Studenten zetten zich in voor het verminderen van voedselverspilling
België

De Kostwinners pakken het voedselverlies aan

Vooraanstaande Vlaamse partners slaan de handen in mekaar in hun strijd tegen voedselverlies onder de nieuwe naam: De Kostwinners. Dit is een versterkte samenwerking tussen alle partners die het actieplan tegen voedselverlies trekken.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees VMT Summerclass QA 6: Zo roei je persisterende Listeria...

Omgevingsmonitoring van voedselpathogenen in de voedingsindustrie kan beter. De frequentie van bemonstering ligt vaak veel te laag en is onvoldoende risico-gebaseerd. Ook schort het aan de uitvoering van omgevingsmonsterafnames en de grondigheid van reinigen en ontsmetten. Hoe dan wel leer je in deze VMT Summerclass QA.

“De planten reageren anders naargelang de lengte van een droogteperiode." Foto: UGent
België

Droogtetolerantie-genen in soja, goed voor beter zaaigoed

Een doctoraatsstudie van ILVO en UGent rond soja heeft geleid tot twee reeksen van genen die droogteresistentie kunnen verbeteren. Sommige van de ontdekte genen zijn nooit eerder aangeduid als potentieel werkzaam in de mechanismen van droogteresistentie van de plant. De verdediging van het doctoraat is 22 augustus in Gent.

Door het rantsoen van het melkvee aan te passen, kunnen melkveehouders de methaanuitstoot bijsturen.
Duurzaam

Nitraat in veevoeding verlaagt methaanuitstoot tot 10%

De zestig koeien van het melkveebedrijf De Biezenhoeve in Watou, Vlaanderen, stoten al acht maanden methaan uit. En dat is allemaal het gevolg van één procent nitraat in het veevoeder.

Steeds vaker experimenteert Food Pilot met zeer innovatieve grondstoffen of producten.
Technologie & Techniek

Food Pilot breidt uit met nieuwe hal voor kleine hoeveelheden product

Om ook met kleine hoeveelheden (eiwitrijke) grondstoffen innovatief te experimenteren krijgt de Food Pilot in Melle een unieke extra ruimte met kleinschalige vernieuwende en toch commercieel-interessante apparatuur.

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Innovatieve DNA-techniek verlengt houdbaarheid van voeding

Een door een ILVO-VUB onderzoekster ontwikkelde nieuwe DNA-gebaseerde analysetechniek die bederforganismen in voeding detecteert die met klassieke analysetechnieken niet worden opgepikt. Vooralsnog is de techniek te complex en te duur voor voedingsbedrijven.

  1. Food Safety Update: Testen op pathogenen in de praktijk
  2. Patuline: geen acuut risico, wel blijven monitoren
  3. Lieve Herman over tien jaar Food Pilot: 'Bedrijven willen ondersteuning vanaf idee tot product'
  4. Chitine uit schaaldieren winnen kan duurzaam door fermentatie en enzymen
  5. ILVO- en VIB start-up maakt lokale eiwitrijke gewassen aantrekkelijk voor de markt
  6. Voedingsbedrijven en toeleveranciers betrokken bij NuHCaS-platform dat voeding in de zorg optimaliseert
  7. Mutante sporen B. cereus hebben impact op voedselveiligheid en houdbaarheid
  8. VIB en ILVO sloten een partnerschap voor de nieuwe agrobiotech-incubator
  9. Lieve Herman nieuwe voorzitter van het FAVV Wetenschappelijk Comité: 'Wetenschappelijke kennis draagt bij aan het voedselveiligheidsbeleid'
  10. AI komt op in de agro-voedingsindustrie. Hype of zit er meer in?
  11. Inge Arents, Flanders' FOOD: "In 2030 elk bedrijf een R&D-manager"
  12. Animo om peulvruchten te telen, te verwerken en te eten is groot
  13. Landbouw en Visserij gaat 'vooruit voor (h)eerlijk voedsel'
  14. Voor abonneesFood Pilot investeert in extruder voor alternatieve eiwitten
  15. Food Pilot heeft machine voor verwerken alternatieve eiwitten
  1. VLIZ en ILVO samen in InnovOcean Campus
  2. Niet alleen ras, maar ook het 'terroir' van hop bepalen smaak, aroma en mondgevoel van bier
  3. Atelier M ontwikkelt frisse drank met komkommersap (+video)
  4. ILVO deelt procedures en leerfilms rond Corona-beschermd werken
  5. ILVO Activiteitenverslag 2019 benadrukt multidisciplinariteit
  6. Veevoedertabel 2019 geactualiseerd
  7. Aquacultuur grijze garnaal geen verre droom
  8. EU mikt op betere productiviteit én dierenwelzijn legkippen
  9. Joris Relaes: "Focus komt nog meer te liggen op samenwerken."
  10. De visie van ILVO door …… Lieve Herman
  11. ILVO en Food Pilot verwachten 5.000 bezoekers tijdens Open Bedrijvendag
  12. Productie inuline kan efficiënter
  13. Flanders' FOOD start platform over gepersonaliseerde voeding en gezonde diëten
  14. ILVO en Arvesta: "Ontdek soja en pionier samen met ons, voor landbouw én klimaat"
  15. EU zet sterker in op een fytosanitair gezonde agrovoedingsketen