Voedselverspilling tegengaan? Voucherregeling 2022 is open

Voedselverspilling tegengaan? Voucherregeling 2022 is open

Om innovaties voor een circulaire voedselketen te stimuleren, opent Samen Tegen Voedselverspilling ook in 2022 haar voucherregeling. Ondernemers en organisaties met een goed idee om voedselverspilling te voorkomen of voedselreststromen te verwaarden, kunnen kennis en expertise of een financiële bijdrage ontvangen.

Met deze bijdrage kunnen bedrijven bijvoorbeeld hun business cases verder ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau. De vouchers worden financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit en Rabobank, met ondersteuning van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen. Wageningen University & Research (WUR) levert kennis en expertise.

Helft kosten vergoed

Een voucher, waarvan de waarde ligt tussen € 5.000 en € 17.500, vergoedt de helft van de kosten van het project. De andere helft draagt het bedrijf zelf bij. De belangrijkste criteria waarop aanvragen worden beoordeeld: het voorstel moet zich primair richten op het tegengaan van voedselverspilling; het innovatieve karakter; en de potentiële impact die ermee gerealiseerd wordt. Alle voorwaarden van de regeling en het aanvraagformulier zijn hier te vinden.

Maatschappelijke impact

‘Met een voucher geven we een ondernemer een duwtje in de rug om zijn of haar innovatieve idee in de praktijk te brengen’, aldus Alain Cracau, hoofd Duurzame Transities bij Rabobank. ‘Binnen de voucherregeling van vorig jaar zagen we al veel inspirerende business cases om reststromen te voorkomen of waardevol te verwerken. Ook dit jaar willen we nog meer bedrijven uit de keten inspireren om – door te innoveren tegen voedselverspilling – zowel maatschappelijke als economische impact te maken.’

Kennisvragen

‘Bij het toepassen van innovaties om verspilling tegen te gaan zijn er vaak nog kennisvragemn’, zegt Sanne Stroosnijder, program manager Food Loss and Waste Prevention bij WUR. ‘Experts van WUR kunnen binnen deze regeling ingezet worden voor een advies, een validatie, een  haalbaarheidsonderzoek of een workshop, waarmee het bedrijf de volgende stap kan zetten op weg naar #verspillingsvrij.’

Innovaties circulaire voedselketen

In 2021 ontvingen ondernemers uit verschillende branches een voucher, waarna zij vol enthousiasme aan de slag gingen om hun innovaties in de praktijk toe te passen.

Beeld: Unsplash

Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting. Dit wordt geconcludeerd op basis van epidemiologische en tracebackgegevens, aldus de FDA.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

Ecologische voetafdruk boodschappenmandje verlagen met aanpak van Wereldnatuurfonds

Ecologische voetafdruk boodschappenmandje verlagen met aanpak van...

Het Wereld Natuur Fonds heeft als doel om de ecologische voetafdruk van Nederlandse winkelmandjes tegen 2030 met 50% te verkleinen. Om supermarkten te helpen dit te bereiken, heeft WWF Nederland de 'WWF-NL Basket' ontwikkeld.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.