Heineken trekt zich helemaal terug uit Rusland en neemt zijn verlies

Heineken trekt zich helemaal terug uit Rusland en neemt zijn verlies

Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland omdat het niet meer lukt om op een rendabele manier in dat land actief te blijven. De bierbrouwer zoekt een koper voor het bedrijfsonderdeel in Rusland en houdt rekening met een afschrijving van ongeveer 400 miljoen euro.

Heineken kondigde vanwege de Russische inval in Oekraïne eerder al aan te stoppen met de productie en verkoop van zijn Heineken-bier in Rusland. Ook werden er al geen nieuwe investeringen meer gedaan en werd er niet meer naar Rusland geëxporteerd, zo meldt het ANP.

Heineken Rusland te koop

De Nederlandse bierbrouwer produceerde ook lokale biermerken zoals Zhigulevskoe en Oxota. Heineken voelt zich nu gedwongen om ook daarmee te stoppen en een nieuwe eigenaar te vinden voor dit bedrijfsonderdeel. "We zijn geschokt en diep bedroefd om te zien hoe de oorlog in Oekraïne zich blijft ontvouwen en intensiveren", stelt het concern in een verklaring.

Salarissen doorbetaald

Met circa 1800 werknemers is Heineken naar eigen zeggen de derde brouwer van Rusland. Op de verkoop zal geen winst worden geboekt, geeft het bedrijf aan. Het concern zegt verder dat de salarissen van het personeel in ieder geval nog tot eind dit jaar worden uitbetaald. Ook wil Heineken zorgen dat de werkgelegenheid in de toekomst blijft bestaan.

Heineken is niet de enige brouwer die Rusland de rug toekeerd. De Deense brouwer Carlsberg, in Rusland eigenaar van het grote Russische biermerk Baltika, heeft ook aangekondigd Rusland te verlaten. Net als Heineken wil Carlsberg, dat in Cees ’t Hart een Nederlandse topman heeft, ook al zijn activiteiten in het land verkopen.

Bavaria legt leveringen aan Rusland stil

Swinkels Family Brewers, het moederbedrijf van Bavaria, laat weten dat tot nader order de leveringen aan Rusland stilliggen, evenals de financiële transacties met het land. Een woordvoerder benadrukt dat de situatie bij Swinkels anders is dan bij Heineken. In Rusland werkt de onderneming samen met een lokale, onafhankelijke brouwerij die onder licentie bieren produceert en verkoopt.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Beeld: Shutterstock

Misleidende reclame op voeding voorkomen? 8 opvallende uitspraken van...

Hoe ver mag je gaan met het aanprijzen van voedingsmiddelen? In 2024 boog de Reclame Code Commissie (RCC) zich opnieuw over reclames en voedselclaims die consumenten op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Van fastfood tot snoep, van eieren tot bier. Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de meest opvallende kwesties in 2024.

6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees 6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

Heineken heeft zich ambitieuze doelen gesteld: in 2030 willen ze 90% van hun scope 1- en 2-uitstoot reduceren, met als einddoel Net Zero in de volledige waardeketen tegen 2040. Om deze missie te realiseren, werken ze onder meer samen met ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV. Bart Vander Velpen, program director Net Zero for industry deelt hoe ze dit proces aanpakken aan de hand van zes stappen.

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken bouwt r&d-centrum in Zoeterwoude

Heineken gaat een nieuw r&d-centrum bouwen in Zoeterwoude. De bierbrouwer investeert 45 miljoen euro in het zogeheten Dr. H.P. Heineken Centre, dat medio 2025 wordt geopend.

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen dat samen doen

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen...

Startup MaGie Creations en reststroomverwaarder Looop slaan de handen ineen om samen de grootschalige verwerking van bierbostel tot ingrediënten voor de voedingsindustrie te realiseren.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Uitbraak van Salmonella Enteritidis door geïmporteerde eieren uit...

In Zweden is de afgelopen maanden een uitbraak van Salmonella Enteritidis vastgesteld, vermoedelijk veroorzaakt door de consumptie van eieren geïmporteerd uit Oekraïne.

Zonnebloemolie in opmars door te dure olijfolie

Zonnebloemolie in opmars door te dure olijfolie

Spanjaarden stappen bij het koken massaal over van olijfolie naar zonnebloemolie. Olijfolie is voor veel Spanjaarden veel te duur geworden.

Bakker ontwikkelt koolhydraatarm brood met geupcycled brouwgraan

Bakker ontwikkelt koolhydraatarm brood met geupcycled brouwgraan

Vanaf juni dit jaar verkoopt Bakkerij Schuld in al haar filialen een nieuw koolhydraatarm brood. Ze gebruiken geupcycled brouwgraan, een functioneel ingrediënt van MaGie Creations.

Streepjescode bestaat 50 jaar, maar QR-code lonkt

Streepjescode bestaat 50 jaar, maar QR-code lonkt

De streepjescode bestaat 50 jaar. Deze verjaardag wordt gebruikt door GS1 en 22 bedrijven, waaronder Nestlé om te pleiten voor de QR-code van GS1.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.