Webinar: Nutreco en Infor zien cruciale rol voor technologie bij verduurzaming voeding

Marcel Koks, strategist F&B bij Infor (links) en Erik Beckers, CIO bij Nutreco (rechts) in gesprek met Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur van VMT (midden) over de rol van technologie bij de verduurzaming van de voedselketen.

Hoe voeden we de planeet in 2050 en hoe belangrijk zijn innovatie en technologie hierbij. De rol van digitalisering en technologie is cruciaal, zeggen Erik Beckers, CIO bij Nutreco en Marcel Koks, strategist F&B bij Infor. Tijdens deze video lichten ze toe waarom en komen ze met sprekende voorbeelden uit de food- en feedindustrie.

Door de klimaatverandering zijn oogsten minder voorspelbaar. Door de toenemende wereldbevolking hebben we steeds minder land om voedsel te verbouwen. En er zal een verschuiving plaatsvinden van aan de consument laten zien hoe duurzaam je bent naar een  strijd tussen bedrijven om de schaarse middelen/grondstoffen. Welke rol speelt innovatie en technolgie bij het voeden van de planeet en hoe draagt het bij aan een transparantie, veilige en duurzame voedselketen?

Bekijk het webinar

Nutreco

Nutreco is wereldwijd de grootste producent van diervoeder en visvoer. Het bedrijf richt zich op geavanceerde technologische oplossingen voor de veeteelt, pluimveeteelt en viskweek. Het bedrijf investeert onder de noemen 'NuFrontiers' in optimalisatie van processen met projecten in voeding, gezondheid van dieren, digital farming, precision farming, aquacultuur farming en alternatieve proteïnen.

Het bedrijf investeert ook in een reeks startups die innoveren in deze alternatieve eiwitten, zoals kweekvlees en insectenkweek. Tijdens de video licht Erik Beckers een aantal interessante projecten toe.

Infor

Het bedrijf Infor, leverancier van digitale en cloudoplossingen zoals een geïntegreerd ERP-systeem, merkt dat het verduurzamen van de productie en de processen een steeds prangender vraag is vanuit de voedingsmiddelenindustrie. Marcel Koks van Infor: "Het allerbelangrijkste is dat de hele keten van de boer tot de consument met elkaar verbonden is, door het onderling uitwisselen van informatie. Denk hierbij aan informatie van de herkomst van ingrediënten voor de consument, maar andersom dat de boer ook kan zien waarvoor zijn gewassen worden gebruikt. Met die wetenschap kan veel verspilling voorkomen worden, bijvoorbeeld van groenten en fruit die voor industriële verwerking zijn en waarbij de vorm of eventuele beschadigingen geen rol spelen. Hoe informatie uit te wisselen in de keten is een technologische opgave, denk daarbij aan blockchain. Op de informatie kan vervolgens slimme technologie zoals Machine Learning toegepast worden om de keten efficiënter te maken, zoals het verminderen van afval. Dit kan bijvoorbeeld door slimmere toewijzing van schaarse grondstoffen, dynamisch houdbaarheidsdata, et cetera."

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en kwaliteitsbewaking. Ontdek hoe geavanceerde Near-Infrared (NIR) technologie, gekoppeld aan gespecialiseerde kennis, en de juiste ijklijnen een revolutie teweegbrengt in de manier waarop producenten van alternatieve eiwitten hun productveiligheid en compliance waarborgen.

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze innovatie 500 ton plastic per jaar te gaan besparen.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. (Foto: Koos Groenewold)

Food Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor...

Europese wetgeving vormt soms een obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Een lezing van Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht.

Best bekeken VMT-video's in 2024: van CSRD tot minerale oliën en claims

Best bekeken VMT-video's in 2024: van CSRD tot minerale oliën en...

VMT maakte in 2024 een reeks leerzame webinars en video's van breakout sessies op de events. Wat zijn de best bekeken video's? We zetten ze nog een keer op een rij.

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom zelfregulering (video)

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten - mogelijkheid of utopie? (video)

Food Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten -...

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot bottlenecks bij voedselproducenten. Wederzijdse erkenning zou dit moeten oplossen. Op papier een ideaal concept, maar werkt het ook in de praktijk? In deze lezing vertellen Sarah Arayess (Say Legal), Konstantinos Dimitriadis (Europese Commissie) en Federica Tritschler (Lamb Weston) meer over dit onderwerp.

Kijktip: de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen in de wereld (video)

Kijktip: de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen in de wereld...

VMT speurt het internet af naar de meest interessante en impactvolle video's over de veelzijdige voedselindustrie. Deze keer een interessante documentaire over de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen ter wereld van begin augustus 2024.

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of snelle realiteit? (video)

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? In deze video vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.