'Duurder voer en vogelgriep blijven prijs eieren stuwen'

'Duurder voer en vogelgriep blijven prijs eieren stuwen'

De prijs van eieren stijgt fors en blijft nog een tijd hoog als gevolg van duurder voer en vogelgriep.

De gemiddeld prijs van eieren lag begin deze maand 21 procent hoger in de supermarkt (exclusief Lidl en Aldi) dan in dezelfde maand in 2021, becijfert marktonderzoeksbureau IRI, melden RTL Nieuws en Distrifood.De prijs van eieren groeit sneller dan die van een gemiddeld mandje boodschappen. In november bedroeg de inflatie namelijk 9,9 procent.

Gestegen vraag

Nadat de vraag naar eieren daalde tijdens de coronaperiode ligt deze nu weer op pre-pandemieniveau. Daar komt bij dat meer mensen eieren kopen rond de kerstdagen, legt econoom Peter van Horne aan Wageningen University & Research uit. ‘Rond de zomer gaan we op vakantie en met kerst bakken we juist meer, waar vaak eieren voor nodig zijn.’ Fabrikanten voeren de prijs ook op. Koekjesmakers en mayonaisefabrikanten hebben ongeacht de kosten eieren nodig om te produceren. De vraag stijgt terwijl het aanbod van de producten juist daalt door de vogelgriep die huishoudt in Europa. Uit voorzorg ruimden ook Nederlandse boeren legkippen, waardoor er minder eieren beschikbaar zijn, aldus de econoom. Vomar verontschuldigt zich met een kaartje op het schap voor de hoge prijzen: ‘Helaas zijn wij genoodzaakt een deel van de stijgende kosten door te bereken.’

Supermarkten compenseren niet alles

Supermarkten vergoeden niet alle gestegen kosten, zoals die van energie en veevoer, volledig, reageert Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (Nepluvi). Hierdoor laten sommige kippenboeren hun stallen tijdelijk leeg staan. Voor hen is dat financieel gunstiger, omdat ze anders verlies draaien, aldus Oplaat. Vooral de hoge kosten van kippenvoer, die tweederde van hun kosten uitmaken, speelt de pluimveehouders parten. De prijs hiervan steeg sinds de oorlog in Oekraïne met de helft.

Experts: Prijs eieren blijft ook in 2023 hoog

Zowel econoom Van Horne als pluimveevoorman Oplaat voorzien dat de prijs van eieren voorlopig nog hoog blijft. Want na Kerstmis is ook Pasen snel in aantocht, een periode waarin de vraag naar eieren ook hoog is, aldus Van Horne. Oplaat waarschuwt voor een tekort aan graan uit Oekraïne om te verwerken in kippenvoer. Het is afwachten hoe de graanoogsten in augustus en september zijn in met name Frankrijk en Oekraïne, gaat Oplaat verder. Als er in Frankrijk een droge zomer is, zoals afgelopen jaar, dan is er een groot probleem. Het eind van de hoge eierprijzen is nog niet in zicht.

Bron: Distrifood en RTL Nieuws

Alternatief voor zuivel

Zal lokale soja yoghurteters over de streep trekken? Jumbo en De...

De Nieuwe Melkboer ontwikkelde een plantaardige yoghurtvariatie waarin ze onder andere de hele - in Nederland geteelde- sojaboon gebruiken. Jumbo legt het in meer dan 300 winkels in de schappen onder het huismerk Jumbo met het label 'Direct van de Boerderij'. Dit product raakt alle trends aan: lekker, Nutri-Score A, eiwit- en vezelrijk en lokaal geproduceerd. Hoe dat tot stand is gekomen, vertelt Menno Wigtman van Jumbo aan VMT. En Tom Grobben van De Nieuwe Melkboer vertelt over de productontwikkeling.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Bedrijfsovername

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Vrumona neemt GiG Drinks over

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Vrumona neemt GiG Drinks over, The New Originals Company neemt SoFine over en Plukon Food Group neemt Grupo Avícola Hidalgo over.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Lidl

Lidl omarmt 'planetary health diet' van WNF en schroeft verkoopdoel...

Lidl omarmt in alle 31 landen waar zij actief het 'planetary health diet'. Dat betekent dat ze verkoopdoelstellingen op volkoren, plantaardige eiwitten en groente en fruit.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Botulisme

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Contaminanten

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Een Carrefour in België (foto: Shutterstock).
België

Belgische voedingsproducenten kunnen samen met supermarkten gezonde...

Supermarkten en voedingsproducenten zijn gezamenlijk in staat om consumenten aan te sporten om gezondere voeding te kopen. Dit blijkt uit een experiment van Be4Life, het onderzoekscentrum van de Universiteit Gent, in samenwerking met de sectorfederaties Fevia en Comeos, en bedrijven uit de voedingsindustrie en de retailhandel.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Ontwikkelingen in stevia: niet alleen meer reb A en niet alleen meer extractie
  2. Zo gebruiken 2 foodbedrijven elektrificatie om te verduurzamen
  3. Boermarke: 'Met plantaardig blokje kaas in salade pak je ook de veganist mee'
  4. Zuivelreus wil 'klimaatneutraal' worden: na transport en productie nu boeren aan de beurt
  5. Those Vegan Cowboys: 'eerste 'echte' kaas gemaakt zonder dieren'
  6. Zo werkt supermarktketen Lidl aan duurzaamheid
  7. Startup fermenteert reststromen tomatensaus, appelsap en bier: 'We kunnen een keur aan reststromen verwerken'
  8. Aantal voedseluitbraken in EU stijgt, maar nog onder pre-corona niveau
  9. Young QA: Hoe houd je de regie over je eigen kwaliteitssysteem bij toenemende klantenaudits?
  10. Dit gebeurde er in 2022 in wetgeving in de voedingsindustrie
  1. Zo zit het met de benaming van gecultiveerd vlees in vier EU lidstaten met veel vleeseters
  2. Handig overzicht: deze artikelen helpen je bij levensmiddelenwetgeving
  3. ABN Amro: zo kunnen plantaardige varianten voor vlees en zuivel verder groeien
  4. Olam en NVWA over 'gifkoekjes': 'Er is onjuiste informatie gedeeld'
  5. Ice Tea van Jumbo 'meest misleidende product van 2022': 'In april 2023 ligt nieuwe verpakking in de schappen'
  6. Voor abonneesDe nieuwe BRCGS en IFS, wat brengen zij ons?
  7. Voor abonneesUpdate NVWA Handboek Regelgeving: 5 belangrijkste wijzigingen
  8. Nieuwe verdachte aangehouden door NVWA-IOD in onderzoek illegale afslankpillen
  9. GFSI: 'IFS heeft gedetailleerde motivering voor schorsing gekregen'
  10. 19 projecten moeten Vlamingen aan de plantaardige eiwitten krijgen