De Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de Federal Drug Administration (FDA). Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees FDA-er geeft tips voor een werkende Food Safety Culture: 'begin...

Training? Testen? Inspecties? Natuurlijk, dit zijn belangrijke zaken in het streven naar voedselveiligheid. Maar ze werken onvoldoende, zegt de Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Bouwend op jaren ervaring bij Walmart, Disney en FDA deelt hij in dit artikel 5 tips voor het bouwen van een Food Safety Culture.

Ben and Jerry’s fabriek in Hellendoorn
foto:Arie KievitVoor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Checklist van 7 punten: 'Voedselveiligheid in de hele organisatie...

Dat voedselveiligheidsbeleid effectief moet zijn, spreekt vanzelf. Maar hoe zorg je voor een goede evaluatie van je voedselveiligheidsbeleid om te zien of dat echt zo is? Unilever en Royal A-ware Food Group geven 7 overzichtelijke tips op een rij.

Met een pubquiz over voedselveiligheid werd de Food Safety Week bij Tony's Chocolonely besloten.Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Hoe Tony's Chocolonely het hele hoofdkantoor liet warmlopen voor...

Vrijdag 7 juni was het World Food Safety Day. "Daar moeten we iets mee", dacht het Quality & Food Safety-team van Tony's Chocolonely. Maar die dag werd een hele week. Iedereen op het hoofdkantoor in Amsterdam moest eraan geloven: van een food safety bingo tot een pubquiz en een lezing van oprichter Teun van de Keuken. "Voedselveiligheid laagdrempelig en speels op de kaart zetten."

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees 10 tips: Zo communiceer je over voedselveiligheid in de productie

Daniël Zwiers van Fresh Quality Support groeide op in een ambachtelijke slagerij en weet hierdoor hoe belangrijk voedselveiligheid is. En hoe je daarover moet communiceren met je mensen. Hij geeft tien tips over hoe je dat aanpakt. "Ik wil het liefst het informele van het kleinschalige ook terugzien in een grote industriële omgeving. Je moet op een positieve manier iets triggeren bij je mensen, een knop omzetten."

Europese Commissie

FAVV wil voedselveiligheidscultuur in Europa op de kaart zetten

De voedselautoriteit FAVV grijpt het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie van 1 januari tot 30 juni aan om het thema 'Food Safety Culture' in Europa op de kaart te zetten. Op het gebied van diergezondheid, geeft de FAVV aandacht aan het thema preventie, bioveiligheid en vaccinatie.

Podcast

Handig overzicht: De top 6 'must listen' podcasts van 2023

VMT sprak het afgelopen jaar met vele kwaliteitsmanagers, productontwikkelaars en fooddesigners. Een aantal van deze gesprekken zijn uitgewerkt in een reeks podcasts. Reden voor de redactie om de top 6 podcasts van 2023 op een rij te zetten.

Gamification kan een manier zijn om belangrijke KPI's van het bedrijf tussen de oren van werknemers te krijgen. (foto: shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees 10 tips om met gamification de bedrijfscultuur te veranderen: 'Met de...

Bewustwording creëren onder je personeel over duurzaamheid of voedselveiligheid is best lastig. Veel voedingsmiddelenbedrijven worstelen ermee. Een nieuwe ontwikkeling op dat gebied is om een onderwerp spelenderwijs interessant te maken. In dit artikel leer je hoe een producent met een app het thema voedselverspilling bij de medewerkers tussen de oren heeft gekregen. Tips vind je onderaan het artikel.

Beeld: Suzan van de RoemerVoor abonnees
Voor abonnees
Audit

Voor abonnees Zo verloopt Tony's Chocolonely's weg naar certificering:...

Tony's Chocolonely begon als startup, maar inmiddels zijn de repen niet meer uit de schappen weg te denken. Om daar te komen is er veel gebeurd in het bedrijf. Sylvia van Vliet, kwaliteitsmanager bij de producent, vertelt uitgebreid over de stappen die zijn gezet op het gebied van kwaliteit. "Bij de start van het bedrijf waren we volledig afhankelijk van de expertise van onze productiepartners."

Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees 5 tips van QA'ers voor goede implementatie van de...

Mede door de opname in wetgeving en certificeringen wordt het hebben van een goede voedselveiligheidscultuur steeds belangrijker voor voedingsmiddelenproducenten. Welke tips hebben kwaliteitsmanagers voor een goede implementatie van de voedselveiligheidscultuur? VMT zet 5 tips van kwaliteitsmanagers op een rij.

Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees Audit prestigekindje QA? Dit eisen verschillende certificeringen qua...

Het neerzetten van een goede voedselveiligheidscultuur blijft een grote uitdaging voor kwaliteitsmanagers. Hoe je voor de juiste voedselveiligheidscultuur zorgt wordt nog steeds zeer verschillend geïnterpreteerd. Maar wat zeggen voedselveiligheidsstandaarden BRC, IFS en FSSC22000? En wat staat er in de wetgeving? VMT dook in het onderwerp en zet de vereisten op een rij.

  1. Voor abonneesWebinar terugkijken: wat is er nieuw bij IFS Food 8?
  2. Voor abonneesQA'ers over voedselveiligheidscultuur tijdens audits: 'Het is lastig een abstract begrip tastbaar te maken'
  3. Voor abonneesAudit goed voorbereid? 'Je kunt onmogelijk 100% compliant zijn'
  4. Voor abonnees6 tips over Food Safety Culture: 'Zonder commitment van management ben je nergens'
  5. Food Safety Event 16 november: van PFAS tot beheersing grondstofgevaren en van biofilms tot schimmels en mycotoxinen
  6. Voedselveiligheidscultuur verbeteren? Deze collectie geeft je de handvatten
  7. Voor abonneesVMT 2 (2023): Een voedselveiligheidscultuur bouw je samen
  8. Young QA: 'Hoe kan je de food safety culture binnen je organisatie het beste beoordelen en beïnvloeden?'
  9. Hugo Pol, QA bij Vion: 'Bij voedselveiligheid is het 'waarom' de belangrijkste vraag'
  10. Een goede Food Safety Culture begint met een integere kwaliteitsmanager (podcast)
  11. De 20 best gelezen verhalen op VMT in 2022
  12. Voor abonneesDe nieuwe BRCGS en IFS, wat brengen zij ons?
  13. Handig overzicht: deze artikelen helpen je bij het bouwen van Food Safety Culture
  14. VMT 09 (2022)
  15. Voor abonneesZo borg je een sterke voedselveiligheidscultuur (video)
  1. Voor abonneesWebinar: Voedselveiligheidscultuur bij OFI: 'Bewustzijn loopt als rode draad door organisatie'
  2. Voor abonneesIn deze 6 stappen bouwde Mondelez een voedselveiligheidscultuur
  3. Voor abonneesUit 2022: Zo implementeer je een voedselveiligheidscultuur. Dit zijn 8 tips (video)
  4. Safe met Eef: Kwaliteitsstandaarden kennen én leidinggeven - zo combineer je dat
  5. Bedrijfsongevallen voorkomen door het verbeteren van veiligheidscultuur met de Safety Culture Ladder
  6. Wereldwijde voedselveiligheidscultuur realiseren - zo 'engaged' Heineken haar personeel
  7. Safe met Eef: Help! Er gaan soms dingen mis in de fabriek, wat nu?
  8. Kruisbesmettingen voorkomen - zo heeft Go-Tan het allergenenbeheer geregeld
  9. Voedselveiligheidscultuur meetbaar maken is niet makkelijk
  10. Trending in 2022: Voedselveiligheid en duurzaamheid onlosmakelijk verbonden
  11. Anonieme klokkenluider-website voor voedselveiligheidsproblemen gelanceerd
  12. Kwaliteit opschalen naar de totale bedrijfsvoering - onderschat de factor cultuur niet
  13. Incident of calamiteit? Zo red je de bedrijfscontinuïteit van een voedingsmiddelenbedrijf
  14. Quality Workflow al operationeel bij diverse voedingsmiddelenbedrijven
  15. Column Safe met Dave: Onmogelijke eisen van klanten