Europarlement stemt vóór Farm to Fork strategie: meer regels voor voedingsindustrie

Europarlement stemt vóór Farm to Fork strategie: meer regels voor voedingsindustrie

Het Europese Parlement heeft dinsdag 19 oktober met ruime meerderheid gestemd vóór de Farm to Fork strategie. Met de voorstellen moet de EU voedsel en landbouw duurzamer maken.

Farm to Fork (F2F) is onderdeel van de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans. De geluiden in het Europese Parlement zijn wisselend op de strategie. Voorkomen moet worden om boeren te dwingen tot onhaalbare doelen vinden een aantal parlementariërs. Onderzoekers  waarschuwen voor de gevolgen van de strategie. Toch is F2F er door. De stemming behaalde een meerderheid.

Regels duurzame claims voedselverpakkingen

Zo wil het Europarlement onder meer regels voor het maken van duurzame claims op voedselverpakkingen en moet het mogelijk zijn om btw-tarieven af te stemmen op de gezondheids- en milieu-impact van producten.

Farm to Fork – wat betekent het voor de voedselindustrie?

Minder chemische pesticiden, meer biologisch, gezondere productontwikkeling. Wat zijn de concrete implicaties voor de voedingsindustrie de komende jaren als het om Farm to Fork gaat? Wat wordt er verwacht in verduurzaming, transparantie en voedselveiligheid?

Food Safety Event

In mei 2020 presenteerde de Europese Commissie de Farm-to-Fork strategie. Een veelomvattend programma om de Europese voedselketen van de boer tot aan het bord van de consument te verduurzamen. Wat betekent dit nu precies?  Claire Bury, Deputy Director-General Health en Food Safety in de Europese Commissie staat hier op 18 november tijdens het Food Safety Event uitgebreid bij stil.

Claire Bury
Claire Bury

Minder pesticiden

Vorige week zei ze tijdens een online Farm to Fork conferentie dat de F2F-strategie 27 acties omvat waarvan ‘we nog 18 hebben te gaan'. Werk aan de winkel dus. Bury ging onder meer in op pesticiden en hoe deze schade aanrichten aan bodem, water, dieren, planten en insecten. ‘We weten dat we niet zomaar tegen boeren kunnen zeggen dat ze de chemicaliën niet moeten gebruiken.’  

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: foutieve...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: foutieve houdbaarheidsdatum mini raw cakes, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin en onvermeld allergeen ei in gratin.

Foto: shutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
E.Coli

Voor abonnees E. coli in rauwmelkse kaas veroorzaakt 11 zieken

Elf mensen zijn ziek geworden bij een ernstige uitbraak van Shigatoxine-producerende E. coli (STEC) in Frankrijk, die verband houdt met rauwmelkse Morbier kaas. Negen mensen ontwikkelden HUS. Er is een terugroepactie en intrekking van kazen gaande in Frankrijk en Luxemburg. Ook in Spanje loopt een recall van Morbierkazen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.