Europarlement stemt vóór Farm to Fork strategie: meer regels voor voedingsindustrie

Europarlement stemt vóór Farm to Fork strategie: meer regels voor voedingsindustrie

Het Europese Parlement heeft dinsdag 19 oktober met ruime meerderheid gestemd vóór de Farm to Fork strategie. Met de voorstellen moet de EU voedsel en landbouw duurzamer maken.

Farm to Fork (F2F) is onderdeel van de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans. De geluiden in het Europese Parlement zijn wisselend op de strategie. Voorkomen moet worden om boeren te dwingen tot onhaalbare doelen vinden een aantal parlementariërs. Onderzoekers  waarschuwen voor de gevolgen van de strategie. Toch is F2F er door. De stemming behaalde een meerderheid.

Regels duurzame claims voedselverpakkingen

Zo wil het Europarlement onder meer regels voor het maken van duurzame claims op voedselverpakkingen en moet het mogelijk zijn om btw-tarieven af te stemmen op de gezondheids- en milieu-impact van producten.

Farm to Fork – wat betekent het voor de voedselindustrie?

Minder chemische pesticiden, meer biologisch, gezondere productontwikkeling. Wat zijn de concrete implicaties voor de voedingsindustrie de komende jaren als het om Farm to Fork gaat? Wat wordt er verwacht in verduurzaming, transparantie en voedselveiligheid?

Food Safety Event

In mei 2020 presenteerde de Europese Commissie de Farm-to-Fork strategie. Een veelomvattend programma om de Europese voedselketen van de boer tot aan het bord van de consument te verduurzamen. Wat betekent dit nu precies?  Claire Bury, Deputy Director-General Health en Food Safety in de Europese Commissie staat hier op 18 november tijdens het Food Safety Event uitgebreid bij stil.

Claire Bury
Claire Bury

Minder pesticiden

Vorige week zei ze tijdens een online Farm to Fork conferentie dat de F2F-strategie 27 acties omvat waarvan ‘we nog 18 hebben te gaan'. Werk aan de winkel dus. Bury ging onder meer in op pesticiden en hoe deze schade aanrichten aan bodem, water, dieren, planten en insecten. ‘We weten dat we niet zomaar tegen boeren kunnen zeggen dat ze de chemicaliën niet moeten gebruiken.’  

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies vaneen grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.