Robotica seminar WUR: data slim en respectvol delen, anders wordt robotisering in agrifood niks

Robotica seminar WUR: data slim en respectvol delen, anders wordt robotisering in agrifood niks
Een seminar over robotica bij WUR.

Data wordt gezien als het nieuwe goud. Bedrijven zijn nog huiverig om dit te delen. Toch zullen we volgens Marcel van Haren van FME over deze drempel heen moeten stappen. "Anders wordt het in gang zetten van robotisering, maar ook verduurzaming, in de agrifood heel erg lastig", aldus Van Haren tijdens een robotica seminar op de WUR.

Na twee jaar afwezigheid bruist het weer op de campus van Wageningen University. Zo’n 25 deelnemers uit de agrifood- en techsector hebben zich op 17 maart jl. in Phenomea Plaza van de universiteit verzameld voor het Robotica-seminar van Wageningen Academy in samenwerking met Agro Food Robotics.

Gedegen datastrategie

Rutger Vlek, DLO onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research trapt de ochtend af via video. Hij maakt de groep wegwijs in Artificial Intelligence en bespreekt verschillende AI technieken en toepassingen. Welke AI-techniek of  -toepassing het beste is, hangt af van de aard van het probleem. "Zorg dus dat dat je weet wat je wilt bereiken met AI en ‘zoek’ er vervolgens de juiste oplossing bij."

Vlek zoomt in op één toepassing, machine learning, en legt uit hoe een algoritme leert inclusief de randvoorwaarden die dit tot een succes maken. "Met alleen de (juiste) data ben je er nog niet, een gedegen datastrategie brengt zinvolle data uit verschillende bronnen en formaten samen. Bovendien is minstens zo belangrijk kennis over data en achtergrondkennis zodat je die kennis in voor algoritmes begrijpelijke vorm kunt vastleggen."

De veranderende markt vraagt om meer operationele flexibiliteit”

Erik Pekkeriet, programma manager bij Agro Food Robotics beschrijft de veranderende markt die de komende jaren alleen nog maar meer operationele flexibiliteit zal vragen. Verschillende verpakkingen, variatie in product(concepten), het tegengaan van voedselverspilling en de steeds verdere inmenging van de consument. Er zijn genoeg uitdagingen en knelpunten in agrifood.

Het vergt anders denken over je logistieke processen. Pekkeriet: "We moeten leren van de prestaties van mensen en die prestaties analyseren om het vervolgens in te kunnen zetten door robots. Er zijn straks onvoldoende mensen in de agrifood-sector aanwezig, dus automatisering van verschillende complexe handling- en processingwerkzaamheden is onontkoombaar om te voldoen aan de operationele flexibiliteit die straks nodig is."

Innovatie in agrifood versnellen

Ook Bram de Vrught van QING Groep benadrukt de noodzaak om in agrifood innovatie te versnellen door technologie te integreren. Hij beschrijft de sleuteltechnologieën data, AI, digital twins en geavanceerde automatisering. Wil je automatiseren? Wees je bewust wat het probleem is dat je wilt oplossen. Aan de basis staat wederom dataverzameling, waar de meeste bedrijven nog niet mee gestart zijn. "Dit is een proces dat tijd gaat kosten, maar je moet er wel mee beginnen. Bram pleit ervoor om bij de berekening van de investering niet alleen te kijken naar de hoge(re) instapkosten, maar zeker ook naar de toegevoegde waarde van geautomatiseerde processen: zo wordt de rekensom al heel anders en geeft veel meer incentive om sneller te innoveren."

Cobots in bakkerijen

Volgens Jan Willem Addink van Olmia Robotics zijn plug-and-play cobots in de agri-food interessant vanwege onder meer de snellere terugverdientijd, betere veiligheid en hogere flexibiliteit dan industriële robots. Hij geeft een voorbeeld van gebruik van cobots in bakkerijen, waar één cobotarm verschillende handelingen kan overnemen: de handling van de bakplaten (waar de bakkers niet mee bezig willen zijn), watersnijden en palletiseren.

Aandacht voor leermodellen in agrifood

Van meten naar weten is belangrijk voor zowel teelt, processing, logistiek als de handel en de consument. Dat zegt Paul Goethals van Agro Food Robotics. Hij zoomt verder in op slimme besluitvorming in agri-food-processen en laat een reeks ontwikkelingen van WUR zien waar veel ontwikkeling zit. Zoals niet-destructieve meetmethoden met behulp van computer vision, en fenotypering. Goethals: "Een aandachtspunt is de biologische variatie van producten, een grote uitdaging in agrifood, en er wordt gewerkt aan leermodellen die dit beter kunnen afdekken."

In het voedselsysteem van de toekomst is technologie voor voedselproductie een goede rentmeester van het hele aardse ecosysteem.”

Technologie aan proces toevoegen

In het voedselsysteem van de toekomst is technologie voor voedselproductie een goede rentmeester van het hele aardse ecosysteem. Marcel van Haren, programmamanager Landbouw, Water & Voedsel bij FME herinnert de deelnemers eraan dat er al veel mogelijk is op technologisch gebied. "Kijk wat je nu al kunt toepassen. Blijf daarbij scherp op de toegevoegde waarde: is die er niet? Ga op dat punt dan ook geen technologie aan je proces toevoegen."

Data is basisvoorwaarde robotisering

Het hebben van goede data is een basisvoorwaarde voor robotisering. Data is het nieuwe goud en men is daarom huiverig het te delen, zo beamen ook een paar deelnemers aan dit seminar. Maar, is de boodschap van Van Haren: "als we niet slim en respectvol data gaan delen, dan wordt robotisering en ook verduurzaming heel erg lastig."

Gastauteurs: Marcel van Haren en Meshy Ujvari

Beeldmateriaal: WUR

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

De gebruikers kunnen door de 3D-omgeving lopen, trappen op- en aflopen, foto’s maken van een bepaalde situatie en live overleggen met collega’s.

Tweak je nieuwe fabriek al voordat die gebouwd is: aan de VR-bril?

Praatten we enkele jaren geleden nog volop over Industry 4.0 en zijn ongekende nieuwe mogelijkheden voor de voedselindustrie, nu is het alweer de beurt aan zijn opvolger, 5.0. Gebruikmakend van virtual reality kunnen producenten hun nieuwe fabrieksopstelling bezoeken.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Beeld: Shutterstock

Wat brengt 2025 voor R&D? 5 trends en praktische tips om deze te...

2025 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 5 trends voor 2025: gezondheidsplannen, verstandigere portemonnee, Eco Logisch, gefilterde focus en AI ambivalent. In dit artikel de vijf trends uitgewerkt op een rij en tips van Euromonitor hoe deze te implementeren.

Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten behoeve van kwaliteit

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten...

In kwaliteitsmanagement bestaan zoveel lijstjes en actiepunten dat we het doel soms niet meer zien. Digitale trends zoals data-analyse, datachains, automatisering van controles en slimme sensoren gaan helpen om afscheid te nemen van de vele handmatige registraties en lijstjes. Door het werk digitaal goed in te richten, krijgen we weer focus op het doel: met elkaar voedselveilige producten maken die compliant zijn.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

Beeld: Shutterstock

Nieuw product ontwikkelen? 4 trends om in de gaten te houden voor 2025

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het achtste artikel in een serie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.