Voormalig kwaliteitsman Jumbo: 'Meer transparantie betekent meer incidenten, maar ook een veiliger product' (podcast)

Voormalig kwaliteitsman Jumbo: 'Meer transparantie betekent meer incidenten, maar ook een veiliger product' (podcast)
Johan Hulleman en Marjan de Bock-Smit van Impacy Buying

Johan Hulleman was tien jaar lang verantwoordelijk voor de voedselkwaliteit en integriteit van de voedingsmiddelen die bij 's Neerlands tweede supermarktketen in de schappen lagen. Bij Impact Buying gaat hij foodbedrijven helpen om duurzamer in te kopen en hoe de oorlog in Oekraïne daarbij roet in het eten kan gooien. In deze podcast hoor je hoe Hulleman zijn Jumbo-ervaringen voor de hele foodmarkt 'beschikbaar' wil maken.

Marjan de Bock-Smit, mede-ceo en oprichter van Impact Buying en Johan Hulleman, nu Chief Innovation Officer bij het bedrijf hoor je aan het woord over de roerige tijdingen op de wereldwijde inkoopmarkt. De stijgende grondstofprijzen, de oorlog in Oekraïne, de pandemie en andere wereldwijde onzekerheden hebben veel gevolgen voor de voedselindustrie. Welke precies en hoe werkt dat uit op duurzaamheidsambities, lokaal produceren, integriteit en voedselveiligheid, hoor je in de podcast.

Beluister hier de podcast:

Willem Paul de Mooij, VMT

Belangrijke boodschap: Zorg ervoor dat je alle schakels in de keten voor je haarscherp in beeld hebt. En houd deze ook scherp bij de zoektocht naar alternatieven. Hulleman: "Wat we daarvoor bij Jumbo hebben gedaan is productdata combineren met leveranciersdata. Als je dat goed combineert met elkaar dan kun je van het hele assortiment wereldkaarten maken om te zien waar alles vandaan komt. En wat daarvan de volumes zijn. Je zit je volume aan olijfolie vanuit Spanje en je weet wat de Spaanse markt als geheel produceert. Dan kun je je leverage bepalen en kijken of je samen die keten kunt verbeteren. Vanuit voedselveiligheid zijn we daarmee begonnen, daar is voedselkwaliteit later aan toegevoegd. Daar kun je weer smaaktest aan koppelen en klachten van klanten. En uiteraard incidenten. Het gevolg is veel meer transparantie. Een Jumbo-collega zei tegen me: voordat jij er was hadden we nooit recalls en nu regelmatig. Door de mate van transparantie die je met elkaar creëert, zorg je ervoor dat leveranciers zaken durven melden. Dan krijg dat je wellicht publiekelijk wat meer incidenten hebt, maar daarmee zorg er wel voor dat je een veiliger product op de markt zet."

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij Jumbo in het schap

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei, vanaf volgend jaar bij...

Op een regenachtige dag eind september is een klein gezelschap welkom op Harry's Farm in Flevoland. Op dat moment zitten de edamamepeultjes nog aan de plant, maar het zal niet lang meer duren voordat de boontjes worden geoogst. En deze vinden in het eerste kwartaal van 2025 hun weg naar het vriesversschap van Jumbo.

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de foodindustrie als isolaat of meel'

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de...

Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee landbouwers en verschillende verwerkers, waaronder La vie est Belle, bogen zich over dit onderwerp. Na de resultaten kreeg het project een vervolg in PeaPact 2 dat momenteel loopt. VMT vroeg projectleider Evelien Van Bavegem van de Hogeschool Gent naar het potentieel van de gele peulvrucht. 'Wij zien meer mogelijkheden voor gele erwt voor de verwerkende industrie, als isolaat of als meel.'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen kilometer afgelegd'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen...

Geert Lindenhols teelt niet alleen verschillende gewassen, hij maakt er ook eindproducten van zoals koolzaadolie en veldbonenfusilli onder het merk Geerts Best. Dat doet hij niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere eiwitboeren in Nederland. Zijn doel? "Meer waardering voor plantaardige eiwitten uit Nederland."

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

foto: Shutterstock

Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

SIAL 2024 in Parijs vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober.

Trends SIAL 2024: eiwitverrijkt lijkt het toverwoord (podcast)

De SIAL 2024 in Parijs, een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld, brengt dit jaar opnieuw duizenden bedrijven en merken uit de internationale foodsector samen. Willem Paul de Mooij en Carmen Groeneveld van VMT beginnen hun beursbezoek op het innovatieplein, waar zij de nieuwste trends ontdekken. In deze podcast bespreken zij de innovaties opvallen.

Foto: Pixabay

Uitbraak van Salmonella Enteritidis door geïmporteerde eieren uit...

In Zweden is de afgelopen maanden een uitbraak van Salmonella Enteritidis vastgesteld, vermoedelijk veroorzaakt door de consumptie van eieren geïmporteerd uit Oekraïne.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.