Food Safety Event 16 november: van PFAS tot beheersing grondstofgevaren en van biofilms tot schimmels en mycotoxinen

Food Safety Event 16 november: van PFAS tot beheersing grondstofgevaren en van biofilms tot schimmels en mycotoxinen

Welke beheersmaatregelen kun je nemen tegen milieucontaminanten, zoals BBP en PFAS in voeding? Welke nieuwe voedselveiligheidsrisico's brengt de klimaatverandering met zich mee? Wat moet de foodindustrie met PFAS? Hoe gaan we biofilms voor eens en voor altijd effectief te lijf? Deze en veel meer prangende vragen worden uitgediept op het Food Safety Event van VMT op 16 november.

Het Food Safety Event op 16 november vindt plaats in DeFabrique in Utrecht. Samen met de doelgroep kwaliteitsprofessionals en voedselveiligheidsexperts heeft VMT de belangrijkste thema's weer op een rij gezet. Dat heeft geleid tot weer een rijk en veelzijdig programma. De onderwerpen geven we hieronder weer:

De relatie tussen milieu en voeding uitgediept

Welke stoffen en milieucontaminanten, zoals BBP en PFAS, kunnen in voeding terecht komen? Welke milieucontaminanten zijn belangrijk in relatie tot voeding en welke beheersmaatregelen kun je daarop nemen? Prof. Peter van Bodegom licht toe hoe de milieu impacts van de voedings supply chain kunnen worden verkleind en wat het effect is van milieucontaminanten en microplastics in combinatie met eten en gezondheid. Door: Prof. Peter van Bodegom (Leiden University)

Veranderende voedselsystemen, nieuwe voedselveiligheidsgevaren

In deze lezing zal Prof. Van der Fels-Klerx ingaan op de uitdagingen van de veranderende voedselsystemen en de mogelijke risico's voor de voedselveiligheid. Denk aan klimaatverandering, nieuwe eiwitten of circulaire systemen. Ze zal tevens ingaan op het beheersen van opkomende voedselveiligheidsgevaren in veranderende productie systemen. Door: Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research)

De 'Hete aardappel PFAS'

De PFAS-problematiek roept enkele belangrijke vragen op zoals: Hoe krijgen we grip op PFAS, hoe beoordelen we de risico’s van PFAS via voedsel en drinkwater in Nederland door de gehele keten en hoe kunnen we krachten bundelen? Tijdens deze lezing krijg je inzicht in de analysetechnologie en monitoring strategieën voor PFAS.

Lessons learned uit ketenbrede crisisoefening voedselveiligheid ontbijtgranen

De ministeries van VWS en LNV hebben na de Fipronil-crisis (2017) en de afronding van het Actieplan Voedselveiligheid (2020) met de voedselsectoren om tafel gezeten over hoe geleerde lessen op het gebied van voedselveiligheid blijvend te borgen. Daarbij is afgesproken om regelmatig met elkaar op ketenniveau crisisoefeningen te gaan doen. Op 9 mei van dit jaar was er een integrale crisisoefening voedselveiligheid met alle publieke en private organisaties die in beeld komen bij een voedselveiligheidsincident in de keten waarin ontbijtgranen worden geproduceerd. Op welke onderdelen is er gelet tijdens de crisisoefening? En wat viel daarbij op? Wat kunnen we hiervan leren en voortaan anders doen?

De gevaren van Listeria en de rol van de voedselproducent

Waarin schuilt het grootste gevaar van Listeria moncytogenes in de voedselindustrie? En wat leren we van de aanpak van recente ziekte uitbraken? Professor Frank Devlieghere brengt nieuwe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar voren die voor kwaliteitsmanagers in de voedingsindustrie 'must knows' zijn. Eelco Franz licht het recente uitbraakonderzoek van het RIVM toe. Wat kunnen we hiervan leren? Hoe kan de ziektelast worden ingedamd? Hoe kan de methode WGS helpen?

MOAH en MOSH – antwoord op prangende vragen

Hoe moet de voedingsindustrie de richtlijnen voor MOAH interpreteren? En moet je nu als bedrijf wel of niet iets met MOSH doen? Eurofins deed een studie naar de risico’s van MOAH. Expert Ruben Thomaes licht toe hoe MOAH in voeding terecht kan komen, geeft een update over de geldende richtlijnen, laat zien wat de risico’s van MOAH overschrijding zijn en wanneer er reden is om te monitoren. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden legt Thomaes uit hoe Eurofins als laboratorium hiermee om gaat.

