De gemiddeld prijs van eieren lag begin deze maand 21 procent hoger in de supermarkt (exclusief Lidl en Aldi) dan in dezelfde maand in 2021, becijfert marktonderzoeksbureau IRI, melden RTL Nieuws en Distrifood.De prijs van eieren groeit sneller dan die van een gemiddeld mandje boodschappen. In november bedroeg de inflatie namelijk 9,9 procent.
Gestegen vraag
Nadat de vraag naar eieren daalde tijdens de coronaperiode ligt deze nu weer op pre-pandemieniveau. Daar komt bij dat meer mensen eieren kopen rond de kerstdagen, legt econoom Peter van Horne aan Wageningen University & Research uit. ‘Rond de zomer gaan we op vakantie en met kerst bakken we juist meer, waar vaak eieren voor nodig zijn.’ Fabrikanten voeren de prijs ook op. Koekjesmakers en mayonaisefabrikanten hebben ongeacht de kosten eieren nodig om te produceren. De vraag stijgt terwijl het aanbod van de producten juist daalt door de vogelgriep die huishoudt in Europa. Uit voorzorg ruimden ook Nederlandse boeren legkippen, waardoor er minder eieren beschikbaar zijn, aldus de econoom. Vomar verontschuldigt zich met een kaartje op het schap voor de hoge prijzen: ‘Helaas zijn wij genoodzaakt een deel van de stijgende kosten door te bereken.’
Supermarkten compenseren niet alles
Supermarkten vergoeden niet alle gestegen kosten, zoals die van energie en veevoer, volledig, reageert Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (Nepluvi). Hierdoor laten sommige kippenboeren hun stallen tijdelijk leeg staan. Voor hen is dat financieel gunstiger, omdat ze anders verlies draaien, aldus Oplaat. Vooral de hoge kosten van kippenvoer, die tweederde van hun kosten uitmaken, speelt de pluimveehouders parten. De prijs hiervan steeg sinds de oorlog in Oekraïne met de helft.
Experts: Prijs eieren blijft ook in 2023 hoog
Zowel econoom Van Horne als pluimveevoorman Oplaat voorzien dat de prijs van eieren voorlopig nog hoog blijft. Want na Kerstmis is ook Pasen snel in aantocht, een periode waarin de vraag naar eieren ook hoog is, aldus Van Horne. Oplaat waarschuwt voor een tekort aan graan uit Oekraïne om te verwerken in kippenvoer. Het is afwachten hoe de graanoogsten in augustus en september zijn in met name Frankrijk en Oekraïne, gaat Oplaat verder. Als er in Frankrijk een droge zomer is, zoals afgelopen jaar, dan is er een groot probleem. Het eind van de hoge eierprijzen is nog niet in zicht.
Bron: Distrifood en RTL Nieuws