'Wie geen listeriabacterie vindt, moet beter zoeken'

'Wie geen listeriabacterie vindt, moet beter zoeken'

KENNISPARTNER - Hoe verklein je het risico op besmetting van je product in je productie-omgeving? "Preventie is belangrijk, maar het voorkomen van een besmetting wordt als minder belangrijk gezien dan het eigenlijk is." Jef Nikkelen, quality consultant, en microbiologiespecialist Carien Voogt van Eurofins geven tips voor het doen van omgevingsonderzoek, de schoonmaak en andere beheersmaatregelen.

Als je voedingsproducten maakt, weet je dat de microbiologische risico’s goed onderbouwd moeten worden, om een recall te voorkomen. Zoals beschreven inInformatieblad 85 van de NVWA vormt Listeria monocytogenes tijdens het productieproces van koelverse producten een groot risico. Deze ziekteverwekkende listeriasoort groeit immers ook bij koelkasttemperaturen en kan zich zelfs verspreiden via aerosolen in de lucht.

Listeria beheersen

Volgens Informatieblad 85 moet je als voedselproducent tenminste vier keer per jaar tenminste tien swabs nemen, van de productieomgeving en van contactoppervlakken. Maar is dat voldoende? Als het aan Nikkelen ligt niet: “Het grote probleem met Listeria monocytogenes is dat ziekte niet eenvoudig is terug te voeren naar de bron. De consument kan tot 90 dagen na consumptie nog ziek worden. Daarmee kan het enige tijd duren voordat de bron wordt ontdekt, als die al wordt ontdekt. En de gevolgen van listeriose kunnen bij kwetsbare mensen groot zijn. Reden voor maximale inspanning om het risico op listeria te beheersen.”

DNA-onderzoek op bacterieniveau

De NVWA bewaart isolaten van besmette producten; het RIVM bewaart de isolaten van listeriosepatiënten. Een DNA-analyse van een product kan uitwijzen of het type DNA van een individuele bacterie matcht met het isolaat van de patiënt. DNA-analyse heeft de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Hoe draagt dat bij aan de verplichte listeriastudie? Voogt leg het uit: “Met Whole Genome Sequencing brengt een laboratorium het hele DNA van de gevonden bacteriestam in kaart. Op basis van het complete DNA kunnen we individuele bacteriestammen identificeren. En dat is nodig voor een brononderzoek. Want alleen een stukje of meerdere stukjes DNA in kaart brengen en met elkaar vergelijken, geeft niet de benodigde zekerheid. Met deze informatie kunnen we met zekerheid concluderen of stammen – die zijn gevonden door monstername op verschillende plaatsen of bij een eventuele patiënt – aan elkaar gerelateerd zijn. Om zeker te zijn van de bron, is het nodig om álle kenmerken van de individuele bacterie te kennen.”

Alternatieven voor Whole Genome Sequencing

Whole Genome Sequencing is in de loop der jaren steeds goedkoper geworden, al blijft het een investering. “Je kunt ervoor kiezen om regelmatig een Whole Genome Sequencing-onderzoek uit te voeren”, vertelt Voogt. Goedkopere alternatieven zijn ook MLVA en MLST, die alleen stukjes DNA matchen. Dat geeft alleen iets minder informatie en zekerheid. Een ander alternatief is positieve swabs uit de productie-omgeving bewaren, waarin je Listeria monocytogenes hebt aangetoond. En wanneer de NVWA erom vraagt, te sequencen. Zo kun je aantonen dat het isolaat van een patiënt met Listeria monocytogenes niet uit je fabriek vandaan komt.”

Isolaten bewaren

Het bewaren van een positieve swab heeft wel wat voeten in de aarde. De swab wordt uitgeplaat. Het gevonden isolaat wordt vervolgens bewaard in een buisje met speciale kraaltjes. Een bewaartemperatuur van -80 graden Celsius is daarbij belangrijk. Voogt: “Niet elke producent heeft zo’n vriezer staan natuurlijk. In een laboratorium is zo’n vriezer vaak wel aanwezig. Als Listeria monocytogenes in je product wordt aangetoond, ben je overigens verplicht om de isolaten te bewaren.”

Jef Nikkelen, quality consultant bij Eurofins
Jef Nikkelen, quality consultant bij Eurofins

Beheersmaatregelen

Nikkelen: “Wij adviseren om positieve swabs van Listeria monocytogenes genomen in de productieomgeving niet alleen te bewaren, maar om ook te registreren welke acties zijn genomen om het gevaar weg te nemen. Daarnaast adviseren we een nacontrole met een nieuwe swab. Bij een NVWA-controle kun je laten zien welke beheersmaatregelen je hebt genomen, met welk resultaat. Zo toon je aan dat je dit verplichte deel van de listeriastudie op orde hebt. Dat is belangrijk om de voedselveiligheid te borgen en van belang bij claims van patiënten of nabestaanden. Als je de critical contact points (CCP’s) goed beheerst in het productieproces volgens de EU-levensmiddelenwetgeving en de Warenwet, sta je sterk.” 

Nieuwe stam of huisflora?

“Bij hardnekkige normoverschrijdingen van listeria in je product is Whole Genome Sequencing wel een handig hulpmiddel”, stelt Nikkelen. “Zo’n onderzoek levert cruciale informatie op: is het steeds dezelfde listeriastam die terugkeert of gaat het steeds om een nieuwe stam? Op basis van die informatie kun je de juiste beheersmaatregelen nemen. Als het steeds gaat om dezelfde stam, adviseer ik het schoonmaakproces onder de loep te nemen. Als ergens niet goed genoeg wordt schoongemaakt, weet een stam te overleven. Een stam kan resistent worden tegen desinfectiemiddelen. Als je steeds op dezelfde manier schoonmaakt, bestaat de kans dat dezelfde stam steeds overleeft. Kortom: grondig schoonmaken met het juiste middel is key.”

