Robotica seminar WUR: data slim en respectvol delen, anders wordt robotisering in agrifood niks

Robotica seminar WUR: data slim en respectvol delen, anders wordt robotisering in agrifood niks
Een seminar over robotica bij WUR.

Data wordt gezien als het nieuwe goud. Bedrijven zijn nog huiverig om dit te delen. Toch zullen we volgens Marcel van Haren van FME over deze drempel heen moeten stappen. "Anders wordt het in gang zetten van robotisering, maar ook verduurzaming, in de agrifood heel erg lastig", aldus Van Haren tijdens een robotica seminar op de WUR.

Na twee jaar afwezigheid bruist het weer op de campus van Wageningen University. Zo’n 25 deelnemers uit de agrifood- en techsector hebben zich op 17 maart jl. in Phenomea Plaza van de universiteit verzameld voor het Robotica-seminar van Wageningen Academy in samenwerking met Agro Food Robotics.

Gedegen datastrategie

Rutger Vlek, DLO onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research trapt de ochtend af via video. Hij maakt de groep wegwijs in Artificial Intelligence en bespreekt verschillende AI technieken en toepassingen. Welke AI-techniek of  -toepassing het beste is, hangt af van de aard van het probleem. "Zorg dus dat dat je weet wat je wilt bereiken met AI en ‘zoek’ er vervolgens de juiste oplossing bij."

Vlek zoomt in op één toepassing, machine learning, en legt uit hoe een algoritme leert inclusief de randvoorwaarden die dit tot een succes maken. "Met alleen de (juiste) data ben je er nog niet, een gedegen datastrategie brengt zinvolle data uit verschillende bronnen en formaten samen. Bovendien is minstens zo belangrijk kennis over data en achtergrondkennis zodat je die kennis in voor algoritmes begrijpelijke vorm kunt vastleggen."

De veranderende markt vraagt om meer operationele flexibiliteit”

Erik Pekkeriet, programma manager bij Agro Food Robotics beschrijft de veranderende markt die de komende jaren alleen nog maar meer operationele flexibiliteit zal vragen. Verschillende verpakkingen, variatie in product(concepten), het tegengaan van voedselverspilling en de steeds verdere inmenging van de consument. Er zijn genoeg uitdagingen en knelpunten in agrifood.

Het vergt anders denken over je logistieke processen. Pekkeriet: "We moeten leren van de prestaties van mensen en die prestaties analyseren om het vervolgens in te kunnen zetten door robots. Er zijn straks onvoldoende mensen in de agrifood-sector aanwezig, dus automatisering van verschillende complexe handling- en processingwerkzaamheden is onontkoombaar om te voldoen aan de operationele flexibiliteit die straks nodig is."

Innovatie in agrifood versnellen

Ook Bram de Vrught van QING Groep benadrukt de noodzaak om in agrifood innovatie te versnellen door technologie te integreren. Hij beschrijft de sleuteltechnologieën data, AI, digital twins en geavanceerde automatisering. Wil je automatiseren? Wees je bewust wat het probleem is dat je wilt oplossen. Aan de basis staat wederom dataverzameling, waar de meeste bedrijven nog niet mee gestart zijn. "Dit is een proces dat tijd gaat kosten, maar je moet er wel mee beginnen. Bram pleit ervoor om bij de berekening van de investering niet alleen te kijken naar de hoge(re) instapkosten, maar zeker ook naar de toegevoegde waarde van geautomatiseerde processen: zo wordt de rekensom al heel anders en geeft veel meer incentive om sneller te innoveren."

Cobots in bakkerijen

Volgens Jan Willem Addink van Olmia Robotics zijn plug-and-play cobots in de agri-food interessant vanwege onder meer de snellere terugverdientijd, betere veiligheid en hogere flexibiliteit dan industriële robots. Hij geeft een voorbeeld van gebruik van cobots in bakkerijen, waar één cobotarm verschillende handelingen kan overnemen: de handling van de bakplaten (waar de bakkers niet mee bezig willen zijn), watersnijden en palletiseren.

