Food Safety Event: update contaminanten, verkleinen risico's - grotere pakkans

Food Safety Event: update contaminanten, verkleinen risico's - grotere pakkans

Groter assortiment, meer innovatieve producten, meer export, meer import, meer regelgeving en meer partijen in de keten. Allemaal veranderingen die kunnen zorgen voor meer voedselveiligheidsrisico's en fraude. Wat kun je zelf doen om de risico's te verkleinen? Topexperts en levensmiddelenadvocaten geven inzicht op 18 november tijdens de Food Safety Update.

Veranderingen in de markt en in de regelgeving zorgen ervoor dat bedrijven minder overzicht hebben op de risico’s in hun bedrijf. Niet alleen voedselveiligheidsrisico’s, maar ook risico’s op fraude. Terwijl meer controles en steeds meer geavanceerde toezichts- en opsporingstechnieken van de NVWA en Skal zorgen voor meer kennis over deze risico’s en een grotere ‘pakkans’.

Wist je dat je als QA-manager ook persoonlijk aangesproken kan worden bij voedselfraude?”

Onbedoeld betrokken bij voedselfraude

Maar wat is voedselfraude eigenlijk en welke risico's loop je als bedrijf als je – onbedoeld – betrokken raakt? En wist je dat ook een QA-manager persoonlijk aangesproken kan worden? Op deze en andere onderwerpen gaan levensmiddelenrechtadvocaten mr. Marijn van Tuijl (Ploum) en mr. Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten) uitgebreid in tijdens een sessie op het Food Safety Event op 18 november.

Waarom mag je het Food Safety Event nog meer niet missen?

Het Food Safety Event is hét live event voor food professionals van dit jaar.

Een diepgaande en leerzame dag met:

  • In de ochtend een plenair programma over de Farm to Fork strategie met Claire Bury (Deputy Director General, Europese Commissie) en Cees-Jan Adema (directeur FNLI);
  • In de middag inhoudelijke break-outsessies over de belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van voedselveilig produceren en levensmiddelenwetgeving. Zoals een update over ethyleenoxide en contaminanten en een sessie over hoe hoe digitalisering en blockchain in dienst kunnen staan van voedselveiligheid.

Note: VMT houdt zich strikt aan de gestelde corona richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid, waaronder de QR-check.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom zelfregulering (video)

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Kijktip: de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen in de wereld (video)

Kijktip: de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen in de wereld...

VMT speurt het internet af naar de meest interessante en impactvolle video's over de veelzijdige voedselindustrie. Deze keer een interessante documentaire over de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen ter wereld van begin augustus 2024.

Voorkomen van voedselfraude: dit doet de EU en dit kunnen bedrijven doen

Voorkomen van voedselfraude: dit doet de EU en dit kunnen bedrijven...

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”

Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

Beeld: Shutterstock

Food Law Event gemist: Laatste stand van zaken voor...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) vertellen in deze lezing meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen: tientallen merken teruggeroepen

Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen:...

Een uitbraak van E. coli-infecties in de Verenigde Staten heeft geleid tot de terugroepactie van tientallen merken biologische wortelen en babywortelen. Tot nu toe zijn 39 mensen ziek geworden, waarvan 15 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Eén persoon is overleden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.