Webinar: Nutreco en Infor zien cruciale rol voor technologie bij verduurzaming voeding

Marcel Koks, strategist F&B bij Infor (links) en Erik Beckers, CIO bij Nutreco (rechts) in gesprek met Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur van VMT (midden) over de rol van technologie bij de verduurzaming van de voedselketen.

Hoe voeden we de planeet in 2050 en hoe belangrijk zijn innovatie en technologie hierbij. De rol van digitalisering en technologie is cruciaal, zeggen Erik Beckers, CIO bij Nutreco en Marcel Koks, strategist F&B bij Infor. Tijdens deze video lichten ze toe waarom en komen ze met sprekende voorbeelden uit de food- en feedindustrie.

Door de klimaatverandering zijn oogsten minder voorspelbaar. Door de toenemende wereldbevolking hebben we steeds minder land om voedsel te verbouwen. En er zal een verschuiving plaatsvinden van aan de consument laten zien hoe duurzaam je bent naar een  strijd tussen bedrijven om de schaarse middelen/grondstoffen. Welke rol speelt innovatie en technolgie bij het voeden van de planeet en hoe draagt het bij aan een transparantie, veilige en duurzame voedselketen?

Bekijk het webinar

Nutreco

Nutreco is wereldwijd de grootste producent van diervoeder en visvoer. Het bedrijf richt zich op geavanceerde technologische oplossingen voor de veeteelt, pluimveeteelt en viskweek. Het bedrijf investeert onder de noemen 'NuFrontiers' in optimalisatie van processen met projecten in voeding, gezondheid van dieren, digital farming, precision farming, aquacultuur farming en alternatieve proteïnen.

Het bedrijf investeert ook in een reeks startups die innoveren in deze alternatieve eiwitten, zoals kweekvlees en insectenkweek. Tijdens de video licht Erik Beckers een aantal interessante projecten toe.

Infor

Het bedrijf Infor, leverancier van digitale en cloudoplossingen zoals een geïntegreerd ERP-systeem, merkt dat het verduurzamen van de productie en de processen een steeds prangender vraag is vanuit de voedingsmiddelenindustrie. Marcel Koks van Infor: "Het allerbelangrijkste is dat de hele keten van de boer tot de consument met elkaar verbonden is, door het onderling uitwisselen van informatie. Denk hierbij aan informatie van de herkomst van ingrediënten voor de consument, maar andersom dat de boer ook kan zien waarvoor zijn gewassen worden gebruikt. Met die wetenschap kan veel verspilling voorkomen worden, bijvoorbeeld van groenten en fruit die voor industriële verwerking zijn en waarbij de vorm of eventuele beschadigingen geen rol spelen. Hoe informatie uit te wisselen in de keten is een technologische opgave, denk daarbij aan blockchain. Op de informatie kan vervolgens slimme technologie zoals Machine Learning toegepast worden om de keten efficiënter te maken, zoals het verminderen van afval. Dit kan bijvoorbeeld door slimmere toewijzing van schaarse grondstoffen, dynamisch houdbaarheidsdata, et cetera."

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Gesponsord
Gesponsord
Technologie

Gesponsord Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Gesponsord
Gesponsord
Technologie

Gesponsord 'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

Gesponsord
Gesponsord
Technologie

Gesponsord De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en kwaliteitsbewaking. Ontdek hoe geavanceerde Near-Infrared (NIR) technologie, gekoppeld aan gespecialiseerde kennis, en de juiste ijklijnen een revolutie teweegbrengt in de manier waarop producenten van alternatieve eiwitten hun productveiligheid en compliance waarborgen.

Technologie

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze innovatie 500 ton plastic per jaar te gaan besparen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Biologisch

Voor abonnees Webinar terugkijken: de authenticiteit van (biologische) producten...

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Kijk hierover het VMT-webinar terug.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Duurzame productie

Deze vier Belgische foodbedrijven zijn gekroond tot 'Factory of the...

Tijdens de elfde editie van awardceremonie 'Factory of the Future' selecteerde de jury 11 bedrijven voor de titel waarvan 4 voedingsbedrijven. De titel is bestemd voor de meest toekomstbestendige Belgische fabrieken.

Kweekvlees

Na de EU gaat kweekvleesproducent Mosa Meat ook voor marktgoedkeuring...

Mosa Meat zet door. Een paar weken geleden maakten ze bekend het eerste dossier voor gecultiveerd rundvlees in de Europese Unie te hebben ingediend. Nu dienen ze nog een dossier in.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Mosa Meat
Kweekvlees

Mosa Meat dient novel food aanvraag in voor Europese marktgoedkeuring

Mosa Meat, producent van kweekvlees, diende de eerste novel food aanvraag in. Met de aanvraag hoopt de producent goedkeuring te krijgen voor de productie en verkoop van kweekvlees in Europa. De aanvraag is voor gecultiveerd rundervet, dat volgend de producent in combinatie met plantaardige ingrediënten gebruikt kan worden.

Video

Best bekeken VMT-video's in 2024: van CSRD tot minerale oliën en...

VMT maakte in 2024 een reeks leerzame webinars en video's van breakout sessies op de events. Wat zijn de best bekeken video's? We zetten ze nog een keer op een rij.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold
Voedselwetgeving

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.