Europarlement stemt vóór Farm to Fork strategie: meer regels voor voedingsindustrie

Europarlement stemt vóór Farm to Fork strategie: meer regels voor voedingsindustrie

Het Europese Parlement heeft dinsdag 19 oktober met ruime meerderheid gestemd vóór de Farm to Fork strategie. Met de voorstellen moet de EU voedsel en landbouw duurzamer maken.

Farm to Fork (F2F) is onderdeel van de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans. De geluiden in het Europese Parlement zijn wisselend op de strategie. Voorkomen moet worden om boeren te dwingen tot onhaalbare doelen vinden een aantal parlementariërs. Onderzoekers  waarschuwen voor de gevolgen van de strategie. Toch is F2F er door. De stemming behaalde een meerderheid.

Regels duurzame claims voedselverpakkingen

Zo wil het Europarlement onder meer regels voor het maken van duurzame claims op voedselverpakkingen en moet het mogelijk zijn om btw-tarieven af te stemmen op de gezondheids- en milieu-impact van producten.

Farm to Fork – wat betekent het voor de voedselindustrie?

Minder chemische pesticiden, meer biologisch, gezondere productontwikkeling. Wat zijn de concrete implicaties voor de voedingsindustrie de komende jaren als het om Farm to Fork gaat? Wat wordt er verwacht in verduurzaming, transparantie en voedselveiligheid?

Food Safety Event

In mei 2020 presenteerde de Europese Commissie de Farm-to-Fork strategie. Een veelomvattend programma om de Europese voedselketen van de boer tot aan het bord van de consument te verduurzamen. Wat betekent dit nu precies?  Claire Bury, Deputy Director-General Health en Food Safety in de Europese Commissie staat hier op 18 november tijdens het Food Safety Event uitgebreid bij stil.

Claire Bury
Claire Bury

Minder pesticiden

Vorige week zei ze tijdens een online Farm to Fork conferentie dat de F2F-strategie 27 acties omvat waarvan ‘we nog 18 hebben te gaan'. Werk aan de winkel dus. Bury ging onder meer in op pesticiden en hoe deze schade aanrichten aan bodem, water, dieren, planten en insecten. ‘We weten dat we niet zomaar tegen boeren kunnen zeggen dat ze de chemicaliën niet moeten gebruiken.’  

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.