Food Safety Event op 18 november kan veilig doorgaan

Food Safety Event op 18 november kan veilig doorgaan

Het kabinet heeft nieuwe maatregelen afgekondigd om coronabesmettingen in te dammen. Voor het Food Safety Event op 18 november heeft dit gelukkig geen gevolgen. Het congres kan binnen de gestelde regels op een veilige en verantwoorde manier doorgaan in DeFabrique in Utrecht.

Tijdens de persconferentie van 12 november heeft het kabinet extra maatregelenbekend gemaakt om de snelle verspreiding van het coronavirus af te remmen. Deze maatregelen hebben gelukkig geen invloed op het Food Safety Event op 18 november.

Over de locatie en de veiligheid

Het Food Safety Event in DeFabrique wordt gezien als doorstroomlocatie en daarmee wordt voldaan aan de tijd- en capaciteitsregels. Het event is om 18.00 uur afgelopen en blijft met ongeveer 200 deelnemers ver onder het maximale aantal personen van 1250 personen dat per ruimte aanwezig mag zijn. Bovendien worden de stoelen in de plenaire zaal en bij de breakoutsessies ruimer neergezet. Ook wordt er voorzien in ontsmettingshandgel en zijn er mondkapjes beschikbaar.

De locatie van het event, DeFabrique in Utrecht, is ruim opgezet en goed geventileerd. Al sinds september is de locatie volledig toegerust om bij de ingang de coronatoegangspas en identiteitsbewijs te checken en voldoet daarmee aan de voorwaarden die door de overheid bij zakelijke evenementen worden gesteld. VMT en haar partners hebben er alle vertrouwen in om een veilig event te kunnen houden en hebben daarom besloten om het evenement donderdag 18 november door te laten gaan.

Over het Food Safety Event

Er gebeurt veel in de wereld van voedselveiligheid dat er enorm veel onderwerpen zijn waar je over bijgepraat moet worden. Hoe verklein je de risico’s en zorg je ervoor dat je als QA-manager niet persoonlijk wordt aangesproken op bijvoorbeeld fraude? Wat is de stand van zaken voor wat betreft contaminanten en ethyleenoxide? Het NVWA en vooraanstaande levensmiddelenadvocaten en experts geven je het juiste inzicht a.s. donderdag in DeFabrique in Utrecht. Met als voordeel dat tijdens de netwerkmomenten ook nog met elkaar als vakgenoten kan worden bijgepraat.

Mocht je je nog niet hebben aangemeld en wil je graag komen, dat kan nog via deze website.

Indien je specifieke vragen hebt, horen we dat graag via vmt.events@vakmedianet.nl

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.