Food Safety Update: Testen op pathogenen in de praktijk

Food Safety Update: Testen op pathogenen in de praktijk
Het thema van de Food Safety Update 31 maart a.s. is Testen op pathogenen in de praktijk

Om met een omgevings- en pathogenen monitoringsprogramma toegevoegde waarde te kunnen bieden is het van belang dit met de juiste kwaliteit te implementeren. Alle ins- en outs hierover hoor je tijdens VMT's Food Safety Update op 31 maart.

Als een bedrijf een prachtig monitoringsprogramma heeft maar de mist in gaat bij de monstername dan is het weggegooid geld en creëer je schijnveiligheid. Dat is de hoofdgedachte achter het programma van de Food Safety Update.

Er zijn verschillende redenen om op pathogenen zoals Listeria monocytogenesSalmonella of E. coli te testen. Omdat het wettelijk moet, omdat je inzicht wilt hebben in de veiligheid van je product en productie of omdat er een probleem is.

Maar welke testopzet gebruik je in welke situatie? Hoe zet je een juiste omgevingsmonstername op? Hoe ga je om met restrisico bij een goed beheerst product? Hoe wordt er gezocht naar bewijs bij een uitbraak? Hoeveel van jou data wil je delen met de overheid/toezichthouder of juist niet?

Programma Food Safety Update

08.45 uurOpening dagvoorzitter
Door: Willem Paul de Mooij (hoofdredacteur VMT)
08.50 uur







Listeria monocytogenes omgevingsbemonstering in de voedselindustrie
Door: Koen de Reu (Senior Onderzoeker ILVO) & Liesbeth Jacxsens (hoofddocent Kwaliteitszorg en Risicoanalyse in de argovoedselketen aan de Universiteit van Gent)
Ervaring leert dat de omgevingsmonitoring van voedselpathogenen in de voedingsindustrie vaak te wensen over laat. Voorkomende problemen: de frequentie ervan ligt te laag, bemonsteringsplan is niet risicogebaseerd en niet gestructureerd, de bemonsteringstechnieken zijn niet effectief voor het beoogde oppervlak, er zijn geen inzichten in incidentele of persistente besmettingen, preventieve en correctieve maatregelen zijn onvoldoende. Op basis van ervaringen in diverse bedrijven zullen concrete voorbeelden voor het uitwerken en uitvoeren van een omgevingsmonitoring worden toegelicht alsook aandachtspunten voor een betere beheersing van de voedselpathogeen in de productieomgeving. 
09.30 uur


Virtuele rondetafelgesprekken
Alle deelnemers worden uitgenodigd om tijdens het programma deel te nemen aan een ronde tafelgesprek van circa 25 minuten. Dit zijn diverse virtuele ruimtes waar je met circa 8 andere deelnemers relevante vraagstukken kunt delen en bespreken. Een unieke mogelijkheid om in klein gezelschap over een thema naar keuze te spreken met branchegenoten en experts! 
09.50 uurKorte pauze
10.00 uur




Omgaan met de zin en onzin van testen en restrisico op een product
Door: Marcel Zwietering (hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Universiteit van Wageningen)
Hoe ga je om met restrisico op pathogenen in je product? Want ondanks testen, HACCP en het volgen van de basisvoorwaarden, heb je toch nog een kans op een positief product. Verder blijft voor de industrie spannend hoeveel er moet worden getest en is het überhaupt zinvol. Moet je ook kijken naar de pakkans? Dan gaat het over testen ter verificatie van een goed beheerst proces. En vanuit welk perspectief moet ik zo'n risico nu definiëren?
10.40 uurPauze
11.00 uur







Risicoanalyse en risicomanagement van pathogenen vanuit een praktisch perspectief
Gern Huijberts (Cargill) en Frank de Bok (Mérieux NutriSciences)
Hoe kun je risicoanalyse en -management van pathogenen minder ‘intuïtief’ maken? Pathogenen mogen immers geen ‘hobby’ van de QA-manager of microbioloog alleen zijn. Hoe kan het worden ingezet als een managementtool voor het hele bedrijf, met ondersteuning van het management? Het risico is namelijk nooit nul, je moet in scenario’s denken. Welke pathogenen vormen voor jouw productie precies een risico? Droge en verse producten kennen andere risico’s. Zijn er situaties waarbij je op meerdere pathogenen moet letten? Wat is de (on)zin van eindproduct bemonstering of kun je beter aandacht besteden aan lijn- en omgevingsbemonstering? Hoe zit het met de zonering in de productie? Welke hygiëne indicatoren houd je rekening mee?
11.35 uurKorte pauze
11.40 uur



Zoeken naar bewijs bij een uitbraak
Door: Coen van der Weijden (Senior Inspecteur Microbiologie bij de NVWA)
Stel, er is sprake van een uitbraak. Hoe kom je dan van een zieke naar een verdacht levensmiddel? Hoe kun je als producent zelf op zoek naar de bron van de besmetting? Wat doet de toezichthouder in dat geval en hoe wordt Whole Genome Sequencing ingezet. Hoe kun je als producent ook op een slimme manier van gebruik maken? Of zijn er andere manieren om een bron efficiënt op te sporen?

12.20 uur





De spagaat van private data en data delen met de overheid
Janet Corsius (senior beleidsmedewerker Avined) & Tijs van den Bosch (DLO HBO onderzoeker Wageningen Food Safety Research)
Veel voedingsmiddelenbedrijven meten veel om te weten. Die data kunnen voor wetenschappers, maar zeker ook voor BuRO/NVWA/FAVV interessant zijn. De overheid houdt natuurlijk graag een vinger aan de pols. Maar: hoe meer je meet en dus weet, hoe meer je zou moeten melden. Maar wil je dat wel als bedrijf? Loop je niet veel meer risico op stopzetting van productie? Een bedrijf dat veel meet, is mogelijk wel veiliger dan een bedrijf dat net genoeg doet vanuit de minimale wettelijke verplichting. En meer weten maakt de hele branche sterker. Hoe vind je die balans met elkaar?

12.45 uurAfsluiting dagvoorzitter
door: Willem Paul de Mooij (hoofdredacteur VMT)
Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk...

Dit zijn de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes, risico op barstende slagroomspuiten Campina en mogelijk ongedierte in bloem.

Beeld: Shutterstock

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: foutieve houdbaarheidsdatum geitenkaas met spek, foutieve houdbaarheidsdatum verschillende kerstproducten en mogelijk salmonella in zaden.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Producenten reageren op uitstellen ontbossingswetgeving: 'Uitstel...

Recent werd bekend dat de invoering van de European Union Deforestation (EUDR) met een jaar wordt uitgesteld naar december 2025. Producenten hebben nu dus een jaar langer om zich voor te bereiden op deze wetgeving. Lost het uitstel de onduidelijkheid en aandachtspunten op? Zijn producenten gebaat bij het uitstel? VMT vroeg het aan verschillende producenten.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.