voedselproducenten op zoek naar alternatieven. Het vermelden van deze alternatieve ingrediënten op etiketten heeft heel wat voeten in de aarde. Om die reden vroegen de FNLI, MVO en het CBL om tijdelijke versoepelingen in de etiketteringswetgeving. VMT deed navraag bij de brancheverenigingen en het ministerie van VWS. Update: VWS publiceert voorlopige afspraken.

CBL: Supermarkten beperken verkoop zonnebloemolie
CBL: Supermarkten beperken verkoop zonnebloemolie

#13 | Kwaliteitsdirecteur Barry Callebaut vertrekt week na salmonellabesmetting

11 juli 2022 | Pablo Perversi, verantwoordelijk voor duurzaamheid, innovatie en kwaliteit bij Barry Callebaut, stapt op. Pablo Perversi, chief innovation, sustainability & quality officer, heeft beslist om zijn carrière elders voort te zetten, zo vermeldt het persbericht van het concern.

#14 | Dit zijn de 12 belangrijkste wijzigingen in het Warenwetbesluit op gebied van THT & TGT

1 juli 2022 | Per juli 2022 treden een aantal wijzigingen in werking op gebied van gebruik van THT en TGT en het gebruik van het waarschuwingsetiket voor pluimveevlees. VMT dook in de wetgeving en zet de wijzigingen overzichtelijk op een rij.

#15 | Zo kijkt NVWA naar Infoblad 85 (tips en video)

8 juni 2022 | Ook in 2022 zijn er nieuwe wijzigingen in Infoblad 85. Welke wijzigingen zijn dat? Hoe kijkt de NVWA naar Infoblad 85? Tijdens deze lezing leer je alles over Infoblad 85.

Paul in 't Veld, NVWA.
Paul in 't Veld, NVWA.

#16 | Nutri-Score: dit zijn de voorgestelde wijzigingen voor het algoritme

17 augustus 2022 | De afgelopen tijd boog een wetenschappelijk comité zich over de eventuele benodigde aanpassingen van het algoritme achter de Nutri-Score. Het comité publiceerde het eindverslag met daarin de voorgestelde wijzigingen voor het algoritme. VMT dook in het lijvige verslag en zet de belangrijkste conclusies en voorgestelde wijzigingen op een rij.

#17 | FDA vindt vijf stammen Cronobacter sakazakii in babyvoeding fabriek Abbott

7 april 2022 | De inspectie van de babyvoeding fabriek van Abbott in het Amerikaanse Sturgis laat vijf positieve monsters zien voor Cronobacter sakazakii. Deze zijn afkomstig van vijf verschillende stammen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) deed dit onderzoek na meldingen van ziekte en overlijden in verband met de zuigelingenvoeding van het bedrijf die in februari werd terug geroepen.

#18 | PeelPioneers opent grootste schillenfabriek EU: ‘Het is een grondstof, geen reststroom’

7 januari 2022 | Scale-up PeelPioneers opende recentelijk de grootste schillenfabriek van Europa in Den Bosch. De scale-up maakt functionele voedselingrediënten van weggegooide sinaasappelschillen. VMT ging langs, nam een kijkje in de nieuwe fabriek en sprak met medeoprichter Bas van Wieringen en zakenpartner Noud van Stekelenburg van FI&S.

#19 | Food in totale verwarring: wat is nu de echte reden achter schorsing IFS door GFSI?

13 december 2022 | Van kwaliteitsmanagers bij producenten en retailers tot consultants, voedselveiligheidsexperts en zelfs toezichthouder NVWA: er is grote verwarring. Iedereen breekt zich het hoofd over de werkelijke reden achter de schorsing van IFS door GFSI. Die reden doet ertoe, want het heeft grote impact op het vertrouwen in de foodketens in de certificeringen wereldwijd.

#20 | Zo implementeer je een voedselveiligheidscultuur. Dit zijn 8 tips (video)

22 november 2022 | Het is al enige tijd bekend dat een voedselveiligheidscultuur essentieel is om levensmiddelenproductie veilig uit te voeren om veilige levensmiddelen te hebben. Er bestaat echter geen voorgeschreven methode om tot een voedselveiligheidscultuur in een bedrijf te komen. In dit artikel een aantal bruikbare adviezen op een rij.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een fotoreportage vastgelegd.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe eiwitbronnen?

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe...

De Gezondheidsraad adviseert Nederlanders 60 procent plantaardige eiwitten te eten en 40 procent dierlijke eiwitten. De eiwittransitie is nodig om de ecologische voetafdruk te verkleinen. De overheid verwacht van voedingsbedrijven dat zij deze verandering ketenbreed uitdragen. Bedrijven zijn volop bezig met productinnovaties en eiwitalternatieven, maar hoe zorg je ervoor dat deze nieuwe eiwitbronnen van hoge kwaliteit zijn?

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar"

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de...

Foodwatch Frankrijk en onderzoeksbureau Bloom analyseerden de kwikgehaltes van tonijn uit blik. De metaalgehaltes in vis zijn verontrustend, vinden de organisaties. Maar ook levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer geeft na een vraag van VMT aan zich zorgen te maken hierover.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl, mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo en koperen deeltjes in farmersalade Johma.

Foto: Pixabay

Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.