Beeld: Shutterstock

Farm to Fork-strategie teleurstelling voor duurzame etikettering? Dit...

2024 markeert het einde van de programmaperiode van de Farm to Fork (F2F)-strategie. Dit gaat gepaard met een gevoel van teleurstelling. Een van de belangrijkste doelstellingen van de strategie was het integreren van duurzaamheid in de huidige en toekomstige regelgeving voor voedseletikettering. Hierbij waren er hoge verwachtingen. Tot nu toe zijn deze verwachtingen niet waargemaakt. In dit artikel de meest recente ontwikkelingen op een rij.

Isabelle Rollier gaf een status update over de Farm to Fork strategie tijdens het Food Law Event op dinsdag 6 juni (Bron: Koos Groenewold)

EC over Farm to Fork: 'Wij gaan niet bepalen wat de Europese...

Als onderdeel van de Green Deal werkt de Europese Commissie aan de uitwerking van de Farm to Fork-strategie. Hoewel de uitwerking wat vertraging heeft opgelopen, zijn er volgens Isabelle Rollier, policy officer bij de Europese Commissie, al verschillende ontwikkelingen te noemen. "Er is dringend actie nodig, maar de toekomstige kaderwetgeving zal slechts algemene zaken bevatten. Geen details per sector." In dit artikel meer over hoe de Farm to Fork-strategie ervoor staat.

Next Tech Food Factories: nog zoveel kansen voor efficiënte fabriek met AI, robotica en sensors

Next Tech Food Factories: nog zoveel kansen voor efficiënte fabriek...

Kunstmatige intelligentie, robotica en sensortechnologie: de voedingsindustrie doet er nog veel te weinig mee. Agri Food Capital en Brainport Development zijn daarom een nieuwe coöperatie gestart: 'Next Tech Food Factories'.

De consument verspilt thuis nog steeds jaarlijks zo’n 34 kilo aan voedsel.

Besparen op je boodschappen? Minder voedsel verspillen levert 120...

De huidige inflatie is vooral terug te zien in de stijging van de prijzen van voedingsmiddelen. Die waren volgens het CBS vorige maand fors duurder: gemiddeld 11,2 procent, vergeleken met een jaar eerder. Volgens Ceel Elemans, Sector specialist Food bij ING Sector Banking, kan de consument veel besparen door minder voedsel weg te gooien.

Farm-to-Fork gooit de befaamde '1169/2011' op de schop: dit betekent het voor etikettering

Farm-to-Fork gooit de befaamde '1169/2011' op de schop: dit betekent...

De Farm-to-Fork strategie van de die de Europese Commissie in 2020 aannam, moet consumenten helpen om gezondere en duurzamere voedingskeuzes te maken. Dat heeft gevolgen voor Europese Verordening over voedselinformatie. In dit artikel is te lezen welke wijzigingen er mogelijk komen in de Verordening 1169/2011 en wanneer.

Column: Duurzaamheidswetgeving hinderlijk obstakel voor voedselzekerheid?

Column: Duurzaamheidswetgeving hinderlijk obstakel voor...

Als je in deze dagen het woord 'oorlog' gebruikt, gaan ieders gedachten automatisch uit naar het drama dat zich in Oekraïne voltrekt. Oorlog in Europa na de Tweede Wereldoorlog is realiteit geworden. Het houdt iedereen bezig. Ook de voedingssector wordt - net als de energiesector - stevig geraakt en opgeschud.

Het Europees Parlement wil maatregelen om de voedselzekerheid in Europa en Oekraïne te garanderen.

Kritiek op EU maatregelen voor voedselzekerheid: 'Klimaat- en...

Het Europees Parlement wil maatregelen om de voedselvoorziening in de Europese Unie en Oekraïne op peil te houden. Ook wil het Europees Parlement de landbouwproductie in de Europese Unie verhogen om wereldwijde voedselzekerheid te garanderen. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik: "De boer-tot-bordstrategie en de biodiversiteitsstrategie moeten snel de ijskast in." Toch zijn niet alle Europarlementariërs het eens met de nieuwe maatregelen.

Volgens Bert-Jan Ruissen moeten we de Farm-To-Fork strategie heroverwegen als gevolg van de oorlog in Oekraïne

Europarlementariër Ruissen: 'We moeten Farm To Fork strategie...

Nu Rusland is binnengevallen in Oekraïne stijgen de prijzen van gas en verschillende grondstoffen. Dit kan gevolgen hebben voor de voedselzekerheid. Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement (SGP), stelt dat door de oorlog in Oekraïne de Farm To Fork strategie opnieuw tegen het licht gehouden moet worden. "De EU moet anders gaan denken: de landbouw is geen sta-in-de-weg, maar een cruciale leverancier."

WUR onderzoekt impact houderijsysteem op vleeskwaliteit

WUR onderzoekt impact houderijsysteem op vleeskwaliteit

Binnen het Europese project mEATquality gaat Wageningen University & Research onderzoek doen naar verschillende aspecten van de productie van varkens- en pluimveevlees die mogelijk impact hebben op de kwaliteit van het vlees.

Nieuwe directeur FoodDrinkEurope: 'Vooral het mkb gaat een lastige periode tegemoet'

Nieuwe directeur FoodDrinkEurope: 'Vooral het mkb gaat een lastige...

Dirk Jacobs is vanaf januari dit jaar de nieuwe Directeur-Generaal van FoodDrinkEurope, de Europese brancheorganisatie voor de voedingsmiddelenindustrie. VMT stelde Jacobs 6 vragen over de Europese voedingsmiddelenindustrie: van Brexit tot Nutri-Score.