Seafarm krijgt eerste ASC-certificering ter wereld voor platvis

Seafarm krijgt eerste ASC-certificering ter wereld voor platvis

Het ASC heeft de Nederlandse tarbotkweker Seafarm als eerste ter wereld gecertificeerd voor platvis. Het bedrijf uit Zeeland toont met deze certificering aan dat de vis verantwoord gekweekt is met minimale impact voor mens en milieu.

Seafarm produceert gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. De viskwekerij benut daarbij het natuurlijke, zilte water uit de Oosterschelde en gebruikt bij de productie geen antibiotica of geneesmiddelen. Het bedrijf heeft de certificering van Aquaculture Stewardship Council (ASC) behaald na een uitvoerige audit door de onafhankelijke certificeerder SGS.

ASC-certificering biedt zekerheid

Vader en zoon Adri en Dave Bout zijn de mede-eigenaren van Seafarm. "We komen uit een vissersfamilie, dus we hebben altijd een sterke band met de zee gehad en een sterk verlangen om het milieu te beschermen waarvan we afhankelijk zijn voor ons voedsel", zegt Dave Bout. "ASC-certificering geeft onze klanten een aantoonbare zekerheid van deze inzet. Het betekent dat we hen kunnen laten zien dat onze toewijding aan het milieu transparant is gecontroleerd. Door ons eigen restaurant ter plaatse te runnen, weten we dat dit soort zekerheid steeds belangrijker wordt voor liefhebbers van vis en zeevruchten."

Om de certificering te ontvangen moest de platviskwekerij aantonen dat het de milieueffecten beperkt, zoals het minimaliseren van het gebruik van chemicaliën en het handhaven van een hoge waterkwaliteit. Ook moet de kwekerij aantonen op een sociaal verantwoorde manier te handelen door werknemers een veilige en eerlijke werkomgeving te bieden, en buren en lokale gemeenschappen met respect te behandelen.

Platvissen en aquacultuur

De ASC standaard voor platvis is in 2019 gelanceerd als antwoord op de marktvraag naar vissoorten als tarbot, heilbot en bot. Platvissen worden al jaren commercieel gekweekt en zijn zeer geschikt voor aquacultuur. Het kweken van deze vissen kan echter een negatieve impact hebben op milieu en mens wanneer dit niet op verantwoorde wijze gebeurt.

Meer producenten volgen

Maud van den Haspel, algemeen directeur van ASC voor Nederland, zei: "Deze certificering laat Seafarms toegewijde benadering van verantwoorde landbouw zien. Het is ook geweldig nieuws voor consumenten, want het betekent dat ze kunnen genieten van tarbot in de wetenschap dat het is geproduceerd met minimale milieu- en sociale effecten. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit de eerste van vele certificeringen zal zijn. De prestatie van Seafarm zal meer producenten aanmoedigen om dit voorbeeld te volgen en hun milieuprestaties te demonstreren."

Hernieuwbare energie

Dit is niet het einde van Seafarms milieuambities. Ze werken momenteel aan verbeteringen van hun energie-efficiëntie en afvalverwerking met als doel vis te produceren met alleen hernieuwbare energie.


Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Foto: Pixabay

Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting. Dit wordt geconcludeerd op basis van epidemiologische en tracebackgegevens, aldus de FDA.

Foto: Pixabay

Uitbraak invasieve listeria met sequentietype 7

Sinds juli 2024 heeft het Statens Serum Institut in Denemarken zeven gevallen geregistreerd van dezelfde soort Listeria monocytogenes.

Om de voedselveiligheid van de visserij te verbeteren is in mei 2023 de Hygiënecode voor de visdetailhandel ingevoerd. (foto: Shutterstock)

Visfederatie: 'Wij focussen op een goed functionerende NVWA'

De Nederlandse visserij krijgt steeds meer te maken met strengere regels. Voorzitter Guus Pastoor van de Visfederatie ging met VMT om tafel om de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid in de sector eens goed op een rij te zetten.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.

Safe met Roos: CSRD-wetgeving doorbraak of administratieve last?

Safe met Roos: CSRD-wetgeving doorbraak of administratieve last?

Wordt de voedingsindustrie echt duurzamer als er straks een wettelijke rapportageplicht is voor duurzaamheid? De CSRD-wetgeving verplicht bedrijven te rapporteren en geeft een richtlijn hoe te rapporteren. Vanaf 2025 geldt dit voor grote bedrijven, daarna wordt de CSRD uitgerold naar het MKB. Gaat dit de grote verandering brengen die de overheden hopen, of is het een administratieve oplossing voor een cultuurverandering?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.