Voedselproducenten in transitie: op deze 6 borden tegelijk schaken

Voedselproducenten in transitie: op deze 6 borden tegelijk schaken

Ons voedselsysteem loopt zowel economisch, sociaal als ecologisch vast. Met een groeiende wereldbevolking en gelijkblijvende consumptiepatronen zal ons huidige voedselsysteem niet langer voedselzekerheid blijven bieden. Kortom, werk aan de winkel voor de voedingsindustrie, waarbij keteninnovatie een doorslaggevende factor zal worden. Het wordt schaken op 6 borden tegelijk.

"Met de Vlaamse voedselstrategie  is het recept geschreven en liggen de ingrediënten op tafel"

"Met de Vlaamse voedselstrategie is het recept geschreven en liggen...

Minister van Landbouw en Voeding Jo Brouns stelde op 29 november een nieuwe ambitieuze en breed gedragen strategietekst voor op de Vlaamse voedseltop in Roeselare. Hij lanceert er ook diverse voedseldeals, waaronder actoren hun schouders willen zetten om op korte termijn al concrete resultaten te kunnen boeken.

An Vermeulen: “We blijven steeds inzetten op onze langetermijndoelstellingen om onze CO2-uitstoot te verkleinen."

Coca-Cola bespaart 75% CO2-uitstoot dankzij elektrische trucks

Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) zal vanaf 24 november zijn 'laatste kilometer'-leveringen aan lokale klanten in België voortaan doen met 30 elektrische trucks, waarvan de eerste vier beginnen te rijden in de regio Antwerpen. De drankenproducent maakt zo een vijfde van zijn vrachtwagen-vloot elektrisch en creëert meteen de grootste vloot elektrische trucks van België, dankzij een structureel partnership met Renault Trucks.

Elk jaar is uitdagend in de aardappelwereld, maar dit jaar bakken we het toch echt wel bruin."

Interpom legt nadruk op de verantwoordelijkheid van de hele keten

Met het thema 'Towards a healthy growth' legt de beurs Interpom de nadruk op de verantwoordelijkheid van iedere schakel in de keten om samen te werken aan een duurzame, verantwoorde en bijgevolg gezonde groei. De deuren van de driedaagse beurs in Kortrijk Xpo gaan open op zondag 27 november.

Een ongebalanceerd plan zal een zeer zware impact hebben op de voedselproductie en de verwerkende sector.

Ketenpartners werken samen rond voorstellen voor een nieuw...

Een 20-tal Belgische organisaties uit de brede voedselketen, waaronder Fevia, werken actief samen rond concrete voorstellen voor een nieuw Mestactieplan (MAP 7). Dit moeten leiden tot een Mestactieplan dat een breed draagvlak heeft binnen de sector en de Vlaamse voedselproductie verder verankert, met een betere waterkwaliteit als resultaat.

“Als brouwer werken we hard om onze productie klimaatneutraal te maken. Wij willen daarbij nauw samenwerken met de partners in onze keten."

Voedingsbedrijven starten samen met Arvesta op grote schaal met...

Arvesta, Alken Maes, Dossche Mills en Paniflower gaan samen op grote schaal carbon farming lanceren. Arvesta hoopt dit de komende maanden sterk uit te bereiden. 

Joris Hermans, directeur Vaess

Afschalen uit China, vetten uit Europa en meerdere alternatieven op...

Door verschillende gebeurtenissen in de wereld, denk aan de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, stijgen de kosten van grondstoffen en ontstaan er tevens grondstoftekorten. Dit stelt ook ingrediëntenleveranciers binnen de voedingsindustrie voor nieuwe uitdagingen. Want hoe kun je met de huidige wereldproblematiek toch nog constante producten leveren? VMT sprak Joris Hermans, directeur bij Nederlandse ingrediëntenleverancier Vaess - Dutch Food Engineers.

Vlaanderen Circulair lanceert projectoproep om circulaire voedselketen te ondersteunen.

Vlaanderen Circulair lanceert projectoproep om circulaire...

OVAM en Vlaanderen Circulair nodigt partnerschappen van lokale overheden, ondernemingen, onderzoeksinstellingen en organisaties uit om experimenteer-, demonstratie- en disseminatieprojecten in te dienen, die een substantiële bijdrage leveren aan de preventie van voedselverlies en/of die voedselreststromen valoriseren tot voeding of voeder.

Een verstoorde keten, waar moeten voedselproducenten rekening mee houden?

Een verstoorde keten, waar moeten voedselproducenten rekening mee...

Een verstoorde keten vereist dat voedingsbedrijven hun voedselveiligheidrisico's van hun ingrediënten extra in het oog moeten houden. "Wees kritisch en trek hier ook de nodige tijd voor uit", adviseert Hans Braeckman van Primoris, gespecialiseerd in de analyse van pesticiden en contaminanten. Het is belangrijk dat het bedrijf blijft voldoen aan de wetgeving en de nodige maatregelen en controles invoert.

Innovatie, wendbaarheid en ondernemerschap meer dan ooit gevraagd in de landbouw

Innovatie, wendbaarheid en ondernemerschap meer dan ooit gevraagd in...

Verandering, voedseleconomie, verbondenheid en veerkracht. Dat zijn de vier kernwoorden waarrond het recent gepubliceerde Vlaamse Landbouwrapport 2020 (LARA) is opgebouwd.