Gesponsord

Hoe ziet de toekomst eruit voor de kwaliteitsmanager?

Hoe ziet de toekomst eruit voor de kwaliteitsmanager?

Kwaliteitsmanagement bestaat al sinds het ontstaan van de handel in voedingsproducten. Toch duurde het tot ver in de 20e eeuw totdat ook de overheid van zich liet horen. Om de toekomst van de kwaliteitsmanager te voorspellen, moet je eerst terugblikken.

Pas aan het einde van de twintigste eeuw kwam de regelgeving echt op gang. Mede veroorzaakt door de opkomst en groei van de bio-industrie, de kritische consument, de groei van de huismerken en de globalisering van de voedselketen.

De productie van voedsel is het afgelopen decennia enorm veranderd. Er zijn drie richtingen te onderscheiden waarin het vak van de kwaliteitsmanager zich heeft ontwikkeld: health, taste en compliance.

Health

Op de vraag waar we nu met kwaliteitsmanagement staan, kunnen we niet om de volgende ontwikkelingen heen: een steeds groter aandeel ziet toe op de gezondheid (health) van de consument. De consument vertrouwt er niet meer blindelings op dat het eten dat hij tot zich neemt gezond is.

Taste

Een andere ontwikkeling is die van de smaak (taste). Het is duidelijk dat de smaak van de consument verandert. Producenten moeten continu bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe recepten die aansluiten bij die smaak. Nieuwe producten en recepten vragen op hun beurt om nieuwe grondstoffen, denk bijvoorbeeld aan insecten of kweekvlees. Als kwaliteitsmanager moet je de nieuwe risico’s en gevaren helder in beeld hebben en beheersen.

Compliance

De derde ontwikkeling die we herkennen is compliance. Enerzijds is dat het voldoen aan wet- en regelgeving, maar anderzijds gaat het veel verder dan alleen het voldoen aan de minimale eisen van de wet. Recentelijk is de EU met een Farm To Fork policy gekomen. Deze ziet toe op een beleid waarbij rekening moet worden gehouden met de impact van voedselproductie op het milieu.

Maar dat niet alleen: ook de onderwerpen voedselafval (Food Waste) en voedselverlies (Food Loss) worden in het beleid meegenomen, als ook de manier waarop de productie en de logistieke keten zijn vormgegeven en onderhevig zijn aan verandering.

Sociale verantwoordelijkheid

De rol van de kwaliteitsmanager verandert steeds meer. Eind vorige eeuw was de beroepsgroep vooral bezig om de kwaliteit van producten te waarborgen. Vandaag de dag is het ook verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers, de transparantie van de keten, de ontwikkeling van het product naar gezond en voedzaam én de communicatie met betrekking tot de sociale verantwoordelijkheid die een voedingsmiddelenproducent draagt.

QA Online

KTBA anticipeert feilloos op deze ontwikkelingen. Mede om die reden wordt door KTBA veel geïnvesteerd in digitale oplossingen. QA online volgt daarin het productieproces van grondstof tot eindproduct. Met deze digitale oplossing ondersteunt KTBA de QA manager bij de vereisten van transparantie en de beheersing van gevaren en risico’s.

Business Assurance

Business Assurance (BA) ziet toe op de strategische keuzes die binnen iedere organisatie gemaakt moeten worden, zodat de continuïteit van levering gewaarborgd is. Met dienstverlening op het gebied van veiligheid en gezondheid helpt KTBA klanten om de veiligheid van medewerkers te waarborgen.

Last but not least heeft KTBA experts in huis die je kunnen ondersteunen op het gebied van duurzaamheid. Doe op ongedwongen wijze kennis op over deze thema’s binnen het kleurrijke MaQazine.

Dit artikel is gesponsord door KTBA.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Europese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten...

De Europese Commissie (EC) overweegt een nieuw EU-importverbod op pistachenoten uit Iran op te leggen vanwege aflatoxines. De reactie van Iran is dat een aanzienlijk deel van de aflatoxine-bevindingen betrekking had op zendingen met pistachenoten uit andere landen. De EC verlengt in eerste instantie de periode waarin Iran de maatregelen voor voedselveiligheid moet verbeteren.

Beeld: Shutterstock

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

Aldin Hilbrands - Beeld: Koos Groenewold

Directeur FSSC over audits: 'Het proces is ouderwets, we kunnen veel...

Audits, auditoren en schema's zijn veelbesproken onderwerpen in de voedingsindustrie. Er zijn verschillende certificeringsschema's beschikbaar en retailers hebben verschillende eisen hieraan. Hoe kijkt Aldin Hilbrands, CEO van FSSC, naar de huidige auditcultuur? VMT sprak met hem over audits en de FSSC.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.