Studenten zetten zich in voor het verminderen van voedselverspilling

De Kostwinners pakken het voedselverlies aan

Vooraanstaande Vlaamse partners slaan de handen in mekaar in hun strijd tegen voedselverlies onder de nieuwe naam: De Kostwinners. Dit is een versterkte samenwerking tussen alle partners die het actieplan tegen voedselverlies trekken.

VMT Summerclass QA 6: Zo roei je persisterende Listeria monocytogenes-stammen uit

VMT Summerclass QA 6: Zo roei je persisterende Listeria...

Omgevingsmonitoring van voedselpathogenen in de voedingsindustrie kan beter. De frequentie van bemonstering ligt vaak veel te laag en is onvoldoende risico-gebaseerd. Ook schort het aan de uitvoering van omgevingsmonsterafnames en de grondigheid van reinigen en ontsmetten. Hoe dan wel leer je in deze VMT Summerclass QA.

“De planten reageren anders naargelang de lengte van een droogteperiode." Foto: UGent

Droogtetolerantie-genen in soja, goed voor beter zaaigoed

Een doctoraatsstudie van ILVO en UGent rond soja heeft geleid tot twee reeksen van genen die droogteresistentie kunnen verbeteren. Sommige van de ontdekte genen zijn nooit eerder aangeduid als potentieel werkzaam in de mechanismen van droogteresistentie van de plant. De verdediging van het doctoraat is 22 augustus in Gent.

Door het rantsoen van het melkvee aan te passen, kunnen melkveehouders de methaanuitstoot bijsturen.

Nitraat in veevoeding verlaagt methaanuitstoot tot 10%

De zestig koeien van het melkveebedrijf De Biezenhoeve in Watou, Vlaanderen, stoten al acht maanden methaan uit. En dat is allemaal het gevolg van één procent nitraat in het veevoeder.

Steeds vaker experimenteert Food Pilot met zeer innovatieve grondstoffen of producten.

Food Pilot breidt uit met nieuwe hal voor kleine hoeveelheden product

Om ook met kleine hoeveelheden (eiwitrijke) grondstoffen innovatief te experimenteren krijgt de Food Pilot in Melle een unieke extra ruimte met kleinschalige vernieuwende en toch commercieel-interessante apparatuur.

Innovatieve DNA-techniek verlengt houdbaarheid van voeding

Innovatieve DNA-techniek verlengt houdbaarheid van voeding

Een door een ILVO-VUB onderzoekster ontwikkelde nieuwe DNA-gebaseerde analysetechniek die bederforganismen in voeding detecteert die met klassieke analysetechnieken niet worden opgepikt. Vooralsnog is de techniek te complex en te duur voor voedingsbedrijven.