'Duurder voer en vogelgriep blijven prijs eieren stuwen'

'Duurder voer en vogelgriep blijven prijs eieren stuwen'

De prijs van eieren stijgt fors en blijft nog een tijd hoog als gevolg van duurder voer en vogelgriep.

De gemiddeld prijs van eieren lag begin deze maand 21 procent hoger in de supermarkt (exclusief Lidl en Aldi) dan in dezelfde maand in 2021, becijfert marktonderzoeksbureau IRI, melden RTL Nieuws en Distrifood.De prijs van eieren groeit sneller dan die van een gemiddeld mandje boodschappen. In november bedroeg de inflatie namelijk 9,9 procent.

Gestegen vraag

Nadat de vraag naar eieren daalde tijdens de coronaperiode ligt deze nu weer op pre-pandemieniveau. Daar komt bij dat meer mensen eieren kopen rond de kerstdagen, legt econoom Peter van Horne aan Wageningen University & Research uit. ‘Rond de zomer gaan we op vakantie en met kerst bakken we juist meer, waar vaak eieren voor nodig zijn.’ Fabrikanten voeren de prijs ook op. Koekjesmakers en mayonaisefabrikanten hebben ongeacht de kosten eieren nodig om te produceren. De vraag stijgt terwijl het aanbod van de producten juist daalt door de vogelgriep die huishoudt in Europa. Uit voorzorg ruimden ook Nederlandse boeren legkippen, waardoor er minder eieren beschikbaar zijn, aldus de econoom. Vomar verontschuldigt zich met een kaartje op het schap voor de hoge prijzen: ‘Helaas zijn wij genoodzaakt een deel van de stijgende kosten door te bereken.’

Supermarkten compenseren niet alles

Supermarkten vergoeden niet alle gestegen kosten, zoals die van energie en veevoer, volledig, reageert Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (Nepluvi). Hierdoor laten sommige kippenboeren hun stallen tijdelijk leeg staan. Voor hen is dat financieel gunstiger, omdat ze anders verlies draaien, aldus Oplaat. Vooral de hoge kosten van kippenvoer, die tweederde van hun kosten uitmaken, speelt de pluimveehouders parten. De prijs hiervan steeg sinds de oorlog in Oekraïne met de helft.

Experts: Prijs eieren blijft ook in 2023 hoog

Zowel econoom Van Horne als pluimveevoorman Oplaat voorzien dat de prijs van eieren voorlopig nog hoog blijft. Want na Kerstmis is ook Pasen snel in aantocht, een periode waarin de vraag naar eieren ook hoog is, aldus Van Horne. Oplaat waarschuwt voor een tekort aan graan uit Oekraïne om te verwerken in kippenvoer. Het is afwachten hoe de graanoogsten in augustus en september zijn in met name Frankrijk en Oekraïne, gaat Oplaat verder. Als er in Frankrijk een droge zomer is, zoals afgelopen jaar, dan is er een groot probleem. Het eind van de hoge eierprijzen is nog niet in zicht.

Bron: Distrifood en RTL Nieuws

Lidl omarmt 'planetary health diet' van WNF en schroeft verkoopdoel volkoren op

Lidl omarmt 'planetary health diet' van WNF en schroeft verkoopdoel...

Lidl omarmt in alle 31 landen waar zij actief het 'planetary health diet'. Dat betekent dat ze verkoopdoelstellingen op volkoren, plantaardige eiwitten en groente en fruit.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over

Bedrijfsovernames in voeding 2025: Aurelius neemt Savoury-divisie...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over, VE Partners neemt Inproba over en Schutterlaar & Partners bundelt krachten met Green Food Lab.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Een Carrefour in België (foto: Shutterstock).

Belgische voedingsproducenten kunnen samen met supermarkten gezonde...

Supermarkten en voedingsproducenten zijn gezamenlijk in staat om consumenten aan te sporten om gezondere voeding te kopen. Dit blijkt uit een experiment van Be4Life, het onderzoekscentrum van de Universiteit Gent, in samenwerking met de sectorfederaties Fevia en Comeos, en bedrijven uit de voedingsindustrie en de retailhandel.

foto: shutterstock

Bedrijfsovernames in voeding 2024: maker Delirium-bier neemt...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. Het laatste wapenfeit: Brouwerij Huyghe neemt brouwerij Het Anken over.

Zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden krijgt vorm in NAPV

Zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden krijgt vorm in NAPV

De eerste 20 afspraken in het kader van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) staan online. Deze gaan over zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden.

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor nieuwe grondstoffen?'

Young R&D: 'Hoe geef je een juiste inschatting van volumes voor...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.