De Farm to Fork strategie is een veelbesproken onderwerp in de voedingsindustrie. Hoewel nog lang niet alles duidelijk is over de invoering en uitvoering van de strategie, houdt het veel bedrijven in de voedingsindustrie bezig.
Transparantie, duurzaamheid en gezondheid
Tijdens de sessie ‘De kansen en dilemma’s van de Farm to Fork strategie voor de foodsector’ vertelt Cees-Jan Adema wat de rol is van de voedingsindustrie ten aanzien van deze nieuwe strategie en hoe bedrijven hiermee om kunnen gaan. “We zijn als FNLI bezig met de Farm to Fork strategie. We hebben ook verschillende interne sessies met leden om het concreet te vertalen naar de praktijk. Transparantie, duurzaamheid en gezondheid zijn wel echt de thema’s voor de komende jaren. Wat ik alleen hoop is dat we ook hierover met elkaar in gesprek blijven. Dat het niet een wetgevingsexercitie wordt waarin de komende jaren van alles over ons heen uitgerold wordt. Ik hoop dat het een agenda is waarvan we gezamenlijk bepalen hoe we daar invulling aan gaan geven.”
Voedselveiligheid en Farm to Fork
Ziet Adema nog beren op de weg op het gebied van voedselveiligheid en de Farm to Fork strategie? “Nee. Ik vind dat voedselveiligheid alles te maken heeft met vertrouwen. Dat moet gewoon goed op orde zijn en ik weet dat daar continu volop in geïnvesteerd wordt. Ondanks dat zijn er af en toe issues, dat is helaas onvermijdelijk. Op dat moment moet je snel en goed kunnen acteren in overleg met ketenpartners en de NVWA. Ik denk dat het belangrijk is om daarin te blijven investeren en mijn gevoel is ook dat daar aan alle kanten fors op wordt ingezet en dat er snel en adequaat wordt opgetreden.”