Een listeriastam kan resistent worden tegen desinfectiemiddelen. ”

Routes beschermen tegen listeria-indringers

“Als het steeds gaat om een nieuwe listeriastam, betekent dit dat er steeds een nieuwe listeriabron een weg naar binnen weet te vinden”, vertelt Nikkelen. “In dat geval kun je de toegang en routes beter beschermen tegen listeria-indringers. Bijvoorbeeld met desinfectiematten of desinfecterende borstels, of het beter schoonmaken van deze materialen. Ook kun je onderzoeken of de bacteriestammen via de grondstoffen van je leveranciers binnenkomen.”

Geen listeria te vinden?

Wie denkt dat er in de eigen productie-omgeving geen listeria zit, komt bedrogen uit. Voogt: “Als je nooit een listeriabacterie vindt, ben je óf een super pro in schoonmaken óf je zoekt op de verkeerde plekken.” Want komt het ondernemers stiekem niet ook goed uit als listeria juist niet gevonden wordt? “Dat is voor mensen die het probleem niet onder ogen willen zien. De enige manier om listeria te beheersen, is listeria vinden en aantonen. Alleen op die manier kun je de juiste beheersmaatregelen treffen en voorkom je mogelijke listeriarisico’s of recalls. Ik adviseer oppervlakten in de productie-omgeving te bemonsteren, minimaal twee uur na de start van de productie”, vertelt Nikkelen. Kortom: niet na de schoonmaak dus.

Waar vind ik listeria?

Tips voor geschikte plekken om listeria te zoeken, heeft Nikkelen te over: “Denk aan het putje dat water afvoert en waar alles zich verzamelt, vloeren en de schoonmaakmaterialen zelf. Als Listeria monocytogenes op zo’n verzamelplaats wordt aangetroffen, is het goed om die ruimte nauwgezetter te gaan onderzoeken. Swabs van contactoppervlakken zoals transportbanden, productiehulpmiddelen en bedieningspanelen geven een goed beeld van het risico op besmetting met het product. Swab-sponsjes raken een groter oppervlak, wat de kans vergroot dat de listeriabacterie gevonden wordt. Het is daarom verstandig om swab-sponsjes te gebruiken naast de swab-wattenstokjes. En focus op de ruimte waar de verpakking van de kant-en-klare producten open is. In de ruimte waar het product al afgesloten is, is het risico op listeriabesmetting beperkt. Al is het wel interessant om te kijken of je de listeria ‘meeloopt’ naar deze ruimte.”

Vind je geen listeria, terwijl de lab-methode wel listeria aantoont, dan is het gekozen type swab niet het juiste of heb je wellicht een andere broedstoof nodig.” ”

Zelf swabs nemen versus uitbesteden

Volgens Nikkelen en Voogt is het mogelijk om zelf swabs te nemen in je productieomgeving. Voogt: “Er bestaan swabs die je zelf kunt incuberen en waar je na de incubatietijd kunt aflezen of er listeria is aangetroffen of niet. Het is wel belangrijk om de swab-methode te valideren, zodat je de betrouwbaarheid kunt controleren. Door de eigen swab-resultaten van een aantal plekken te vergelijken met de resultaten van het lab, kun je de betrouwbaarheid van je eigen methode nagaan. Komen de resultaten overeen? Dan kun je de methode toe blijven passen. Vind je geen listeria, terwijl de lab-methode wel listeria aantoont, dan is het gekozen type swab niet het juiste of heb je wellicht een andere broedstoof nodig.” Nikkelen: “Wij willen producenten met name helpen om de listeriarisico’s beter te beheersen. Preventie is belangrijk, niet alleen voor de consument, juist ook voor de producent!”

Dit artikel is afkomstig van Eurofins, kennispartner van VMT

Onderdeel van de collectie

Listeria monocytogenes

Het is van cruciaal belang dat voedselproducenten controle hebben over Listeria monocytogenes in hun productie. In deze collectie gaan we in op het gevaar van deze pathogeen voor de voedingsindustrie en wat er gedaan kan worden om het risico te beheersen. Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het negende artikel in een serie.

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies vaneen grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Arla Foods neemt Volac over

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Arla Foods neemt Volac over

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij. De laatste wapenfeiten: Arla Foods neemt Volac over, Dossche Mills neemt Mühle Rüningen over en VEOS Group neemt activiteiten OvalInnovations over.

Foto: Pixabay

Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting. Dit wordt geconcludeerd op basis van epidemiologische en tracebackgegevens, aldus de FDA.

Foto: Pixabay

Uitbraak invasieve listeria met sequentietype 7

Sinds juli 2024 heeft het Statens Serum Institut in Denemarken zeven gevallen geregistreerd van dezelfde soort Listeria monocytogenes.

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe eiwitbronnen?

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe...

De Gezondheidsraad adviseert Nederlanders 60 procent plantaardige eiwitten te eten en 40 procent dierlijke eiwitten. De eiwittransitie is nodig om de ecologische voetafdruk te verkleinen. De overheid verwacht van voedingsbedrijven dat zij deze verandering ketenbreed uitdragen. Bedrijven zijn volop bezig met productinnovaties en eiwitalternatieven, maar hoe zorg je ervoor dat deze nieuwe eiwitbronnen van hoge kwaliteit zijn?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.