Aandacht voor leermodellen in agrifood

Van meten naar weten is belangrijk voor zowel teelt, processing, logistiek als de handel en de consument. Dat zegt Paul Goethals van Agro Food Robotics. Hij zoomt verder in op slimme besluitvorming in agri-food-processen en laat een reeks ontwikkelingen van WUR zien waar veel ontwikkeling zit. Zoals niet-destructieve meetmethoden met behulp van computer vision, en fenotypering. Goethals: "Een aandachtspunt is de biologische variatie van producten, een grote uitdaging in agrifood, en er wordt gewerkt aan leermodellen die dit beter kunnen afdekken."

In het voedselsysteem van de toekomst is technologie voor voedselproductie een goede rentmeester van het hele aardse ecosysteem.”

Technologie aan proces toevoegen

In het voedselsysteem van de toekomst is technologie voor voedselproductie een goede rentmeester van het hele aardse ecosysteem. Marcel van Haren, programmamanager Landbouw, Water & Voedsel bij FME herinnert de deelnemers eraan dat er al veel mogelijk is op technologisch gebied. "Kijk wat je nu al kunt toepassen. Blijf daarbij scherp op de toegevoegde waarde: is die er niet? Ga op dat punt dan ook geen technologie aan je proces toevoegen."

Data is basisvoorwaarde robotisering

Het hebben van goede data is een basisvoorwaarde voor robotisering. Data is het nieuwe goud en men is daarom huiverig het te delen, zo beamen ook een paar deelnemers aan dit seminar. Maar, is de boodschap van Van Haren: "als we niet slim en respectvol data gaan delen, dan wordt robotisering en ook verduurzaming heel erg lastig."

Gastauteurs: Marcel van Haren en Meshy Ujvari

Beeldmateriaal: WUR

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

De gebruikers kunnen door de 3D-omgeving lopen, trappen op- en aflopen, foto’s maken van een bepaalde situatie en live overleggen met collega’s.Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Tweak je nieuwe fabriek al voordat die gebouwd is: aan de VR-bril?

Praatten we enkele jaren geleden nog volop over Industry 4.0 en zijn ongekende nieuwe mogelijkheden voor de voedselindustrie, nu is het alweer de beurt aan zijn opvolger, 5.0. Gebruikmakend van virtual reality kunnen producenten hun nieuwe fabrieksopstelling bezoeken.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgevenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord 2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Textuur als sleutel tot langzamere calorie-inname? Zo kunnen productontwikkelaars hier hun voordeel mee doen

Textuur als sleutel tot langzamere calorie-inname? Zo kunnen...

Er is veel discussie over de consumptie van ultra-bewerkt voedsel in relatie tot gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat ultra-bewerkt voedsel gemiddeld een hogere snelheid van calorie-inname kent dan minder bewerkte producten [1]. In dit artikel zet onderzoeker Dieuwerke Bolhuis het meest recente onderzoek over de relatie tussen overconsumptie en eetsnelheid op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp ultrabewerkte voeding? Deze collectie helpt je op weg

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp...

Het onderwerp ultrabewerkte voeding zorgt de afgelopen paar jaar voor flink wat discussie in de voedingsmiddelensector. Wat is het, wat vindt de consument ervan en wat zegt de wetenschap? In een deze collectie zijn praktijkverhalen en inzichten van experts te vinden.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar bepalend zijn

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Beeld: Shutterstock

Wat brengt 2025 voor R&D? 5 trends en praktische tips om deze te...

2025 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 5 trends voor 2025: gezondheidsplannen, verstandigere portemonnee, Eco Logisch, gefilterde focus en AI ambivalent. In dit artikel de vijf trends uitgewerkt op een rij en tips van Euromonitor hoe deze te implementeren.

Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.