Beheersing van grondstofgevaren – dit zijn de do’s en don’ts

Met de vernieuwing van infoblad 64 (samenvoegen van infoblad 64 en 65) is bij bedrijven en toezichthouders (NVWA) hernieuwde aandacht voor de borging van de grondstoffen. Bedrijven worden geacht de voedselveiligheidsgevaren te kennen en te beheersen. Maar er is onrust ontstaan, omdat er onduidelijkheid is over hoe de wettelijke eisen in te vullen. De NVWA signaleert bij voedingsmiddelenbedrijven afwijkingen, terwijl aan de grondstoffen en de bedrijfscertificering niets is veranderd. Hoe zit dat precies? En hoe krijg je de onduidelijkheid weg? Marcel den Hertog (Précon) vertelt samen met een van zijn klanten hoe dit er in de praktijk uitziet en geeft inzicht over de beste aanpak. In de zaal is iemand van de NVWA aanwezig om vragen over handhaving te beantwoorden.

Schimmels en mycotoxinen in relatie tot bederf en voedselveiligheid

Schimmels zijn de belangrijkste bederfveroorzakers van voedsel. Daarnaast produceren sommige schimmels mycotoxinen. Dat zijn giftige stoffen die zeer persistent kunnen zijn en een risico vormen voor de volksgezondheid. Sommige mycotoxinen zijn kankerverwekkend, anderen kunnen de lever- of nierfuncties aantasten. Schimmels, schimmelsporen en mycotoxinen kunnen via verschillende routes in levensmiddelen terechtkomen. Een belangrijk aandachtspunt voor de levensmiddelenindustrie is een mogelijke verandering van de schimmelflora in relatie tot voedselveiligheid. Daaraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen zoals klimmaatverandering, gebruik van reststromen als veevoer, verbod van fungiciden in de landbouw en de ontwikkeling van nieuwe producten zoals plantaardige- en biologische producten.

Ontwikkeling van duurzame verpakking voor levensmiddelen – stappenplan tot effectieve validatie

Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar nieuwe of aangepaste verpakkingsconcepten voor de geproduceerde levensmiddelen. Dat komt door de wens om het duurzamer te verpakken of door veranderende logistieke processen die andere eisen aan de verpakking stellen. Waar moet je dan allemaal aan denken? Hoe kom je tot een effectieve validatie? Welke input heb je van je leveranciers en je afnemers nodig? En hoe maak je de juiste afweging tussen voedselveiligheid, kwaliteit en houdbaarheid? Met welke eisen moet je rekening houden (GFSI-standaarden, wetgeving, consumenten)? En hoe ervaren consumenten je verpakking?

Een kijkje in de werkwijze van NVWA-IOD

Een rechercheur neemt ons mee in de werkwijze van NVWA-IOD. De NVWA-IOD is de opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die strafrechtelijk onderzoek doet naar grootschalige criminaliteit die een gevaar vormt voor de voedselveiligheid, volksgezondheid en de gezondheid van planten en dieren in Nederland. De organisatie gaat in op hoe de voedingsindustrie de NVWA-IOD kan helpen.

Biofilms vakkundig en effectief te lijf

Deskundige Koen De Reu (ILVO) gaat in op het gevaar van biofilms als potentiële bron voor bederforganismen en pathogenen. Hij behandelt ook de impact van de samenzwering tussen de bacteriën in biofilms. Biofilms zijn namelijk een veilige haven voor bederforganismen en pathogenen. Daarnaast wordt in de sessie door Laurent Delhalle aan de hand van praktijkvoorbeelden ingegaan op strategieën zoals enzymatische reiniging voor het beheersen van biofilms in de voedingsindustrie. Tot slot wordt de problematiek verder toegelicht vanuit de praktijk van de voedingsindustrie.

Paneldiscussie Food Safety Culture

Food Safety Culture is een lastig en soms zelfs een discutabel onderwerp. Want wat maakt Food Safety Culture in de voedingsindustrie nu zo belangrijk? Een expert van KTBA & Merieux Nutrisciences leidt aan hand van een praktijkcase het onderwerp in en geeft antwoord op vragen als: Wat houdt Food Safety Culture in? Wat zien we bij assessments bij klanten in de praktijk? Wat kunnen we daarvan leren? En wat is de meest kansrijke aanpak?

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Food Safety Event: wat kan de voedselindustrie met Codex Alimentarius?

Food Safety Event: wat kan de voedselindustrie met Codex Alimentarius?

De Codex Alimentarius staat centraal tijdens het Food Safety Event op 19 november. Deze internationale set richtlijnen speelt een cruciale rol in het waarborgen van voedselveiligheid wereldwijd. Maar wat heeft de Nederlandse voedselindustrie eraan?

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food Safety Event

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food...

De voedingsindustrie heeft een eigen verantwoordelijkheid om geen onveilige producten en grondstoffen in de handel te brengen. Onveilige levensmiddelen of ingekochte goederen moeten worden gemeld bij de NVWA. Maar over de details van de meldplicht leven in de industrie veel vragen. Daarover gaat een sessie met de toezichthouder op het Food Safety Event op 19 november.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.