Seafarm krijgt eerste ASC-certificering ter wereld voor platvis

Seafarm krijgt eerste ASC-certificering ter wereld voor platvis

Het ASC heeft de Nederlandse tarbotkweker Seafarm als eerste ter wereld gecertificeerd voor platvis. Het bedrijf uit Zeeland toont met deze certificering aan dat de vis verantwoord gekweekt is met minimale impact voor mens en milieu.

Seafarm produceert gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. De viskwekerij benut daarbij het natuurlijke, zilte water uit de Oosterschelde en gebruikt bij de productie geen antibiotica of geneesmiddelen. Het bedrijf heeft de certificering van Aquaculture Stewardship Council (ASC) behaald na een uitvoerige audit door de onafhankelijke certificeerder SGS.

ASC-certificering biedt zekerheid

Vader en zoon Adri en Dave Bout zijn de mede-eigenaren van Seafarm. "We komen uit een vissersfamilie, dus we hebben altijd een sterke band met de zee gehad en een sterk verlangen om het milieu te beschermen waarvan we afhankelijk zijn voor ons voedsel", zegt Dave Bout. "ASC-certificering geeft onze klanten een aantoonbare zekerheid van deze inzet. Het betekent dat we hen kunnen laten zien dat onze toewijding aan het milieu transparant is gecontroleerd. Door ons eigen restaurant ter plaatse te runnen, weten we dat dit soort zekerheid steeds belangrijker wordt voor liefhebbers van vis en zeevruchten."

Om de certificering te ontvangen moest de platviskwekerij aantonen dat het de milieueffecten beperkt, zoals het minimaliseren van het gebruik van chemicaliën en het handhaven van een hoge waterkwaliteit. Ook moet de kwekerij aantonen op een sociaal verantwoorde manier te handelen door werknemers een veilige en eerlijke werkomgeving te bieden, en buren en lokale gemeenschappen met respect te behandelen.

Platvissen en aquacultuur

De ASC standaard voor platvis is in 2019 gelanceerd als antwoord op de marktvraag naar vissoorten als tarbot, heilbot en bot. Platvissen worden al jaren commercieel gekweekt en zijn zeer geschikt voor aquacultuur. Het kweken van deze vissen kan echter een negatieve impact hebben op milieu en mens wanneer dit niet op verantwoorde wijze gebeurt.

Meer producenten volgen

Maud van den Haspel, algemeen directeur van ASC voor Nederland, zei: "Deze certificering laat Seafarms toegewijde benadering van verantwoorde landbouw zien. Het is ook geweldig nieuws voor consumenten, want het betekent dat ze kunnen genieten van tarbot in de wetenschap dat het is geproduceerd met minimale milieu- en sociale effecten. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit de eerste van vele certificeringen zal zijn. De prestatie van Seafarm zal meer producenten aanmoedigen om dit voorbeeld te volgen en hun milieuprestaties te demonstreren."

Hernieuwbare energie

Dit is niet het einde van Seafarms milieuambities. Ze werken momenteel aan verbeteringen van hun energie-efficiëntie en afvalverwerking met als doel vis te produceren met alleen hernieuwbare energie.


Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Beeld: Unsplash

Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Beeld: Foodwatch

Producenten reageren op 'krimpflatie'-nominaties Gouden Windei 2024:...

Foodwatch maakt 7 genomineerden bekend voor het Gouden Windei van 2024. Eén van de zeven producten zal gekroond worden tot 'meest misleidende product van 2024'. De genomineerden zijn Albert Heijn, Liga, Knorr, Danerolles, Hertog IJs, Nescafé en Milka. Allen zijn genomineerd vanwege 'krimpflatie' en 'beknibbelflatie'. VMT vroeg de genomineerden om een reactie.

Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bronVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

In Denemarken is één persoon overleden en zijn zes anderen ernstig ziek geworden door een listeria-uitbraak. De bron van de infectie is herleid naar viskoekjes van de fabrikant Jeka Fish. De producten zijn inmiddels teruggeroepen.

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar"Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de...

Foodwatch Frankrijk en onderzoeksbureau Bloom analyseerden de kwikgehaltes van tonijn uit blik. De metaalgehaltes in vis zijn verontrustend, vinden de organisaties. Maar ook levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer geeft na een vraag van VMT aan zich zorgen te maken hierover.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.