Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland was verledenjaar wederom de grootste bierexporteur van de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de handel in bier. Het bureau vergeleek ook de export van bevroren aardappelproducten zoals friet en chocolade. Nederland exporteerde vorig jaar voor 2 miljard euro aan bier. Dat was meer dan België, dat in 2023 voor 1,7 miljard euro aan bier exporteerde.

“We werken in de origine landen nauw samen met cacaoboeren om de ‘beste’ cacaobonen in te kunnen kopen. Zo zorgen we ervoor dat onze chocolade een geweldige smaak heeft.”

'Kwaliteitspremie en de chocoladebonus zijn tot 5 maanden extra...

Belcolade wil in 2025 koolstofneutraal produceren, maar voor de chocoladefabrikant houdt duurzaamheid meer dan dat in. "We hebben de ambitie om het aantal cacaoboeren in ons Cacao-Trace duurzaamheidsprogramma met 25% per jaar verder te laten groeien tot 25.000 in 2025. Tegelijkertijd behouden we de kwaliteitsnormen van onze cacao", zegt Youri Dumont.

Ferrero vindt opnieuw Salmonella in hun Belgische productielocatie

Ferrero vindt opnieuw Salmonella in hun Belgische productielocatie

Ferrero informeerde de Belgische autoriteiten eind juni 2023 dat ze opnieuw Salmonella hadden aangetroffen in de productielocatie in Aarlen in België die betrokken was bij de grote uitbraak van salmonellose in 2022.

“De grondstofprijzen zijn altijd in beweging, maar zo extreem heb ik nog niet meegemaakt.”

Zoetwarenexpert: 'De grondstofprijzen waren altijd in beweging, maar...

"De economische crisis heeft een enorme impact op de grondstofprijzen, met name suiker, granen en cacao. Dit is niet alleen toe te schrijven aan de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, maar ook aan misoogsten wereldwijd", zegt Ton Baas, directeur van de Dutch Sweets Export Association (DSEA).

3 lessen die we kunnen trekken uit besmette chocolade in 2022

3 lessen die we kunnen trekken uit besmette chocolade in 2022

In 2022 vond een uitbraak plaats door met Salmonella Typhimurium besmette chocolade. Vele honderden consumenten werden ziek. De producent was de multinational Ferrero. Er was vorig jaar ook een grote wereldwijde recall van met Salmonella Tennessee besmette chocolade geproduceerd door Barry Callebaut.

De teams in de grootste chocoladefabriek ter wereld hebben de afgelopen jaren enorme inspanningen geleverd om van de fabriek een ‘smart factory’ te maken.

'Factory of the Future' Barry Callebaut duikt diep in data-analyse

'De operators krijgen tijdens het productieproces in realtime zicht op de data van de machines waarmee ze werken', vertelt digital innovation manager Bram Van Genabet van Barry Callebaut in een interview met VMT. 'Dit zorgt voor zo efficiënt mogelijke processen. Vandaag collecteren we de meeste data van onze machines. Zeven jaar geleden werd er heel weinig data gecapteerd.'

De 20 best gelezen verhalen op VMT in 2022

De 20 best gelezen verhalen op VMT in 2022

2022 was een roerig jaar voor de voedingsindustrie. Van het einde van de coronapandemie naar de oorlog in Oekraïne, grondstoffenonzekerheid, onduidelijkheid over handhaving door NVWA, Salmonella en Listeria-cases, een liegende zoetstoffenleverancier en gedoe tussen GFSI en IFS... In dit artikel een opsomming van de 20 best gelezen artikelen op VMT dit jaar.

Duurzaamheid troef bij Chocolatier Vandenbulcke. De familiale kmo ondertekende het Beyond Chocolate Charter

Chocolatier Vandenbulcke ondertekent Beyond Chocolate Charter

Chocolatier Vandenbulcke ondertekende het Beyond Chocolate Charter, het duurzaamheidsprogramma van de chocoladesector dat gesteund wordt door de Belgische overheid. De duurzame, upcycled praline 'Cabosse' is nu te verkrijgen in de supermarkt.

Weer Ferrero-chocolade uit het schap gehaald bij Jumbo om salmonella

Weer Ferrero-chocolade uit het schap gehaald bij Jumbo om salmonella

Supermarktketen Jumbo roept een Kinder-product van Ferrero terug. Het gaat om Schokobons die in april van dit jaar al werden teruggehaald omdat de chocolaatjes salmonella-infecties kunnen veroorzaken. Het product heeft als uiterste houdbaarheidsdatum 5 oktober 2022 maar is "helaas alsnog uitgeleverd aan een beperkt aantal winkels".

Albert Heijn in nauw overleg met Callebaut: Delicata chocoladeletters op tijd in het schap

Albert Heijn in nauw overleg met Callebaut: Delicata chocoladeletters...

Op dit moment is de productie van de chocoladeletters van Albert Heijn nog niet begonnen vanwege de salmonella besmetting in de fabriek van Barry Callebaut. Toch verwacht de supermarkt niet dat er lege schappen zullen zijn met Sinterklaas.